تحولات منطقه

​احزاب دولت ائتلافی آلمان به رهبری "اولاف شولتز" بعد از مذاکرات طولانی در نهایت نتوانستند به راه حلی در مناقشات بودجه‌ای و اقتصادی دست پیدا کنند و این ائتلاف با برکناری وزیر دارایی توسط شولتز بعد از حدود سه سال حکومتداری دچار فروپاشی شد.

فرورفتن آلمان در هرج و مرج سیاسی با خاموش شدن «چراغ راهنمایی»
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، رسانه شب گذشته در خبری غافلگیر کننده از پایان کار دولت ائتلافی آلمان موسوم به چراغ راهنمایی متشکل از احزاب سوسیال دموکرات، سبزها و لیبرال دموکرات ها به دلیل عدم توافق در مناقشات بودجه‌ای خبر دادند.

در اثر تشدید این مناقشات اولاف شولتز، صدراعظم آلمان از حزب سوسیال دموکرات کریستین لیندنر، وزیر دارایی را از سمت خود برکنار کرد و این پایانی بر این ائتلاف سه حزبی در آلمان بود.

ائتلاف موسوم به چراغ راهنمایی در آلمان ماه ها بود که در معرض خطر قرار گرفته بود. بالاخره شب گذشته اولین ائتلاف سوسیال دموکرات ها ، سبزها و حزب لیبرال دموکرات در سطح فدرال پس از سه سال حکومتداری پیش از موعد به پایان رسید. به گزارش رسانه ها پیش از آن لیندنر پیشنهاد برگزاری انتخابات جدید را مطرح کرده بود اما صدر اعظم آن را نپذیرفته بود.

لیندنر شامگاه چهارشنبه در سطح گروه پارلمانی در بوندستاگ آلمان گفت: متأسفانه اولاف شولتز نشان داده است که قدرتی برای آغاز جدید برای کشور ما ندارد. وزیر دارایی مستعفی، صدراعظم را به فروپاشی حساب شده ائتلاف دولتی متهم کرد. کریستین دور، رهبر فراکسیون حزب لیبرال دموکرات آلمان هم پس از نشست لیبرال ها اعلام کرد که حزبش اکنون می خواهد همه وزرای خود را از دولت موسوم به ائتلاف چراغ راهنمایی خارج کند.

پس از پایان کار این ائتلاف سه حزبی سبزها در ابتدا اعلام کردند که می خواهند بخشی از یک دولت اقلیت با حزب سوسیال دموکرات باقی بمانند. ولفگانگ کوبیکی، سیاستمدار بلند پایه حزب لیبرال دموکرات به تاگس اشپیگل گفت: ما نباید از حزب سوسیال دموکرات و سبزها که با هم 25 درصد آرا دارند بترسیم. این یک طنز واقعی است.

رابرت هابک، معاون صدر اعظم آلمان (سبزها) هم با طرح لیندنر مخالفت کرد و در سخنانی در مقابل ساختمان صدراعظم گفت که طرح وی نمی توانست خلأ بودجه را برطرف کنند. هابک گفت: حزب لیبرال دموکرات آماده نبود این مسیرها را طی کند. وی در عین حال اخراج لیندنر را منطقی و البته غیر ضروری توصیف کرد.

حزب سوسیال دموکرات هم لیندنر را مسئول شکست ائتلاف چراغ راهنمایی دانست. کارل لاوترباخ، وزیر بهداشت آلمان از حزب سوسیال دموکرات شامگاه چهارشنبه در ایکس نوشت: اگر کریستین لیندنر می‌خواست (ادامه راه) ممکن بود. لاوترباخ ادامه داد: ما به دلیل یک مقاله از ایده‌های حزب لیبرال دموکرات و عدم تمایل به تطبیق بودجه با جنگ در اوکراین شکست خوردیم.

رالف موتزینیچ، رهبر فراکسیون حزب سوسیال دموکرات هم لیندنر را متهم کرد که با ارائه درخواست برای انتخابات جدید به رسانه‌ها، مرتکب نقض جدی اعتماد و بی‌احتیاطی فاحش شده است. وی افزود: سپس شولتز چاره ای جز اخراج لیندنر نداشت.

در این شرایط اپوزیسیون در اتحادیه احزاب متحد مسیحی خواستار برگزاری انتخابات مجدد در ژانویه شدند.

از روز دوشنبه، اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان، رابرت هابک، معاون صدر اعظم و کریستین لیندنر، وزیر دارایی چندین بار در دفتر صدراعظم برای حل مسائلی مانند بودجه یا سیاست اقتصادی ملاقات کرده‌اند. روز گذشته هم دو جلسه در همین ارتباط برگزار شد که بی نتیجه بود.

بر اساس تصمیمات اتخاذ شده قرار است در ماه مارس انتخابات مجدد برگزار شود.

شب گذشته اولاف شولتز به روشی تقریباً بی سابقه با لیندنر تسویه حساب کرده و اعلام کرد که هیچ مبنای اعتمادی برای همکاری بیشتر وجود ندارد. وی پیشنهادهایی برای بسته ای به منظور تقویت اقتصاد و بودجه 2025 ارائه کرد. لیندنر این پیشنهادها را رد کرد. صدر اعظم آلمان خطاب به لیندنر گفت: او غیرمسئولانه عمل می کند، اهداف خودخواهانه را دنبال می کند و فقط مشتریان لیبرال دموکرات را در نظر دارد.

شولتز می‌خواهد حالا و در این شرایط قوانین مهمی را که نمی‌توان آن‌ها را به تعویق انداخت تا پایان سال برای رأی‌گیری در بوندستاگ وضع کند. وی همچنین به دنبال گفتگو با فردریش مرز، رهبر حزب دموکرات مسیحی خواهد بود.

در 15 ژانویه، شولتز می خواهد از بوندستاگ رای اعتماد بخواهد - با این انتظار که پارلمان به او اعتماد خود را ابراز نخواهد کرد ،بنابراین او اکثریت را به دست نخواهد آورد. در این صورت صدراعظم می تواند از رئیس جمهور فدرال آلمان بخواهد که بوندستاگ را منحل کند. شولتز گفت که پارلمان می تواند راه را برای انتخابات زودهنگام باز کند و این رای گیری می تواند حداکثر در پایان ماه مارس انجام شود.

اکنون مسئله بزرگ این است که بودجه فدرال 2025 چه خواهد شد. دیگر اکثریت ائتلاف چراغ راهنمایی برای این کار وجود ندارد. اگر بودجه ای تصویب نشود، از ژانویه به اصطلاح بودجه موقت اعمال می شود. سپس فعلاً صرف هزینه هایی که برای حفظ اداره و انجام تعهدات قانونی لازم است امکان پذیر است.

شولز گفت که لیندنر در نهایت و علناً خواستار یک سیاست اساساً متفاوت شده بود و آن کاهش مالیات به ارزش میلیاردها برای چند نفر از درآمدهای اصلی و در عین حال کاهش بازنشستگی برای همه بازنشستگان. صدراعظم آلمان گفت: "این مناسب نیست."

از طرف دیگر پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به معنای چالش های عظیمی برای آلمان و اروپا به عنوان مثال در مسائل مربوط به سیاست امنیتی، سیاست تجاری و سیاست آب و هوا است. حالا به ویژه در این مرحله مهم، آلمان به عنوان "لنگر ثبات" در اروپا شکست می خورد. رابرت هابک، وزیر اقتصاد و معاون صدراعظم در جریان این بحران‌های سیاسی جهانی هشدار داد: این بدترین زمان برای فروپاشی دولت آلمان است.

خاموشی ائتلاف چراغ راهنمایی همچنین یک عقبگرد برای اقتصاد آلمان است. در شرایطی که دومین سال رکود متوالی برای سال 2024 برای این کشور پیش بینی می شود آلمان از دیگر کشورهای بزرگ اقتصادی عقب است. بین شرکت ها و خانوارهای خصوصی عدم اطمینان وجود دارد. شرکت ها از سرمایه گذاری خودداری می کنند، شهروندان پول خود را کنار می گذارند و بعید است در حال حاضر شرایط تغییر کند.

به این ترتیب پس از فروپاشی ائتلاف چراغ راهنمایی، خطر وخامت بیشتر در وضعیت اقتصادی آلمان همچنان وجود دارد.

شولتز در بیانیه‌ای در ارتباط با برکناری وزیر دارایی آلمان گفت: من خود را ملزم به انجام این اقدام برای جلوگیری از آسیب به کشورمان می دانم. ما به دولتی کارآمد نیاز داریم که قدرت اتخاذ تصمیمات لازم برای کشورمان را داشته باشد.

وی همچنین گفت: واضح است که آلمان باید به مسئولیت خود عمل کند و ما باید بیش از هر زمان دیگری در اروپا کنار هم بمانیم و به سرمایه گذاری در امنیت و قدرت خود ادامه دهیم، چون شرایط جدی است. در اروپا جنگ است. تنش ها در خاورمیانه در حال افزایش است و در عین حال اقتصاد ما در حال رکود است.

وی در بخش دیگری از سخنانش بر لزوم تداوم حمایت ها از اوکراین و تقویت امنیت و زمینه های دفاعی در اروپا با توجه به نتایج انتابات ریاست جمهوری آمریکا تاکید کرد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.