بهگزارش قدس آنلاین، بهتازگی خبری منتشر شد مبنی بر اینکه بهواسطه سامانه ملی املاک و اسکان ۲۰۰ هزار مسکن خالی شناسایی شده که از این تعداد ۱۰۰ هزار واحد بهسازمان امور مالیاتی معرفی شده است.
با وجود ادعاهایی که مسئولان در رابطه اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی مطرح و آن را طرحی کارآمد قلمداد میکنند. اما؛ بهنظر میرسد با وجود گذشت حدود ۴ سال از این قانون، همچنان در نحوه اجرا با مشکلات بسیار مواجه هستیم.
بهصورت کلی ۵ آذرماه ۱۳۹۹ قانون مالیات بر خانههای خالی در مجلس و شورای نگهبان تصویب شد. طبق این قانون قرار بود چنانچه واحد مسکونی در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر بیش از ۱۲۰ روز ساکن نداشته باشد، مشمول مالیات بر مبنای درآمد اجاره شود. بدین صورت که بهازای هر ماه بیش از زمان مذکور، بدون لحاظ معافیتهای مندرج در این قانون، ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره بهشرح ضرایب سال اول معادل ۶ برابر مالیات متعلقه، سال دوم معادل ۱۲ برابر مالیات متعلقه و سال سوم بهبعد معادل ۱۸ برابر مالیات متعلقه میشود.
بههمین منظور و البته پیش از تایید این قانون توسط شورای نگهبان، وزارت و راه و شهرسازی سامانهای تحت عنوان«املاک و اسکان» را راهاندازی کرد که یکی از وظایف این سامانه شناسایی خانههای خالی بهمنظور کوتاه کردن دست سوداگران از بازار مسکن بود. یکی از نکاتی که در رابطه با این خانهها وجود دارد آمارهای ضد و نقیضی است که طی یکی دو سال اخیر از جانب مسئولان اعلام شده بهطوری خرداد ماه سال ۱۴۰۱ سازمان امور مالیاتی اعلام کرده است که ۵۶۸ هزار واحد مسکونی خالی شناسایی شد که بالغ بر ۴۸۸ هزار واحد از آنها در شهرهای بالاتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت بوده و مشمول پرداخت مالیات شدند. خرداد ماه سال گذشته هم ابوالفضل نوروزی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راهوشهرسازی با اشاره بهشناسایی یک میلیون واحد مسکونی خالی گفته بود که برای تمام مالکان پیامکی ارسال شد که مالکان حدود ۵۰۰ هزار واحد مسکونی خوداظهاری کرده و مالکان حدود ۵۷۰ هزار واحد دیگر نیز اطلاعات ملکی خود را در سامانه ملی املاک و اسکان وارد نکردند.
نوروزی در آماری دیگری که اردیبهشت ماه امسال اعلام کرد، گفت: بر اساس ارزیابیهای انجام شده بیش از ۱۲۰ هزار خانه خالی محرز شناسایی شده است. همچنین همین فرد در تیر ماه امسال اعلام کرد: در حال حاضر ۵۰۰ هزار واحد مسکونی خالی از طریق سامانه املاک و اسکان شناسایی کردهایم که با عرضه حداکثری آنها میتواند زمینه را برای تعادل در بازار مسکن فراهم کند.
اخیرا هم در تازهترین آماری که در رابطه با خانههای خالی منتشر شده بهنقل از مجتبی یوسفی، عضو هیئت رئیسه مجلس آمده است؛ طبق آماری که وجود دارد حدود ۲۰۰ هزار مسکن خالی از طریق سامانه املاک و اسکان شناسایی شده که حدود ۱۰۰ هزار واحد آن بهسازمان امور مالیاتی معرفی شده است!
قانون مالیات بر خانههای خالی با هدف کاهش احتکار املاک و تشویق مالکان برای ارائه خانههای خالی بهبازار مصوب شده. اما؛ همانگونه که شاهد هستید طی این سالها با چالشهای فراوانی مواجه بوده بهطوری که حتی آمار شفاف و درستی در رابطه با تعداد خانههای خالی شناسایی شده، وجود ندارد چه برسد بهتعداد خانههای خالی بهصورت کلی.
گفته میشود هماینک اصلیترین مشکل در اجرای این قانون نبود یک سیستم جامع برای شناسایی تعداد خانههای خالی است که برای رسیدن بهاین منظور همکاری و هماهنگی میان سازمانهای مختلف میبایست در دستور کار قرار گیرد. علاوه بر این مورد، بسیاری بر این نکته تاکید دارند که در رابطه با خانههای خالی هم تعریف دقیقی وجود ندارد و همین مسئله سبب شده در ارائه آمار صحیح عاجز باشیم.
بههمین منظور بهروزرسانی مداوم سامانه املاک و اسکان، ارائه یک تعریف صحیح و منطقی که توان رصد واحدهای مسکونی مطابق این تعریف را امکانپذیر کند و همچنین ایجاد زیرساختهای لازم بهمنظور هماهنگی بیندستگاهی؛ از جمله راههایی است که سیاستگذار باید در دستور کار قرار دهد تا بتواند، حداقل در تعداد خانههای خالی بهیک اجماع برسد تا در نهایت امکان وصول مالیات از آنان را داشته باشد.
هرچند که بهنظر میرسد علاوه بر این موارد، این قانون دارای مشکلات دیگری هم هست بهطور مثال شیوه نگارش قانون مالیات بر خانههای خالی بهنحوی است که عملا تاثیری در عرضه این واحدها بهبازار ندارد، چراکه مالیات در ایران متناسب با تورم ستانده نمیشود و شیوه نگارش فعلی قانون نسبت بهتورم بیتفاوت است برای همین برای افراد میصرفد که خانه را خالی بگذارند.
نظر شما