به گزارش قدس خراسان، نخستین رویداد هوش مصنوعی با رویکرد تامین آب و انرژی با حضور جمعی از مدیران حوزه آب و انرژی، دانشجویان و استادان دانشگاه در سالن همایش شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی برگزار شد. سخنرانان حاضر در این رویداد ضمن اشاره به اهمیت هوش مصنوعی در دنیای امروز به تاثیر آن بر رویکردهای تامین آب و انرژی تاکید داشتند.
قائم مقام مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در این همایش گفت: نمونههای اولیه کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت منابع آب نویدبخش آینده روشن این فناوری است.
علیرضا عامری افزود: براساس گزارش یونسکو پیش بینی میشود تا سال ۲۰۲۵ حدود ۲میلیارد نفر در جهان با کمبود مطلق آب مواجه شوند و با افزایش نگرانیها از روند سریع و ناگهانی وقوع خشکسالی و کم آبی دانشمندان به دنبال شیوههای نوین جهت مدیریت منابع آب هستند که هوش مصنوعی یکی از همین شیوهها است.
وی افزود: اولین قدم در هر پروژه هوش مصنوعی صنعت آب ایجاد قوانینی در رابطه با نوع دادههای جمع آوری شده است و به طور کلی کیفیت دادهها یکی از مهمترین عوامل ایجاد یک سیستم هوش مصنوعی پویا است
*نقش هوشمندسازی در تامین آب استان
عامری افزود: در این زمینه اقدامات شاخصی در شرکت آب منطقهای خراسان رضوی انجام شده است که تجهیز چاهها به کنتور اندازهگیری جریان و هوشمندسازی کنتورها، نصب تجهیزات الکترونیکی در محلهای پایش منابع آب، توسعه بستر جمع آوری دادههای منابع آب (سامانه سیماب) از جمله این موارد است.
قائم مقام مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی تصریح کرد: توسعه سامانه محاسبه هوشمند بیلان منابع آب در سطح محدودههای مطالعاتی و حوزههای آبریز، توسعه سامانه رصدخانه تحلیلهای کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی، از جمله دیگر تلاشهایی است که در زمینه استفاده از هوش مصنوعی در شرکت آب منطقهای در حال استفاده و توسعه است.
عامری ادامه داد: از جمله کاربردهایی که هوش مصنوعی در بحث مدیریت منابع آب میتواند داشته باشد میتوان به پیش بینی مناسب و منظم پدیده های مرتبط با آب با استفاده از الگوریتمهای هوشمند نظیر بارش، تبخیر، رسوب و سیلاب اشاره کرد.
وی با اشاره به اینکه بهینه سازی استفاده از آب در کنار تصمیم گیری هوشمند و خودکار با استفاده از الگوریتم های هوشمند از دیگر مزایای استفاده از هوش مصنوعی، از جمله پیشگیری از خسارات ناشی از وقوع سیلاب است افزود: مانیتورینگ و کنترل هوشمند سیستمهای آبی و مدل سازی و شبیه سازی سیستمهای آبی، پیشگیری و مقابله با بحران آب و کمک به تصمیمگیریهای مشارکتی و اثرگذاری بر تغییرات اقلیمی از جمله مزایای استفاده از هوش مصنوعی در زنجیره تامین آب و انرژی است.
*بومی سازی تجهیزات هوشمندسازی برای مدیریت آب مشهد
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز با اشاره به اینکه کلانشهر مشهد زیرساخت های پیچیده و زیادی در حوزه تاسیسات مرتبط با تامین آب دارد و این باعث شده تا استفاده از علوم جدید و فناوری های بروز اهمیت بالایی داشته باشد گفت: در یک دهه گذشته در مجموعه فعالیت های آبفای مشهد بحث هوشمند سازی مورد توجه واقع شده که توانسته ایم در بحث بومی سازی تجهیزات مورد نیاز نیز از توانمندی های شرکت دانش بنیان داخلی بهره ببریم به گونه ای که تا سال ۹۸ که واردکننده تجهیزات بودیم اکنون با ظرفیت سازی که شده تقریبا کل نیاز تجهیزاتی مورد نیاز را از شرکت های داخلی تامین می کنیم.
حسین اسماعیلیان ادامه داد: بسیار خرسندیم که اعلام کنیم حدود ۹۵ درصد لوازم و تاسیسات مورد نیازمقوله هوشمندسازی تجهیزاتمان در همین استان و با همکاری شرکت های دانش بنیان تولید می شود.
وی همچنین اظهار کرد: یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در بخش مدیریت تقاضا است. با قابلیت هایی که با هوش مصنوعی و هوشمند سازی ایجاد کردیم امروز می توانیم به راحتی نیاز آبی مشهد را برای یکسال، یکماه، یک روز و حتی یکساعت آینده پیش بینی کنیم و مطابق با آن و براساس محدوده و پهنه بندی که تعریف شده است میزان آب مورد نیاز در کل شهر مشهد به طور یکسان مدیریت می شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد با بیان این مطلب که هوش مصنوعی به یک تصمیم یار بسیار موثر برای ما تبدیل شده است گفت: درحال حاضر با استفاده از قابلیت های هوش مصنوعی با وجود اینکه آب کمتری داریم، اما نیاز آبی شهر مشهد به خوبی قابل مدیریت است. ضمن اینکه با قابلیت هوش مصنوعی مکانی توانسته ایم خدمات دهی به مشترکان را در مجموع غیرحضوری کنیم که این نیز یکی از دست آوردهای مهم در عرصه بکارگیری هوش مصنوعی بوده است.
*۱۴۱۲ سال سرنوشت ساز درعرصه هوش مصنوعی کشور
همچنین عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی و مسئول ستاد اندیشکده حکمرانی خراسان رضوی با اشاره به سند هوش مصنوعی که در تیر ماه سال جاری به دستگاه ها ابلاغ شده است بیان کرد: بدون شک هوش مصنوعی ارتقا حکمرانی را در کشور رقم می زند و بخش عمده ای از مشکلات را حل میکند. طبق این سند در سال ۱۴۱۲ قرار شده که جزو ۱۰ کشور برتر در حوزه هوش مصنوعی باشیم.
افخمی روحانی ادامه داد: اگر بخواهیم خدمات عمومی را ارتقا بدهیم و دقت و سرعت داشته باشیم و تجاربی را از رفتارهای های خود و دیگران داشته باشیم استفاده از هوش مصنوعی بسیار تاثیر گذار است.
فیضی مدیرعامل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد سرخس نیز با ارائه گزارشی از روند فعالیت های این پالایشگاه به اهمیت روی آوردن به هوش مصنوعی در مدیریت سیستم های پالایشگاهی در این مجموعه اشاره کرد و گفت: برای نمونه با راه اندازی سامانه تصمیم ساز انرژی در مجموعه پالایشگاه شهید هاشمی نژاد ۳درصد از مصرف انرژی پالایشگاه کاسته شده است.
ابراهیم دانش فر مدیر مرکز فناوری اطلاعات آستان قدس رضوی با تشریح اقدامات انجام شده درعرصه هوش مصنوعی از اجرای ۶ رویکرد مهم در حرکت به سمت هوشمند سازی ارائه خدمات در آستان قدس رضوی خبر داد و گفت: در حال حاضر ۶۰۰ خدمت مختلف در مجموعه آستان قدس رضوی ارائه می شود که طبق برنامه ریزی انجام شده می بایست در نهایت تمامی این خدمات به صورت هوشمندسازی ارائه شود.
نظر شما