تحولات منطقه

امروز کتابخانه‌ها و موزه‌ها، کارکردی فراتر از محل نگهداری کتاب‌ها و اشیای تاریخی و فرهنگی دارند و می‌توانند همچون قطب فرهنگی در جامعه اثرگذار باشند.

لزوم توسعه موقوفات علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در سراسر کشور
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

آستان قدس رضوی نیز در سال‌های اخیر توجه خاصی به این موضوع داشته چنانکه شاهد تولد مجتمع‌های فرهنگی و کتابخانه‌های امام رضا(ع) در شهرهای مختلف کشور بوده و هستیم.
راه‌اندازی مجتمع فرهنگی، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد امام رضا(ع) شهر سوق در جنوب غرب کشور، نمونه کاملی از این اقدام است که در پرتو نیک‌اندیشی واقفی فرهنگ‌دوست در این شهر به ثمر نشست.به بهانه افتتاح این مجتمع، با حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید جلال حسینی به گفت‌وگو پرداختیم که در ادامه، می‌خوانید. 

در ابتدا نکاتی درباره پیشینه و وقف این مجتمع وابسته به آستان قدس رضوی در سوق بفرمایید.
 
این مرکز در اواخر سال ۱۳۵۲ شمسی، به همت سید علی موسوی‌نژاد سوق، در قالب یک واحد کتابخانه و موزه با وسعت و حوزه فعالیت محدود، در شهر باستانی سوق، با موقعیت جغرافیایی محصور به شش استان در جنوب و جنوب غرب کشور، تأسیس شد. 
تعدادی کتاب خطی و چاپ‌سنگی، تصاویر قدیمی، دفاتر خانگی نایاب و نیز، چند قلم وسایل سمعی و بصری از جمله دوربین عکاسی، دوربین سوپر 8 میلی‌متری، پروژکتورهای8 و 15 میلی‌متری سینمایی، رادیو ضبط، تلگراف و نوارهای کاست صوتی در اتاق خشت و گلی کوچکی جمع‌آوری و نگهداری می‌شد که گاهی در معرض دید دیگران قرار می‌گرفت. 
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۶۵، ساختمان قدیم به‌کلی تخریب شد و احداث ساختمانی مجهز با بیش از ۵۵۰ مترمربع زیربنا در سه طبقه با رعایت اصول و ضوابط مهندسی در دستور کار قرار گرفت که طبقه منهای یک این بنا به موزه و کتابخانه، اختصاص یافت.
متولیان دغدغه‌مند، در طول سال‌ها، برای غنی‌سازی، رشد، رونق و تعالی این مجموعه فرهنگی، زحمات و هزینه بسیاری را متحمل شده‌اند.
موسوی‌نژاد سوق، فرهنگی بازنشسته، در سال ۱۳۸۰ تصمیم گرفت این مرکز را با همه منابع مطالعاتی و اشیای موزه‌ای، به ساحت مقدس امام علی بن موسی‌الرضا (ع) وقف و اهدا کند.
پس از ۱۱ سال پیگیری، وقف این مجموعه فرهنگی در دی‌ماه 1397، توسط شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، تولیت وقت آستان قدس رضوی پذیرفته شد و در بهمن‌ماه همان سال به نام آستان قدس رضوی، انتقال یافت.

این مجتمع با چه اهداف و منابعی توسط آستان قدس رضوی افتتاح شد؟

سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی باتوجه‌به رسالت سازمانی خود و در ادامه راه‌اندازی کتابخانه‌های مختلف در سراسر کشور به‌منظور ارائه خدمات به اهل مطالعه و نگهداری از میراث‌فرهنگی کشور به‌ویژه تراث اسلامی، اقدامات ارزشمندی را در راستای تجهیز و افتتاح مجتمع فرهنگی، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد امام رضا(ع) شهر سوق انجام داد. سرانجام در هشتم آذرماه سال جاری، شاهد افتتاح این مجتمع با حضور پرشور جمعی از مسئولان و شخصیت‌های علمی، سیاسی و اجتماعی و مردم منطقه بودیم. 
 در حال حاضر، به همت موسوی‌نژاد، این واقف خیراندیش، بیش از 26 هزاربرگ سند تاریخی(برخی از اسناد متعلق به دوره آل بویه و سلجوقیان)، افزون بر 200 شیء موزه‌ای و تاریخی، 31 نسخه خطی، چاپ‌سنگی و دست‌نوشته و بیش از 6 هزار نسخه کتاب چاپی با تأکید بر حوزه جنوب و جنوب غرب زاگرس در این مجتمع گردآوری شده که امیدواریم در پرتوی فعالیت آن به‌عنوان یکی از 60 کتابخانه وابسته به آستان قدس رضوی، شاهد رشد و غنای روزافزون منابع آن و بهره‌مندی اهل علم و پژوهش از خدمات آن باشیم. 

درباره ویژگی‌های مهم استان کهگیلویه و بویراحمد نیز توضیح کوتاهی بفرمایید. 

کهگیلویه و بویراحمد، یکی از استان‌های کشور با ظرفیت بالای علمی و فرهنگی است که دارای ویژگی‌های ممتاز مختلفی نیز است. 
 به طور مثال، یکی از ویژگی‌های مهم آن، ارادتمندی مردم این دیار به اهل‌بیت(ع) است، به‌ویژه که بیشتر مردم این سرزمین در طول تاریخ نیز از ولایتمداران و محبان خاندان عصمت و طهارت(ع) بوده‌اند.همچنین شجره‌نامه سادات این استان از طُرق مختلف به آقا علی بن موسی‌الرضا(ع) رسیده  و سادات رضوی محسوب می‌شوند. 
این استان، خطه‌ای عالم‌پرور است که مهد تربیت و پرورش بزرگان بسیاری همچون آیت‌الله‌العظمی سید ابوالحسن اصفهانی، آیت‌الله وحید بهبهانی، آیت‌الله سید کرامت الله ملک‌حسینی، میراحمد تقوی و...، بوده است.این علما همواره نقش پررنگی در ترویج و تعمیق فرهنگ دینی و اسلامی داشتند. 

به نظر شما، افتتاح این مجتمع‌ فرهنگی به پشتوانه سنت حسنه وقف، چه دستاوردهای فرهنگی را به همراه خواهد داشت؟

چنین موقوفه‌هایی می‌تواند به قطب فرهنگی منطقه تبدیل شود. دراین‌بین، گشایش مجتمع فرهنگی، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد امام رضا(ع) شهر سوق که نخستین موقوفه علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در استان کهگیلویه و بویراحمد است، ازیک‌طرف برای آستان قدس رضوی و از طرف دیگر برای این استان، یک فرصت است.به طور مثال،تعامل بین این دو مجموعه می‌تواند دستاوردهای خوبی در حوزه جمع‌آوری اسناد تاریخی و نسخه‌های خطی به همراه داشته باشد. 

در مجموع، چشم‌انداز آینده راه‌اندازی چنین مجتمع‌های فرهنگی در کشور توسط آستان قدس رضوی را چطور می‌بینید؟

درصدد هستیم طبق نقشه راه آستان قدس رضوی و ضوابط موجود، بتوانیم این شبکه علمی و فرهنگی موقوفاتی آستان قدس رضوی را توسعه دهیم، به‌خصوص در مناطقی که این آستان مقدس تاکنون نتوانسته کانون‌ها یا مجتمع‌های فرهنگی و علمی دایر کند یا وقفی صورت بگیرد. بی‌تردید این شبکه می‌تواند فعالیت‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی را در سراسر ایران اسلامی در حوزه‌های علمی تعمیق ببخشد و برنامه‌های فرهنگی ترویجی آن را دنبال کند.مزیت مهم آستان قدس رضوی در این مسیر راهبردی، انتساب آن به دستگاه‌ نورانی امام رضا(ع) است که این امر، ضریب نفوذ علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی را در آن مناطق، دوچندان می‌کند.

منبع: آستان نیوز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.