تحولات منطقه

وزیر امور خارجه کشورمان امشب یکشنبه با حضور در گفتگوی ویژه خبری در خصوص آخرین تحولات بین‌المللی خصوصا تحولات سوریه صحبت کرد.

عراقچی: ناتوانی ارتش سوریه و سرعت تحولات غافلگیرکننده بود
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان امشب یکشنبه با حضور در گفتگوی ویژه خبری در خصوص آخرین تحولات بین المللی خصوصا تحولات سوریه صحبت کرد.

وزیر امور خارجه در ابتدا در خصوص تحولات سوریه و اینکه چه اتفاقی در این خصوص صورت گرفته گفت: همه چیز روشن بود. هم اخبار و هم تحلیل ها از قبل دلالت می کرد چنین حرکتی انجام خواهد. اینکه طراحی از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی وجود دارد را ما می دانستیم. اما به لحاظ میدانی و اطلاعاتی دوستان ما به طور کامل از تحرکات در ادلب اطلاع داشتند و همه اطلاعات به دولت سوریه منتقل شده بود.

وی افزود: آنچه که غافلگیرکننده بود یکی ناتوانی ارتش سوریه در مقابله بود و دوم سرعت تحولات که غیرمنتظره بود. دیروز در اجلاس دوحه همه کشورها آمده بودند برای این بحث از جمله عربستان مصر و اردن. سوال این بود که چرا ارتش سوریه اینقدر سریع عقب نشینی کرد! این قسمت غیرمنتظره بود.

عراقچی ادامه داد: خود آقای بشار اسد هم متعجب بود از نحوه عملکرد ارتش خودش و مشخص بود تحلیل درستی در خود سوریه هم وجود نداشت. به نظرم ارتش سوریه اسیر جنگ روانی شد.

وی در خصوص نحوه حمایت ایران از دولت سوریه گفت: ما در طول ۴۰ سال گذشته با سوریه ارتباطات قوی داشتیم. در حوزه مقاومت سوریه یکی از اعضای مهم محور مقاومت بوده است. در این مسیر هم قهرمانانه ایستاد. این ارتباط ما همواره وجود داشت و ما از سوریه حمایت کردیم. در حوزه دوم که در مبارزه با داعش بود، یک فصل جداگانه است. داعش به عنوان پدیده فرامنطقه ای ظهور یافت  و یک نگرانی بین المللی ایجاد کرد. نقش اصلی در مقابله با داعش را ایران بازی کرد و نیروهای ما در سوریه حضور پیدا کردند و این عمدتا برای تامین امنیت ما بود.

عراقچی افزود: ما موفق شدیم داعش را شکست دهیم و پیروزی بر داعش دستاورد شهید ما حاج قاسم سلیمانی بود. وقتی داعش شکست خورد نیروهای ما به درخواست سوریه خارج شدند و تعدادی از انان ماندند و مسیولیت مستشاری داشتند. مقوله سوم حمایت ما مربوط می شود به دولت سوریه و مردم و گروه های معارض خودش که در اینجا ما دخالتی نداشتیم. درخواست کمکی هم از ما نشد در این خصوص  و در حد توصیه عمل می‌کردیم. ما همیشه می گفتیم که وارد گفتگو شوند. اصولا تشکیل روند آستانه در همین جهت بود. ما دیروز هم اخرین جلسه این روند را داشتیم. هدف این نشست ها کمک به اصلاحات سیاسی بود.

وی در خصوص توصیه ها به اسد گفت: در ملاقات اخیر هم من توصیه های زیادی داشتم خصوصا درباره ارتش سوریه. دوم اینکه با مردم سوریه تعامل بیشتری صورت گیرد زیرا آن چیزی که حکومت را حفظ می‌کند مردم هستند. ما همیشه این توصیه را داشتیم.

وزیر امور خارجه در ادامه درباره روند آستانه گفت: ایران روسیه و ترکیه توافق کردند تا جلوی تهاجمات گرفته شود و این سه کشور ضامن صلح و ارامش شدند. این روند در ده سال گذشته موفق بود و موفق شده بود ارامش را در سوریه ایجاد کند. این حملات اخیر خلاف روند استانه بود و قرار چیز دیگری بود. یکی از اهداف آستانه این بود که سه کشور به دولت و معارضین کمک کنند تا گفتگو شکل بگیرد. ما به آرامی در این مسیر حرکت کردیم. اما به خوبی پیش نرفت و دولت آقای اسد انعطاف کمی داشت.

وی افزود: گفتگو با معارضین مربوط به دولت سوریه بود و ما در حد کمک سیاسی حمایت می‌کردیم. این قسمتی بود که اکنون دچار مشکل شد. ما هم قرار نبود جایگزین  ارتش سوریه برای مقابله با معارضین باشیم.

عراقچی درباره رویکرد ایران نسبت به معارضین گفت: عبارت معارض مشروع در بحث های ما در روند آستانه بحث شد. چون برخی گروه های معارض دولت سوریه در لیست گروه های تروریستی سازمان ملل ثبت شدند. معارضین از طیف های مختلفی هستند. دیروز در روند استانه ما تشویق کردیم به گفتگوهای دولت با معارضین و عبارت معارضین مشروع اضافه شد که منظور انهایی بود که تروریست نیستند. موضع ما تشویق دولت اسد برای گقتگو و تعامل با گروه های معارضین بوده است.

وی در خصوص اینکه چه اتفاقاتی در سوریه افتاد گفت: سرعت در نحوه عقب نشینی ارتش بود و همه چیز از قبل اطلاعاتش منتقل شده بود. ارتش سوریه نتوانست مقاومت کند و بیشتر جنبه روانی داشت. هیچکس باور نمی‌کرد. ما دیروز در دوحه اجلاس آستانه را داشتیم و بعد وزرای خارجه دیگر به سرعت خودشان را به دوحه رساندند و از ما خواستند اجلاس مشترک با این پنج کشور دیگر برگزار شود. در آنجا همه نسبت به تحولات سوریه نگرانی داشتند و اینکه چه تبعاتی برای کل منطقه خواهد داشت. نگرانی وجود داشت که نکند سوریه به سمت فروپاشی و تجزیه داخلی پیش رود و نکند داعش دوباره بازگردد.

وزیر خارجه ادامه داد: در بیانیه ما در دوحه خواستار شدیم که گفتگو دولت با معارضین آغاز شود. اما سیر تحولات سریع بود. این واقعیت صحنه بود و ما از توطئه در حال رخ دادن در جریان بودیم. همه اطلاعات به ارتش و دولت سوریه داده شده بود اما ارتش انگیزه برای مقابله نداشت.

وی درباره نگرانی های موجود گفت: احتمال بروز جنگ داخلی مجدد یا تجزیه سوریه و یا فروپاشی کامل و تبدیل شدن مامنی برای تروریست ها. همچنین نگرانی دیگر ایران جولان صهیونیست ها است. گروه های مقاومت در منطقه از نزدیک تحرکات رژیم صهیونیستی را رصد می‌کنند.

وزیر امور خارجه در خصوص پیش بینی برای جبهه مقاومت گفت: مقاومت تاثیر خواهد گرفت. این جبهه دوران سختی را گذرانده است. هیچکس باور نمی‌کرد که رزمندگان فلسطینی در محاصره کامل و خرابی همه جا هنوز مقاومت می‌کنند و اسرا را حفظ کردند. حزب الله هم علی رغم ضربات توانست خود را بازیابی کند و رژیم را به اتش بس مجبور کند. هبچ دلیلی جز مقاومت نبود که رژیم را به آتش بس تن داد. مقاومت یک تفکر و مکتب است و فراز و نشیب هم زیاد داشته است.  مقاومت فلسفه اس همین ایستادگی است.

وی افزود: مقاومت به هر حال راه خودش را پیدا می‌کند. مقاومت یک ارمان مقدس برای آزادسازی سرزمین های خودش است. این را نمی شود از بین برد. محدودیت هایی وجود دارد اما مقاومت راه خودش را باز خواهد کرد. نباید این تفکر شود که با توجه به تحولات اخیر راه ها بسته می شود.

عراقچی درباره نقض آتش بس توسط رژیم صهیونیستی گفت: تحلیل هایی وجود داشت که رژیم صهیونیستی آتش بس را نقض خواهد کرد. نقض هایی هم اتفاق افتاده است. اینکه بعد از تحول سوریه این کار انجام شود احتمالش هست. اما بعید است زیرا مقاومت به طور کافی از تجهیزات برای مقاومت و عملیات  برخوردار است. رژیم ۶۰ روز فرصت دارد که عقب نشینی کند و باید منتظر ماند دید انجام می شود یا خیر.

وزیر خارجه در واکنش به اظهارات نتانیاهو و نشان دادن تصویری ضعیف از ایران گفت: به نظر من عامل اصلی در موفقیت این حرکت اخیر در سوریه فقط ارتش سوریه بود که ایستادگی نکرد وگرنه نیروهای مقاومت آمدند و نقش خودشان را ایفا کردند. اگر ارتش نقش خودش را ایفا می‌کرد حلب هم سقوط نمی‌کرد. تصور ضعف مقاومت تصور باطل است. مقاومت هیچگاه از یین نخواهد رفت. هم حماس و هم حزب الله استوار استاده اند و ایران هم با هوشمندی مسائل را دنبال می‌کند.

عراقچی  در واکنش به پیش بینی ها برای منطقه گفت: احتمال گسترش درگیری ها در کل منطقه وجود دارد. در خود سوریه وقتی پای تروریست باز می‌شود، خب تبعاتی برای کل منطقه خواهد داشت. توطئه های رژیم هم همواره وجود دارد. برای همین باید مراقب بود.

وی درباره آینده سوریه گفت: ما به دقت رصد می‌کنیم که چه اتفاقی خواهد افتاد. اینکه اینها به یک توافقی برای حکومت برسند کمی دشوار است اما ما از قالب شدن مردم سوریه حمایت می‌کنیم. ما می خواهیم خواست مردم سوریه محقق شود. صحنه سیاسی فعلی سوریه هر احتمالی در آن وجود دارد. برخی کشورهای منطقه هم اکنون عصبانی هستند و حدس می زنم تحرکاتی از برخی جوانب آغاز شود. تعارض منافع شاید باعث شود آرامش به راحتی محقق نشود.

وزیر امور خارجه درباره وضعیت سفارتخانه ایران و سوریه گفت: سفارت سوریه در تهران ما منتظریم ببینیم چه حکومتی مستقر میشود و اگر به نقطه ای برسیم که آنان را مورد شناسایی قرار دهیم خب به آنان تحویل خواهیم داد. در خصوص سفارت خودمان ما در خصوص امنیت سفارت خانه خودمان با طرف ها صحبت کردیم. تضمین هایی به ما داده شده که حرمت حرم های مطهر و سفارتخانه ما حفظ شود. پیام هایی که به ما داده شده این است که امنیت سفارت مورد قبول است. تاکنون بی حرمتی هم به حرم های مطهر صورت نگرفته است و با طرف های محتلف در ارتباطیم و تماس با گروه های مختلف وجود دارد. ما نسبت به امنیت ایرانی های باقی مانده هم در تلاشیم و امشب شاید همه این ها را برگردانیم.

وی در خصوص اینکه آیا پیامی از آمریکا به ایران رسیده است یا خیر گفت: تبادل پیام همیشه وجود دارد و از سفارت سوئیس تبادل می شود و در مورد سوریه فقط نیست و در مورد همه موضوعات مختلف است.

وزیر خارجه درباره اینکه تعامل ایران با حکومت آتی در سوریه چه خواهد بود گفت: تعامل ما با آنان بستگی به رفتار انان خواهد داشت. اینکه چه رفتاری با شیعیان و غیره خواهند داشت. بر اساس رفتار آنان سیاست خودمان را تعیین می‌کنیم.

عراقچی درباره قطعنامه ۲۲۵۴ سازمان ملل گفت: تاکنون مسائل داخلی سوریه به خود سوریه مربوط بود. ملاک ما برای روند سیاسی قطعنامه ۲۲۵۴ می تواند روند مناسبی باشد.  اینکه همه گروه ها نقش خودشان را داشته باشند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۰۶:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
    0 0
    ارتش سوریه ناتوان نبود خسته از دیکتاتوری وبرادر کشی بود.