قدس؛ سلسله حوادثی که منجر به سقوط نظام بشار اسد در سوریه شد آنقدر سریع اتفاق افتاد که میتوان گفت بازیگران اصلی در این کشور را هم غافلگیر کرد.
این غافلگیری تا آنجا بود که گروههای معارض نظام بشار تا پس از فتح دمشق حتی فرصت تعیین شخصی برای تشکیل دولت انتقالی را هم نداشتند؛ هرچند سرانجام روز گذشته محمدالبشیر، از فعالان نزدیک به گروههای اسلامگرا بهعنوان متولی این امر انتخاب و معرفی شد. مهندس برق تولد یافته در ادلب که مدرک برنامهریزی اداری دارد و دانشآموخته فقه و حقوق هم است. در کارنامه او از مسئولیت در شرکت گاز دیده میشود تا مسئولیت در اداره اوقاف و ارشاد سوریه در نظام بشار.اما در این میان دستکم یکی از طرفهای درگیر در ماجراهای سوریه دارد از فرصت ایجاد شده نهایت استفاده را بهنفع خود و نه ملت سوریه میبرد؛ آن هم هیچ طرفی نیست بهجز اسرائیل.در ۷۲ساعت گذشته، نیروهای صهیونیستی برای نخستین بار پس از سال ۱۹۷۳ چندین کیلومتر وارد منطقه حائل میان سزرمینهای اشغالی و سوریه شدند. همچنین مقامات اسرائیلی میگویند از دیدگاه آنها، توافق میان اسرائیل و سوریه در سال ۱۹۷۴ مرده است. اقدام دیگر صهیونیستها در این فرصت ایجاد شده حملات هوایی شدید و پرتعداد به زیرساختهای سوریه است، تاجایی که رسانههای داخلی اسرائیل از این حملات با عنوان «یک رویداد دراماتیک» یاد کردهاند. تقریباً هر هدف نظامی احتمالی که متعلق به سوریه بوده، نابود شده و این شامل تانکها، هواپیماها، تأسیسات اطلاعاتی، تجهیزات نظامی پیشرفته، سامانههای پدافندی و زاغههای موشکی میشود.
نگرانی اسرائیل از خیزش سوریه
مرور عملکرد اسرائیل در چند روز گذشته نشان میدهد در همه موارد، مقامات رژیم صهیونیستی علت اقداماتشان را ایجاد منطقه امن برای رژیم اشغالگر عنوان کردهاند. سقوط سریع بشار اسد در سوریه و پیشرویهای قابل توجه گروههای معارض سبب شده اسرائیل درخصوص آینده منطقه، نگرانی جدی داشته باشد و برای مقابله با تغییرات، بهویژه در مرزهای اراضی اشغالی در جولان و شمال، بهشدت در حال تقویت اقدامات نظامی و امنیتی است. نیروهای صهیونیستی بهویژه در جولان که به دلیل موقعیت راهبردی خود اهمیت بالایی دارد، بهطور قابل توجهی افزایش یافتهاند. یکی دیگر از اقداماتی که اسرائیل به آن توجه زیادی کرده، رصد دقیق تحرکات گروههای شورشی در سوریه است. در هرصورت بهنظر میرسد رژیم صهیونیستی نگران است در صورت ادامه بیثباتی در سوریه، این گروهها به نقاط راهبردی برای فعالیتهای تروریستی علیه اسرائیل تبدیل شوند. اسرائیل همچنین در تلاش است از طریق کانالهای دیپلماتیک با ترکیه و اردن، بر تحولات سوریه نظارت کرده و از گسترش نفوذ گروههای تروریستی جلوگیری کند. این همکاریها به اسرائیل این امکان را میدهد اطلاعات دقیقتری از وضعیت سوریه و تغییرات آن دریافت کند.
نگرانی دیگر اسرائیل نزدیکی فکری و عملیاتی گروههای فلسطینی به معارضان سوری است. روز گذشته گروه حماس رسماً به مردم سوریه برای سقوط بشار اسد تبریک گفت و از گروههایی که در آینده حاکمیت سوریه را به دست خواهند گرفت خواست ماجرای فلسطین را فراموش نکنند. جهاد اسلامی هم در بیانیهای اعلام کرد درباره مسائل داخلی سوریه نظری ندارد و تلویحاً اتفاقات این کشور را به رسمیت شناخت. جهاد هم به آینده ماجرای فلسطین ابراز امیدواری کرد.
نگاهی به مجموع این اتفاقات نشان میدهد اسرائیل با چالشهای جدیدی روبهرو است. این وضعیت میتواند سبب ایجاد تغییرات عمده در آرایش نیروهای فعال در سوریه شود که این امر بهطور مستقیم بر امنیت رژیم تأثیر خواهد گذاشت.
نگاهی به مجموع این اتفاقات نشان میدهد اسرائیل با چالشهای جدیدی روبهرو است. این وضعیت میتواند سبب ایجاد تغییرات عمده در آرایش نیروهای فعال در سوریه شود که این امر بهطور مستقیم بر امنیت رژیم تأثیر خواهد گذاشت.
از یک سو، اسرائیل از سقوط اسد خوشحال نیست، چون یک رژیم هرچند متخاصم اما با قدرت مرکزی در سوریه، تا حدودی کنترل مرزها را در دست داشت و برای این رژیم از منظر امنیتی مفیدتر بود. درواقع، اسد یک تهدید مستقیم برای اسرائیل به شمار میآمد، اما در عین حال وضعیت رژیم او به نوعی در ایجاد محدودیتها برای دیگر بازیگران منطقهای مثل ایران و حزبالله مؤثر بود. یادمان نرود نظام سوریه حداقل در ۳۰سال گذشته حتی یک گلوله هم علیه اسرائیل شلیک نکرده است. سقوط اسد میتواند منجر به یک خلأ قدرت شود و گروههای مختلف، بهویژه نیروهای نزدیک به ایران و شورشیها، جایگزین آن شوند و این وضعیت، تهدیدات جدیدی برای اسرائیل به همراه دارد.
در نهایت از آنجایی که آینده ارتباط گروههای سوری با ایران هنوز نامعلوم است و از طرفی این گروهها با ایران دوستان مشترکی دارند، از این منظر هم اسرائیل نگرانیهایی احساس میکند.
بنابراین باید گفت اسرائیل نگران بیثباتی بیشتر در سوریه است. این بیثباتی میتواند تهدیدات جدیدی را از سوی گروههای مختلف شورشی، حزبالله یا حتی عناصر تروریستی به همراه داشته باشد.
بنابراین باید گفت اسرائیل نگران بیثباتی بیشتر در سوریه است. این بیثباتی میتواند تهدیدات جدیدی را از سوی گروههای مختلف شورشی، حزبالله یا حتی عناصر تروریستی به همراه داشته باشد.
نظر شما