تحولات منطقه

مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی گفت: حرم مطهر رضوی خاستگاه خلق آثار هنری بی مانند جهان اسلام است که می‌تواند بهترین منبع الهام برای هنرمندان در زمینه تولید آثار فاخر هنری، باشد.

تولید 1100 سوغات زیارتی با عنوان «برند مهر» رضوی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

امیرمهدی حکیمی صبح روز گذشته 19 آذرماه، با حضور در برنامه زنده رواق خدمت، در بستر تلویزیون اینترنتی رضوی تی وی، به تشریح فعالیت‌های مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی پرداخت و اظهار کرد: حرم مطهر رضوی بزرگترین گنجینه هنری جهان اسلام را در خود دارد.
 در  هیچ جای جهان اسلام، از غرب تا شرق، تا اسپانیا و هند که مسلمانان در آن‌جا آثار هنری بی مانند خلق کرده‌اند، به اندازه حرم مطهر رضوی هنر وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه در حرم مطهر رضوی بیش از 900 سال به صورت مداوم هنر حضور داشته و هیچ وقت منقطع نشده است، خاطر نشان کرد:  این ویژگی تنها منحصر به حرم مطهر رضوی است؛ چرا که در نقاط مختلف کشور و یا جهان اسلام، هنر و معماری تنها در یک دوره اوج گرفته و تمام می‌شود؛ اما حرم مطهر رضوی همواره خاستگاه آثار هنری فاخر و برجسته بوده است به طوری که، زیباترین کتیبه تاریخ جهان اسلام، معماری و کاشی کاری‌های زرین فام در حرم مطهر رضوی، وجود دارد.
 وی تصریح کرد: علاوه بر معماری بی‌نظیر حرم مطهر رضوی، گنجینه بی‌مانند آثار هنری، در موزه آستان قدس رضوی به نمایش گذاشته شده که نشان می‌دهد، حرم مطهر با هنر در هم آمیخته شده است و نمونه‌های آثار آن  از نسخ خطی، مجموعه‌های فرش نفیس و سایر مجموعه‌هایی که به نام حضرت رضا (ع) در بخش‌های مختلف  دیده می‌شود، در هیچ جای دنیا نیز همانندی ندارد.
وی با اشاره به نقش هنرمندان در جهت توسعه و تعمیق زیارت اظهار کرد: همیشه هنرمندان آمده‌اند تا هر آنچه آموخته و تجربه کرده‌اند را در قالب‌های مختلف هنری متجلی و فضا را برای زیارت فراهم کنند.
 وی افزود: اینجا هنر در بستر زیارت و زائر شکل گرفته و یک امر انتزاعی خاص، نبوده است . صحن‌ها و ایوان‌های حرم مطهر رضوی، حال و هوای معنوی زیارت را برای زائر فراهم کرده‌اند و هنر، روایتگر بخشی از حوزه معرفتی شده است . 

 سه دهه فعالیت در حوزه هنر
حکیمی ادامه داد: با توجه به جایگاه ویژه هنر و معماری در حرم مطهر رضوی و برخورداری آستان قدس رضوی از این گنجینه هنری بی نظیر، این نهاد عظیم باید به هنر رجوع کند.
 از این رو مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی توسط تولیت فقید آستان قدس رضوی آیت‌الله واعظ طبسی تاسیس شد و در حال حاضر بیش از سه دهه است که در راستای معرفی گنجینه هنری آستان قدس رضوی، حفظ،‌  توسعه و ترویج هنر اسلامی به ویژه هنرهای به کاررفته در حرم مطهر حضرت رضا (ع) با پردازش و تولید هنرهای اسلامی – ایرانی در همه رشته‌ها و شاخه‌های مرتبط و تولید آثار هنری فاخر و ایجاد خلاقیت،‌نواندیشی و نوآوری در هنر اسلامی و ایرانی، فعالیت می‌کند.
وی با اشاره به فعالیت موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در عرصه‌های مختلف تصریح کرد: پژوهش و معرفی گنجینه آستان قدس رضوی یکی از این فعالیت‌ها است که تاکنون چندین مجموعه پژوهشی در این زمینه چاپ و منتشر کرده است. 
همچنین برخی آثار و قرآن‌های نفیس نیز در این موسسه چاپ شده است. 
وی اضافه کرد: این موسسه در زمینه تولید آثار هنری در حوزه تئاتر و نمایش چه هنرهای نمایشی خیابانی، عروسکی تا کارهای تولید محتوای انیمیشن، موسیقی ، سرود و ... نیز فعالیت‌ می‌کند.
 وی افزود: مدیریت آموزشگاه مکتب هنری رضوی  و نگارخانه رضوان از دیگر فعالیت‌های موسسه آفرینش‌های هنری است که در آینده آموزشگاه به مدرسه هنرهای رضوی تبدیل خواهد شد. 
 مدیر عامل موسسه آفرینش‌های هنری خاطر نشان کرد: این موسسه تا کنون جشنواره‌های زیادی را برگزار کرده که از جمله آن‌ها می‌توان به جشنواره دو سالانه تذهیب هنرهای قرآنی اشاره کرد. 
 وی تصریح کرد: در حوزه ادبیات و  تولید مستند و فیلم نیز این موسسه ورود کرده و انجمن‌های ادبی مختلفی را نیز برگزار کرده است.

تاسیس مکتب هنر رضوی در راستای امتداد اجتماعی زیارت
حکیمی با اشاره به فعالیت جدی موسسه آفرینش‌های هنری در پایه ریزی مکتب هنر رضوی، افزود: حرم مطهر رضوی با برخورداری از گنجینه هنری بی بدیل، این ظرفیت را دارد که مکتبی هنری بر پایه آن ایجاد کرد.
 مکتب هنری رضوی، در طی چهار سال با همکاری موسسات مختلف علمی از جمله دانشگاه های سراسر کشور پیگیری شد و کنگره بین‌المللی مکتب هنری رضوی برگزار و مقالاتی پیرامون آن نوشته شده و امروزه به عنوان یک سند ملی در شورای عالی  انقلاب فرهنگی، مصوب شده است .
وی با اشاره به اینکه در مکتب هنر رضوی، امتداد اجتماعی زیارت، توانمند سازی هنرمندان برای خلق آثار هنری در دوره معاصر و اصلاح مصرف فرهنگی مدنظر قرار گرفته است، خاطر نشان کرد: این مسیر در موسسه پیگیری شده و اقداماتی گسترده‌ در فضای دانشگاهی، با همکاری چهره‌های برجسته هنری ایران و بین المللی به طور جدی، پیگیر شده است.
 حکیمی با تاکید بر لزوم ورود موسسه آفرینش‌های هنری به هنرهای نوظهور، اظهار کرد: در سال‌های اخیر ارتباط هوش مصنوعی با هنر در حرم مطهر رضوی، چگونگی استفاده از هوش مصنوعی در حرم، نقش هوش مصنوعی در گسترش فرهنگ و هنر رضوی، و ... مطالعاتی در دست اقدام است.
 مدیر عامل موسسه آفرینش‎‌های هنری، طراحی و تولید محصولات هنری با عنوان برند«مهر» را از دیگر اقدامات موسسه در سال‌های اخیر اظهار کرد و افزود: در برند مهر  سعی ما بر این است که محصولات هنری، در قالب سوغات زیارت تولید شود که امتداد اجتماعی مسئله زیارت باشد و مخاطب با مشاهده این آثار با حرم مطهر رضوی، حضرت رضا(ع) و مسئله زیارت ارتباط برقرار کند.
 از این رو با همکاری تولید کنندگانی از سراسر کشور، محصولات متنوع هنری طراحی شد که در حال حاضر بیش از 1100 محصول هنری تحت عنوان «برند مهر» رضوی تولید و زمینه اشتغال افراد بسیاری از جمله فرزندان معلول، زنان سرپرست خانوار و زندانیان را فراهم کرده است. 
وی خاطر نشان کرد: محصولات تولیدی برند«مهر»، در فروشگاه‌های موسسه آفرینش‌های هنری در حرم مطهر رضوی و سایت https://aqartshop.com به علاقه‌مندان عرضه می‌شود. 
همچنین این محصولات تولیدی در عرصه بین‌المللی نیز در فروشگاه این موسسه در ضاحیه بیروت و همچنین به صورت مجازی در کشورهای حاشیه خلیج فارس عرضه می‌شود که فروش خوب این آثار نشان از استقبال گسترده مخاطبان از محصولات تولیدی است.

منبع: آستان نیوز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.