تحولات منطقه

در ادامه سلسله نشست‌های هفته پژوهش کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی، نشست تخصصی «پنج گنج از پنج گنجینه ملی» با همکاری مدرسه عالی و دانشگاه شهید مطهری، در سالن اجتماعات این موقوفه در تهران، برگزار شد.

فرایند ثبت خمسه نظامی در حافظه جهانی یونسکو
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

در ادامه سلسله نشست‌های هفته پژوهش کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی، نشست تخصصی «پنج گنج از پنج گنجینه ملی» با همکاری مدرسه عالی و دانشگاه شهید مطهری، با حضور جمعی از هنرمندان، استادان رشته‌های هنری و نسخه‌شناسی و علاقه‌مندان، در سالن اجتماعات این موقوفه در تهران، برگزار شد.

در این نشست تخصصی، عبدالمهدی مستکین، مشاور عالی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو و نظامی‌پژوه، به بررسی جایگاه حکیم نظامی در ادب و حکمت ایران پرداخت و از نظامی، به‌عنوان یکی از ارکان مسلم زبان و ادب پارسی، یادکرد.
وی همچنین با ذکر اشعاری از این شاعر بلندمرتبه ایران، به معرفی برنامه حافظه جهانی یونسکو و فرایند ثبت خمسه حکیم نظامی در حافظه جهانی این سازمان پرداخت.
در ادامه، حمیدرضا قلیچ‌خانی، نویسنده و پژوهشگر حوزه خوشنویسی، به مقایسه تطبیقی پنج نسخه ثبت شده از خمسه نظامی که در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، کتابخانه ملک، کتابخانه کاخ گلستان، کتابخانه موزه ملی و کتابخانه مدرسه مطهری نگهداری می‌شود، پرداخت و ویژگی‌های گوناگون هنری و تاریخی این آثار را مورد بررسی و مقایسه قرارداد.
خشایار قاضی‌زاده، رئیس دانشکده هنر دانشگاه شاهد تهران نیز درباره ویژگی‌های بصری نگاره‌های موجود در نسخه کتابخانه سپهسالار سخن گفت.
وی افزود: در مجموع، ۳۰ نگاره نفیس در این نسخه موجود است که بیشترین نگاره مربوط به منظومه اسکندرنامه است.
در ادامه، این پژوهشگر مکتب نگارگری کمال‌الدین بهزاد، به تفسیر معانی رنگ‌های به کار رفته در این نگاره‌ها، پرداخت.
بهروز عوض پور، مدرس دانشگاه، نیز ضمن بررسی هویت تمثیلی در پنج نسخه خمسه، بیان کرد: حکیم، لقب مناسب و برازنده‌ای برای نظامی است.
 وی در یکی از صحنه‌های اسکندرنامه، جمعی از فلاسفه را دور هم جمع کرده و در خصوص مباحث اصلی فلسفه مناظره‌ای ترتیب داده که خود نیز یکی از آن فلاسفه است.
مباحث فلسفی مطرح شده در این صحنه و مناظره برگزار شده، حکایت از حکیم بودن نظامی و دانش فلسفی این شاعر بزرگ دارد.
گفتنی است، به مناسبت برگزاری این نشست، دو نسخه خمسه نظامی از گنجینه مدرسه عالی و دانشگاه شهید مطهری در این دانشگاه به‌نمایش‌درآمده که تا ۲۱ آذرماه در معرض دید فرهنگ‌دوستان قرار دارد.
لازم به ذکر است، کتابخانه و موزه ملی ملک توسط زنده‌یاد حاج حسین آقا ملک در سال ۱۳۱۶ شمسی، وقف حرم مطهر رضوی شده و به نشانی تهران، خیابان امام خمینی(ره)، خیابان سی تیر، خیابان یارجانی، خیابان ملل متحد (میدان مشق)، پذیرای اهل علم و هنر است.

منبع: آستان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.