به گزارش قدس خراسان، حمیدرضا افشون در گفتگو با قدس خراسان درباره مصرف گاز در مراکز غیرخانگی عنوان کرد: وقتی از بخش ساختمان صحبت می شود دو بخش خانگی و غیر خانگی داریم که باید گفت بیشترین مصرف گاز برای گرمایش ساختمان استفاده می شود.
وی در توضیح مراکز غیر خانگی افزود: بخش غیر خانگی شامل هتلها، مراکز دولتی، مدارس، رستوران ها و مراکز این چنینی است که در رستوران ها بخش زیادی از مصرف گاز برای پخت و پز است که نسبت به سایر مراکز شرایط متفاوتی دارد چون راندمان تجهیزات در بخش پخت و پز مهم است و باید این موضوعات از بخش گرمایش ساختمان تفکیک کرد.
رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز خراسان رضوی ادامه داد: نکته قابل توجه درباره هدر رفت گاز در بخش گرمایش ساختمان های غیر خانگی رعایت درجه حرارت گرما است. دمای رفاه ۱۸تا۲۱درجه تعریف شده و هدف از استفاده از گاز باقی ماندن در این دما است و هرچه که باعث شود این دما بیشتر باشد هدررفت است که باید گاز بیشتری مصرف شود.
افشون خاطر نشان کرد: این دما یک تعریف استاندارد است و دمایی است که مشکلی ایجاد نمی کند و در این دما به راحتی فعالیت داشته باشند. اما در مراکز تجاری یا اداری یا فرودگاه وقتی حضور داریم گرمای زیادی را افراد احساس می کنند و مجبور هستند تا لباس گرم خود را دربیاورند که جای تأسف دارد.
وی با تاکید بر رعایت دمای آسایش توضیح داد: نیازی نیست دمای یک مرکز تجاری ۲۵درجه باشد و بیشترین اتلاف اگر بخواهیم لحاظ کنیم مربوط به رعایت نشدن دمای آسایش است. وقتی بخواهیم دمای یک محیط را به جای ۲۱درجه، به ۲۵درجه برسانیم ما به تفاوت این عدد را باید انرژی صرف کنیم که هدر رفت انرژی است. به عنوان مثال مراکز تجاری دربهای متعدد دارد و وقتی دما در حدود ۲۵درجه نگه داشته باشد بخش قابل توجهی هدر رفت گاز وجود دارد.
ضرورت دماسنجی ادارات
رئیس کمیته مصرف انرژی شرکت گاز خراسان رضوی ضمن اشاره به مصوبه هیات وزیران گفت: براساس مصوبه هیات وزیران و تاکید شرکت ملی گاز، دما سنجی ادارات در دستور کار قرار دارد که توسط اکیپ هایی انجام می شود اما طبق گزارش های رسیده با وجود همه اخطارها توجهی به کنترل دما وجود ندارد و در منازل هم این موضوع وجود دارد.
افشون ضمن اشاره به پویش«دو درجه کمتر» تصریح کرد: اگر مشترکان گاز دما را در حد استاندارد نگه دارند ما دچار کمبود گاز نمی شویم. مشکلی که در استفاده از گاز در روزهای سرد و پیک مصرف وجود دارد رعایت نکردن دمای استاندارد است که باعث می شود گاز بیشتری مصرف شود و در مراکز تجاری و اداری عمده اتلاف به خاطر عدم رعایت دمای رفاه است.
وی دمای گرما در هتل را بالا دانست و توضیح داد: در کشورهای دیگر هیچ وقت دماهای مراکز عمومی مانند هتل را چندان بالا نمی برند تا برای متعادل کردن دما درب و پنجره ها را باز بگذارند اما ما این اتفاق را در هتل ها شاهد هستیم.
کنترل دما بخشی از جلوگیری هدررفت گاز است
رئیس کمیته پژوهش و فناوری شرکت گاز خراسان رضوی با توضیح اهمیت دما تصریح کرد: دما مهم است چون انرژی صرف می شود تا دما کنترل شود. هر یک درجه که می خواهیم دمای محیط را بالا ببریم باید ۵درصد بیشتر انرژی مصرف کنیم یعنی برای دمای ۲۵درجه که ۴درجه بیشتر از دمای آسایش است در حدود بیست درصد انرژی بیشتر مصرف می شود که بیهوده است.
افشون با اشاره به تاثیر تاسیسات در کنترل هدر رفت گاز در مراکز عمومی گفت: کنترل دما قسمتی از جلوگیری هدررفت انرژی گاز است و بخش دیگر به تاسیسات گرمایشی مستقر در ادارات و مراکز غیر خانگی مربوط می شود. مراکز بزرگ موتور خانه دارند که بهینه سازی آنان مهم است و دیگ هایی که در این تأسیسات استفاده می شود باید راندمان خوبی داشته باشد.
وی افزود: در ادارات یا مراکز غیر خانگی ترموستات روی عدد ۲۰تنظیم می شود تا وقتی تاثیر دارد که درب یا فضایی باز نباشد تا سیستم با در رسیدن به این دما خاموش شود که کمتر رعایت می شود.وقتی اختلاف دمای داخل و بیرون زیاد می شود مصرف انرژی و هدر رفت انرژی بیشتر است.سطح زیر بنایی ادارات، دانشگاه ها و مراکز عمومی زیاد است و اگر دمای استاندار رعایت نشود هدر رفت گاز در این مراکز زیاد است.
الزامی بودن استفاده ادارات دولتی از بخاری استاندارد
رئیس کمیته مصرف انرژی گاز شرکت گاز خراسان رضوی عنوان کرد: از سال ۱۴۰۰یا۱۴۰۱هر اداره دولتی که بخواهد بخاری بخرد باید حتما این وسیله برچسب انرژی AیاB باشد اما در خصوص موتورخانه ها قانون هست که حتما موتورخانه ها باید معاینه فنی داشته باشند.وقتی چک لیست معاینه فنی را نگاه می کنیم داخل آن احتراق و تنظیم مشعل وجود دارد که باید راندمان متناسب داشته باشد و این مورد برای ادارات الزام است اما باید گفت ازسال ۱۴۰۲برای کلیه مشترکان دارای موتور خانه داشتن معاینه الزام شد که هنوز به مرحله اجرا نرسیده است و مسئولیت پایش با استاندارد است.
افشون با اشاره به طرح بهینه سازی موتورخانه گفت: شرکت گاز به عنوان متولی از اواخر سال ۹۹در قالب طرح بهسازی موتورخانه ها طبق مصوبه شورای اقتصاد به صورت رایگان همه موتورخانه ها از جمله اداری, خانگی و تجاری را بهینه سازی می کند. وقتی در ابتدای طرح به موتورخانه ها ورود کردیم به عنوان متولی گاز بسیار تاسف خوردیم که مصرف گاز در موتور خانه ها بسیار بی اهمیت است که تجهیزات با راندمان های بسیار پایین سوخت گاز را مصرف می کنند.
وی افزود: موضوع بهینه سازی موتورخانهها هنوز جاری است که باید به درخواست متقاضی باشد. در سال گذشته براساس گزارش جمع آوری شده به طور میانگین ۱۷درصد در موتورخانه هایی که بهینه سازی انجام شده بود مصرف گاز کاهش داشته است که نشان گر اهمیت این موضوع است.
نظر شما