تعرفهگذاری در حوزه انرژی یکی از مهمترین مسائل در کشور ماست. با توجه به این که با ناترازی روبرو هستیم، نیاز است از تعرفهگذاری به عنوان یک ابزار برای کنترل مصرف استفاده کنیم. به طور مثال، در حوزه برق با ناترازی شدیدی روبرو هستیم، به نحوی که قطعیهای برنامهریزیشده داریم.
قطع برق صنایع میتواند ضربات جدی و جبرانناپذیری به اقتصاد کشور وارد کند. به همین دلیل، نیاز است سیاستگذاریهای جدی در این زمینه به منظور به رفتار در آوردن مشترکان و کنترل مصرف داشته باشیم.
به زعم بسیاری، قیمتهای پایین و یارانهای مهمترین دلیل مصرف بی رویه در بخش خانگی است. ما طی سالیان طولانی به ارائه یارانه به مصرفکنندگان پرداختهایم و امکان قطع یارانه به صورت یکباره برای تمامی پلکانها وجود ندارد.
کارشناسان پیشنهاد میکنند که با استفاده از روش تعرفهگذاری پلکانی به قطع یارانه انرژی برای پرمصرفها مبادرت کنیم. به زعم آنان، دولت وظیفهای برای پرداخت یارانه به پرمصرفها ندارد و آنان باید هزینه واقعی مصارف غیرضرور خود را بپردازند.
دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴ پیشنهاد داد که هزینه برق مصرفی خانوارها در تمامی پلکانها به میزان ۳۸ درصد افزایش پیدا کند. این پیشنهاد مورد مخالفت مجلس قرار گرفت. زیرا این روش، مزیتهایی که طی دو سال گذشته از تعرفهگذاری پلکانی به دست آورده بودیم را ضایع میکرد.
در ادامه نظرات علیاصغر نخعیراد، نماینده مشهد و کلات در مجلس را در خصوص لزوم استفاده از روش تعرفه-گذاری پلکانی در حوزه برق و استفاده از این شیوه به عنوان یک ابزار در راستای حمایت از کممصرفها و به رفتار در آوردن پرمصرفها میخوانید.
نخعیراد در خصوص ایستادگی مجلس در برابر پیشنهاد دولت مبنی بر افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق تمامی خانوارها به صورت برابر در تمامی پلکانها تصریح کرد: روش درست این است که از تعرفهگذاری پلکانی که طی دو سال گذشته مورد استفاده قرار گرفته است، برای تعیین تعرفه برق مشترکان استفاده کنیم. این روش امتحانش را در کشور پس داده و مزیتهایش برایمان مشخص شده است.
وی ادامه داد: مصرف عموم مردم و اقشار متوسط از قشر متمول جامعه که پرمصرف هستند، بسیار کمتر است. نمیتوانیم بدون توجه به این تفاوت برای همه پلکانها به صورت برابر افزایش تعرفه برق را داشته باشیم.
این نماینده مجلس گفت: باید طوری تعرفهگذاری را انجام دهیم که متوسط جامعه با مصارف معقول، هزینه کمتری پرداخت کنند. در عوض، کسانی که مصارف غیرضرور و خارج از چارچوب الگو دارند، باید هزینه مصرف خود را پرداخت کنند. افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق برای همه مشترکان، یک اقدام کاملا غلط توسط دولت است و باید این روند اصلاح شود؛ باید مشترکان پرمصرف و پلکان مربوط به آنها بسیار بیشتر از ۳۸ درصد، افزایش تعرفه برق داشته باشند و از طرف دیگر مشترکان کممصرف که کاملا بهینه مصرف میکنند، دچار هیچ افزایش قیمتی نشوند.
نخعیراد گفت: تعرفهگذاری پلکانی به مدیریت مصرف میانجامد. اقشار متمول نیز که میزان تعرفه برق برایشان تفاوتی نمیکند، حداقل هزینه واقعی برق مصرفیشان را پرداخت میکنند. این شرایط عین عدالت است و باید به جای افزایش تعرفه برق برای همگان به صورت برابر، از همین روش تعرفهگذاری پلکانی بهره ببریم.
وی ادامه داد: این گفته درست است که اگر میخواهیم قطعی برق داشته باشیم، باید پرمصرفها و کسانی که توجهی به الگوی مصرف ندارند، در اولویت قطع برق قرار بگیرند. تاوان بدمصرفی یک عده قلیل را نباید عامه مردم بپردازند. در کنار این که به دریافت هزینه واقعی انرژی از پرمصرفها میپردازیم، در صورت ضرورت باید به قطع برق آنان هم اقدام کنیم.
نظر شما