بازار مسکن همچنان در رکود به سر میبرد، در حالی که افزایش چشمگیر اجارهبها فشار مضاعفی بر خانوارها وارد کرده است. با وجود تلاشهای دولت برای تأمین زمین، اعطای تسهیلات مسکن و تسریع در ساختوساز، تقاضای موثر در بازار به دلیل کاهش قدرت خرید و شرایط اقتصادی دشوار کاهش یافته است. این وضعیت، چالشی جدی برای سیاستگذاران به منظور ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا و کنترل هزینههای مسکن به شمار میرود.
در همین راستا، دولت با اجرای طرحهایی نظیر ساخت مسکن ملی و تخصیص وامهای کمبهره تلاش کرده است تا بخشی از نیاز مسکونی جامعه را برطرف کند. با این حال، کارشناسان معتقدند که نبود هماهنگی میان عرضه و تقاضا، تورم عمومی و افزایش قیمت مصالح ساختمانی، همچنان موانع جدی در مسیر رونق بازار مسکن هستند. از سوی دیگر، ناتوانی بخشی از جامعه در تأمین آورده اولیه و اقساط وامهای مسکن، دستیابی به اهداف تعیینشده را با چالش مواجه کرده است.
مجید گودرزی، کارشناس حوزه مسکن در گفتوگو با خبرنگار تحریریه جوان قدس با اشاره به اهمیت تامین مسکن به عنوان یکی از مهمترین نیازهای بشر بیان کرد: مسکن یک نیاز فوق ضروری است که شاید حتی از نیاز درمان هم ضروریتر است؛ بهطوریکه ممکن است بتوان درمان را به تعویق انداخت ولی در مورد مسکن حتی یک شب هم امکان به تعویق انداختن آن وجود ندارد.
اقداماتی که باعث شد مردم صاحبخانه نشوند!
این کارشناس بازار مسکن در خصوص برنامهها و اقدامات دولت برای تامین مسکن مردم بهویژه اقشارضعیف عنوان کرد: متاسفانه به خاطر خلف وعدههای صورت گرفته از سوی دولتها، اقدامات عمدی در جهت کاهش ساخت مسکن و اجرای قوانین مربوطه در این حوزه، خرید خانه تبدیل به رویا شده است و درحالحاضر این نیاز از طریق اجاره مسکن تامین میشود. اما بسیاری از افراد با توجه به شرایط فعلی موجود در اقتصاد کشور مایل نیستند مستاجر باشند و بخش عمده درآمد خود را صرف اجارهبها کنند. در همین راستا اقدامات بسیاری در این زمینه انجام شده است تا مردم صاحبخانه نشوند!
گودرزی در ادامه با تشریح موانع موجود در مسیر ساخت مسکن توضیح داد: ازجمله این مباحث، موضوع قانونگذاری در مورد بازار مسکن یا بحث احتکار گسترده زمین از سوی سازمانهای دولتی است. درحالحاضرما ۱.۸ میلیون هکتار زمین در اختیار سازمان ملی زمین و مسکن داریم که به متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن واگذار نمیشود. این مسئله حتما باید از سوی سازمانهای بازرسی و مجلس شورای اسلامی مورد سوال واقع شود. همچنین بحث تحقیق و تفحص نیز باید از طرف وزارت نیرو اعلام وصول شود ولی متاسفانه این اتفاق نیفتاده است.
بازار مسکن راکد است اما اجارهها بالا میروند!
این کارشناس حوزه مسکن با بیان اینکه بیش از یک قرن از تصویب قانون ساماندهی بازار اجاره، زمین و مسکن میگذرد، گفت: با این وجود مشاهده میکنیم که دولت زیر بار اجرای قانون ساماندهی بازار اجاره، زمین و مسکن نرفته است و عملاً رغبتی برای اجرای این قانون ندارند. بخشی از این ماجرا هم بر عهده قوه قضائیه است که این نهاد هم اقدام خاصی در راستای جلوگیری و تنبیه گرانفروشان در بازار مسکن انجام ندادهاند. درنتیجه مشاهده میکنیم که قیمت اجارهبها بهصورت لجامگسیخته و کاملاً رهاشده افزایش پیدا کرد و درحالحاضر یکی از بزرگترین دغدغهها و بحرانها در معیشت خانوادهها و اقتصاد ایران تبیین شده است؛ از یک سو صاحبخانهها بدون انجام هیچ آوردهای تا بیش از ۱۰۰ درصد درآمد مستاجران را تصاحب میکنند و از سوی دیگر به نظر میرسد دولت و دستگاههای ناظر، ذینفع این آشفته بازار هستند و تاکنون هیچ اقدام مفیدی در راستای نجات خانوارهای مستاجر انجام نداده است.
۹۰ درصد زمینهای کشور تحت تصاحب ۳ وزارتخانه!
به گفته گودرزی درحالحاضر ۶۰ درصد از قیمت مسکن زمین است و خوشبختانه قطعه زمین در کشور کم نداریم اما مشاهده میکنیم که بیش از ۹۰ درصد از زمینهای کشور در اختیار ۳ وزارتخانه دولتی است.
او با بیان اینکه این وزارتخانهها تعمداً از ارائه زمین به مردم خودداری میکنند، گفت: آنها با القاب زیبا و دهن پرکنی مثل جلوگیری از ساختوساز غیرمجاز یا زمینخواری تلاش میکنند این عدم عرضه و عدم صدور مجوزهای لازم را توجیه کنند؛ درحالیکه به عقیده بنده ساخت مسکن برای مردم هم تکلیف قانونی دولت است و هم باید مجوزهای قانونی را صادر کند. منتها دولت نه خودش مسکن میسازد و نه به بخش خصوصی اجازه و زمینه ساخت مسکن میدهد. اگر دولت فقط زمین رایگان در اختیار مردم قرار دهد و وام مکفی هم با اقساط طولانی مدت مثل اکثر کشورهای دنیا در اختیار مردم قرار دهد، نیاز نیست مسکن بسازد. اما متاسفانه این امکان از مردم سلب شده و دولتهای ما با اقدامات عمدی، باعث بحران در بازار مسکن شدهاند.
وام مسکن با اقساط فضایی!
به گفته این کارشناس مسکن، اگر زمین رایگان که حق مردم است در اختیار آنها قرار بگیرد و وام مسکن ۸۰۰ میلیون تومانی هم با اقساط متناسب پرداخت شود، زمینه تامین مسکن به سهولت برای مردم مهیا خواهد شد.
گودرزی ادامه داد: در گذشته تسهیلات ۹۰۰ میلیون تومانی مسکن با اقساط ۳۵ میلیون تومانی تصویب شده بود اما متاسفانه تنها یک قانونگذاری ظاهری بیش نبود؛ چراکه عملاً نه این وامها پرداخت میشد و نه اگر پرداخت میشد، متقاضیان وام مسکن توان پرداخت اینگونه اقساط را داشتند. ولی اگر دولت وام ۸۰۰ میلیونی را به انضمام زمین رایگان در اختیار مردم قرار دهد، میتوان گفت بخش بزرگی از بحرانهای مسکن حل میشود و بسیاری از افرادی که فاقد مسکن هستند میتوانند سرپناهی برای خود تامین کنند.
افسانه پدرامی فر – خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما