نفیو که از او با عنوان معمار شبکه تحریمها علیه ایران یاد میشود روز پنجشنبه در مجله فارین افرز که مربوط به سیاست خارجی آمریکاست پیشنهاد ارائه یک شانس دیگر برای دیپلماسی به منظور حل و فصل مسئله هستهای ایران را داده و از شانس پایین موفقیت هر گونه حمله نظامی برای از بین بردن قابلیتهای هستهای ایران سخن گفته است.
عضو اندیشکده واشنگتن در سیاستهای خاور نزدیک در این مقاله دلایل متعددی را برای اولویت دیپلماسی بر جنگ علیه کشورمان ارائه میدهد از جمله تزریق هرج و مرج و بیثباتی بیشتر به خاورمیانه و همچنین مصرف منابع قابل توجهی از آمریکا در زمانی که واشنگتن میخواهد بر مناطق دیگر تمرکز کند. معاون فرستاده ویژه پیشین آمریکا در امور ایران در این مقاله از عدم همراهی کشورها در فشارهای اقتصادی علیه ایران میگوید و میافزاید: جامعه بینالمللی اکنون در مورد فشار آوردن به ایران دچار شکاف است. هنوز تحریمهای سختی علیه ایران وجود دارد، اما این تحریمها به طور مداوم توسط چین، هند و روسیه و دیگران نقض میشوند. اجرای کامل این تحریمها ممکن است امکانپذیر باشد، اما این امر مستلزم همکاری ویژه چین است، آن هم در زمانی که پکن با خصومتهایی از سوی واشنگتن مواجه است.
آنچه ریچارد نفیو در انتهای مقاله خود تأکید دارد این است که فشار حداکثری مجدد علیه ایران میتواند ایران را به سوی هستهای شدن، مخفی کردن مواد هستهای خود و خروج از توافق عدم اشاعه سلاح هستهای یا هر سه گزینه به طور همزمان سوق دهد. او دونالد ترامپ را عامل شکست برجام معرفی میکند و معتقد است: در صورتی که خود او دوباره مذاکرات را آغاز کند احتمال موفقیت آن وجود دارد. اما نفیو در جایی از این مقاله به سقف درخواستها از مذاکرات هم اشاره میکند، سقفی که احتمالاً فقط محدودیت انرژی هستهای نیست.
دیپلماسی مطلوب طرفین
اما در این طرف مرز در خصوص مذاکره با آمریکا چه نظراتی وجود دارد؟ هفته گذشته عبدالعلیزاده، نماینده ویژه رئیس جمهور در سخنانی اعلام کرد: مجموع حاکمیت به گزینه مذاکره مستقیم و رودررو با آمریکا رسیده است. همچنین نیویورک تایمز
در مقالهای به مصاحبه با پنج مقام ایرانی که نخواستند نامشان فاش شود، پرداخته و به نقل از آنان مدعی شده بسیاری در دولت پزشکیان خواهان رایزنی تهران و واشنگتن هستند. آنها گفتهاند آقای ترامپ دوست دارد در باب نقطهای که دیگران شکست خوردهاند معامله کند و تسلط بیش از حد او بر حزب جمهوریخواه موجب خواهد شد هر توافق احتمالی، قدرت و دوام بیشتری داشته باشد.
نیویورک تایمز میگوید دو نفر از این پنج نفر در وزارت خارجه کشورمان فعال بودهاند و گفتهاند تجربه ایران با دولت بایدن ناامیدکننده بود و بسیاری را به این نتیجه رساند که توافق با یک دولت جمهوریخواه نتایج طولانیتری به همراه خواهد داشت و از ماهها قبل جمهوری اسلامی برای ریاست جمهوری بالقوه ترامپ آماده شده و این وزارتخانه در ماه مارس یک کارگروه غیررسمی در این زمینه ایجاد کرده است. در بخشی از مقاله نیویورک تایمز به عملیات وعده صادق۳ هم اشاره شده و آمده است: پاسخ ایران به حمله اسرائیل و دامنه و وسعتش، یکی از پرسشهایی است که فعلاً پاسخی برای آن وجود ندارد. با این همه گروهی با اشاره به روابط نزدیک ترامپ با اسرائیل بر این باورند رویارویی احتمالی تهران و تلآویو میتواند سطح تنشها را افزایش داده و مسیر روابط تهران و واشنگتن را از ریل خارج کند.
آنچه نفیو در مقاله خود میگوید حکایت از پیروزی توجه به مؤلفهها و توانمندیهای داخلی نسبت به تلاش برای مذاکره با آمریکا دارد و این در حالی است که با روی کار آمدن دولت چهاردهم در داخل ایران هم تمایل برای رفتن پای میز مذاکره و مدیریت چالشها با آمریکا از طریق دیپلماتیک محسوس است روندی که در نهایت میتواند نتایج مطلوبی به همراه داشته باشد، هر چند سخن گفتن در این زمینه کمی زود است و باید دید با بازگشت ترامپ به کاخ سفید وی چه رویهای در مقابل جمهوری اسلامی در پیش خواهد گرفت؛ تعامل یا تحریم بیشتر.
خبرنگار: کمالیزاده
۱۵ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۲
کد خبر: ۱۰۳۹۵۸۹
«آخرین فرصت در مورد ایران» عنوان مقالهای است که «ریچارد نفیو» مقام سابق آمریکایی در دولتهای باراک اوباما و جو بایدن نوشته و در آن به دونالد ترامپ پیشنهاد میکند مذاکره با ایران را بار دیگر امتحان کند.
زمان مطالعه: ۳ دقیقه
نظر شما