شاید باورش سخت باشد اما حالا یکی از جدیترین اختلاف نظرهای نسل امروز با پدر و مادرهای دیروز، مشاجره بر سر داشتن خالکوبی روی بدن است. پدیدهای که در همین حد و مرز باقی نمیماند و این پدیده در صورت سهلانگاری میتواند متهم ردیف اول شیوع ایدز و هپاتیت و دیگر بیماریهای عفونی و پوستی باشد.
پدیدهای که امروزه با آن مواجه هستیم، شاید بتوان از آن به عنوان یک هنر، با آن رنگ و طرحهای خوش نقشش نام برد. شاید شما بتوانید در عرض چند ساعت صاحب یک تتو بر روی بدن خود شوید، اما سهولت این موضوع نباید شما را از آگاهی درباره خطرات و عوارض احتمالی آن دور نگه دارد.
از آنجا که به جز تتو ابرو در آرایشگاههای زنانه تاتو در دیگر نقاط بدن ممنوع و غیرمجاز محسوب میشود، فعالیت خیلی از افراد تاتوکار که مجوزی ندارند به صورت زیرزمینی و مخفیانه انجام میشود. برخی از آن ها هم مرزهای مشتری مداری را جا به جا کردهاند و اگر بخواهید با یک در خواست تلفنی ناقابل این کار را در منزلتان هم انجام میدهند. اما چیزی که این میان کمتر به آن اهمیتی داده میشود توجه به مسائل بهداشتی است. گشتی در کلینیکهای درمان عفونتهای پوستی خیلی زود عواقب این سهلانگاری را به رختان میکشد.
هزینههای میلیونی برای نقش و نگارهای عجیب و غریب
مشتریان تتو که روز به روز به تعدادشان افزوده میشود نه تنها حاضرند هزینههای زیادی برای اجرای طرحهای عجیب و غریب روی بدنشان پرداخت میکنند بلکه برای تاتو کردن، حاضرند سلامت خود را نیز به خطر میاندازند.
شهرام آریایی، متخصص پوست، در رابطه با عوارض تتو روی پوست میگوید: به طور کلی تتوها انواع مختلفی دارند. یکی از انواع تتو، تتو سنتی است که در این تتوها از رنگهایی استفاده میشود که برای پوست عوارض متعددی دارد. تتو میتواند برای پوست عوارض متعددی داشته باشد، از عوارض تتو میتوان به ایجاد سرطانهای پوست و عارضههایی که ما نمیتوانیم آنها را درمان کنیم اشاره کرد. تتوهایی که به صورت سنتی تزریق میشوند به دلیل استفاده از ترکیب رنگهای متعدد به راحتی توسط لیزر پاک نخواهند شد و نتیجه قابل قبولی برای فرد نخواهد داشت.
هپاتیت و ایدز در کمین است
متخصص پوست اذعان میکند: افرادی که در مراکز غیر استاندارد به صورت غیر بهداشتی تتو انجام میدهند، خود را گرفتار بیماریهای مختلفی از جمله هپاتیت، بیماریهای ویروسی و همچنین ایدز میکنند. اگر سوزنهای تتو بهداشتی نباشند و محیط دارای آلودگی باشد نیز باعث انتقال بیماریهای مختلف میشود.
وی میگوید: زمانی که افراد برای پاک کردن تتو به مجموعههای لیزر مراجعه میکنند گاهی اوقات آن تتو قابل پاک کردن نخواهد بود و همین موضوع موجب میشود فرد به همان مجموعه که قبلاً در آن تتو زده است، برگردد و با روشهای غیراصولی مانند پاک کردن تتو با اسید روی بیاورد. یا دوباره روی تتو قبلی یک تتوی دیگر بزند که موجب دو برابر شدن مشکلات پوستی خواهد شد.
میزبان بدون علامت بیماری ویروسی
آریایی خاطر نشان میکند افرادی که تتو دارند بعد از یک مدت زمان مشخص میتوانند خون اهدا کنند اما بحث نگران کننده این است که فردی که تتو دارد میتواند یک میزبان بدون علامت از یک بیماری ویروسی مثل هپاتیت باشد و بعد از اهدای خون، این بیماری تشخیص داده شود و به راحتی ویروس به شخص دیگری که نیاز به خون داشته انتقال پیدا کند؛ بنابراین ما توصیه میکنیم کسانی که تتو دارند تا حد امکان خون اهدا نکنند.
حامد زرتاب، عضو مرکز آموزش و پژوهش بیماریهای پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره عوارض تتو میگوید: این عوارض شامل التهابهای پوستی میشوند و در اطراف ناحیه تتو شده بروز پیدا میکنند. امکان دارد به فاصله چند ماه و چند سال بیماری پوستی سارکوئیدوز در قسمت تتو شده نیز ایجاد شود و به مروز زمان قسمتهای دیگر را هم درگیر کند. اما بیماریهای جدی و خطرناک دیگری نیز در کمین این افراد است. از دیگر عوارض تتو میتوان به بیماریهای منتقله از راه خون مانند عفونت با باکتریها، بیماریهای هپاتیت b و c و ایدز نیز اشاره کرد. این بیماریها به سادگی میتواند از طریق سوزنهای آلوده به همراه رنگ تتوهای حرفهای و عمیق به بدن منتقل شوند. همینطور گزارش هایی به صورت نادر منتشر شده که ایجاد تتو میتواند قسمتهای مختلفی را مانند عنبیه چشمها را نیز درگیر کند و اگر درمان نشود گاهی برای سلامت بینایی فرد پایان راه خواهد بود.
زرتاب ادامه میدهد: برخی بیماریهای پوستی هم با انجام این تتوها بروز پیدا میکنند. انواع اگزما، بیماری پسوریازیس، لیکن پلان، مورفهآ و ایجاد کلوئید نیز پس از تتوها امکان دارد اتفاق بیفتد. همچنین گزارش شده که پس از انجام ام آر آی در ناحیهای که تتو شده، تا مدتی سوزش و تورم ایجاد میشود و این خالکوبیها ممکن است نتیجه این عکس برداریها را با اختلالهایی همراه کند.
زرتاب واکنشهای التهابی را جز عارضه دیگر پاک کردن تتوها دانسته و ادامه میدهد: به طور کلی اگر فردی به هر نوع بیماری پوستی و غیر پوستی حاد و مزمن مبتلا باشد یا مثلاً در شرایطی مانند بارداری و شیردهی قرار گرفته باشد و بخواهد تتو انجام دهد، حتماً باید قبل از این کار با پزشک متخصص خود مشورت کند و برای هر بیماری به صورت منحصر به فرد باید تصمیم گرفته شود.
عضو مرکز آموزش و پژوهش بیماریهای پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید: درمان پاک کردن تتو با دستگاههایی با طول موج خاص انجام میشود و امکان دارد این کارچند جلسه تکرار شود، همین موضوع منجر به هزینهبر شدن آن است و حتی به تحمیل هزینههای چندین میلیونی و یا چند ده میلیونی به بیمار منجرمی شود. بسیاری از بیماران فارغ از دلیل بیمار شدن پس از مدتی از این کار پشیمان میشوند و به دنبال روشهای پاک کردن این تتو ها هستند و معمولاً این پشیمانی با صرف هزینه و وقت و حتی به دلیل بروز اسکارهای بعدی با آسیبهای روحی همراه است.
نظر شما