فقر صنایع تبدیلی متناسب با نیازهای استان موجب شده تنوع آب و هوایی و دارا بودن هفت اقلیم از ۱۳ اقلیم شناخته شده در دنیا، وجود دشتهای حاصلخیز در نوار جنوبی استان و تولید ۹۲ نوع محصول کشاورزی درآمد چندانی به جیب کشاورزان واریز نشود و اغلب محصولات به صورت خامفروشی از کف کشاورزان خارج شود حتی در برخی از محصولات نظیر سیب زمینی، میوه و... با وجود تولید بالا اما یک واحد صنایع تبدیلی در این استان وجود ندارد.
تأثیر خامفروشی بر اشتغال
وزیر سابق اقتصاد در سفر به گلستان عبور از خامفروشی محصولات کشاورزی، لبنی و دریایی در استان گلستان را راهکار مؤثری برای رفع معضل بیکاری در این استان دانسته است.
خاندوزی میافزاید: استان گلستان باید در حوزه محصولات کشاورزی، لبنی، دریایی، صنایع دستی و... از خامفروشی خارج شود تا بتواند ارزش افزوده را در داخل خود استان تولید کرده و اشتغال در داخل استان ایجاد شود زیرا نرخ بیکاری در برخی از مناطق استان گلستان بالاتر از متوسط کشوری است و اگر زنجیرههای ارزش در داخل استان متمرکز شود نه تنها درآمد این فعالیتها در خانوارهای تولیدکنندگان استان گلستان باقی خواهد ماند بلکه به جهت ایجاد اشتغال هم میتواند در کاهش نرخ بیکاری ظرفیت خوبی در استان ایجاد کند.
آمادگی تعاون روستایی برای ایجاد صنایع تبدیلی
معاون وزیر جهاد کشاورزی دولت چهاردهم نیز گلستان را در حوزه کشاورزی سرآمد قلمداد کرده و این استان را در زمینه کشاورزی ریشهدار دانسته است.
محمدرضا طلایی عصر میافزاید: کشاورزی این استان چهار فصل است و حجم بالایی از محصولات در گلستان تولید میشود. از این رو نگاه به گلستان این است که نباید خامفروشی صورت پذیرد و این نیاز به بخش خصوصی را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه تعاون روستایی برای ایجاد صنایع تبدیلی در این استان اعلام آمادگی کرده، تصریح میکند: ما آمادگی داریم در تکتک شهرستانهایی که ظرفیت وجود دارد و شاهد عدم حضور بخش خصوصی هستیم ورود کرده و ظرفیت ذخیره و نگهداری را فراهم کنیم. همچنین ظرفیت واحدهای غیرفعال کشاورزی را خریداری و دوباره آنها را فعال کنیم.
نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس شورای اسلامی نیز خامفروشی محصولات کشاورزی را معضلی برای استان قلمداد و اظهار میکند: برای جلوگیری از خامفروشی باید صنایع تبدیلی و بستهبندی در استان مهیا شود.
رمضانعلی سنگدوینی میافزاید: در محصولاتی همچون گوجه فرنگی، سیب زمینی، چغندر قند و حتی مرغ میتوان با ایجاد صنایع تبدیلی ارزش افزوده آن را افزایش داد و درآمد سرانه آن را در استان نگه داشت.
تأمین امنیت غذایی کشور
استاندار گلستان نیز معتقد است تنوع در کشت محصولات کشاورزی این استان به گونهای است که میتواند امنیت غذایی ۳۸ روز کشور را تأمین کند اما چون زنجیره ارزش و صنایع تبدیلی بسیار اندکی دارد ارزش افزوده حاصل از اقتصاد کشاورزی منطقه بسیار پایین است.
علیاصغر طهماسبی با تأکید بر اینکه خامفروشی در گلستان باید حذف شود، اظهار میکند: با وجود تحمل مشقت زیاد کشاورزان زحمتکش گلستانی، دیگر استانها از منافع تولیدی این استان بهره برده و به عبارتی خامفروشی، چوب حراج بر دسترنج کشاورزان است.
خامفروشی توتون
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری گلستان نیز از خامفروشی محصولات کشاورزی به عنوان یک معضل اساسی استان یاد کرده که باید برای آن چارهای اندیشیده شود.
عبدالعلی کیان مهر در دهمین جلسه شورای معاونین اداره کل صمت گلستان تصریح میکند: بسیاری از محصولات کشاورزی چون توتون باکیفیت استان گلستان به صورت خام فروخته میشود و منافع اصلی آن را سایر استانها میبرند که باید برای آن چارهای اندیشیده شود ضمن اینکه از پیشنهادها در زمینه فراوری آن نیز استقبال میکنیم.
معاون امور سرمایهگذاری سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان نیز با انتقاد از نبود ثبات در برنامههای راهبردی و عملیاتی حوزه کشاورزی در کشور و به ویژه استان میافزاید: به عنوان مثال تولیدکنندگان زنجیره مرغ برای صادرات اقدام میکنند اما تغییر ناگهانی سیاستها و ممنوعیت این محصول، آنها را به شکست اقتصادی میکشاند.
محمد روشنی با تأکید بر ضرورت اهمیت سرمایهگذاری در بخش کشاورزی تصریح میکند: باید توجه داشت در اقتصاد استانی همچون گلستان بدون سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذار نمیتوانیم اقتصاد و سرانه درآمد مردم را توسعه دهیم.
معاون امور سرمایهگذاری سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان میافزاید: درآمد سرانه استان نصف میانگین کشوری بوده و متأسفانه میزان سرمایهگذاری و سپردههای بانکی نیز به همین مقدار است به این ترتیب بانکهای استان توان پرداخت تسهیلات متناسب با تقاضا را ندارند.
وی با طرح ابهامهایی در رابطه با تأمین منابع سرمایهگذاران و نقش هلدینگهای سرمایهگذاری در استان میگوید: مواردی نظیر اینکه هلدینگهای بزرگ سرمایهگذاری و شبهدولتی در این استان میخواهند چه کاری انجام دهند، ابهامهایی است که برای توسعه استان در آینده باید در برنامهریزیها و سیاستگذاریها در نظر گرفته شود.
نظر شما