تحولات منطقه

۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۲
کد خبر: ۱۰۴۵۱۸۱

محمد (ص)، رسول عشق و مهربانی

حجت‌الاسلام دکتر امیر علی حسنلو، استاد سطوح عالی حوزه علمیه

بعثت، نهضتی است که با عشق به خدا و انسان، هستی را معنا بخشید.

محمد (ص)، رسول عشق و مهربانی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

چیستی مفهوم بعثت
«بعثت» به معنای برانگیخته شدن برای انجام مأموریتی الهی از سوی پروردگار جهانیان است. این مفهوم برای تمام پیامبران الهی مصداق دارد، اما در مورد پیامبر اسلام (ص)، روز مبعث، زمانی است که ایشان از سوی خداوند متعال به رسالت جهانی مأمور شدند. قرآن کریم این واژه را در دو محور اصلی به کار برده است:
۱. بعثت پیامبران: مانند آیه «إِنَّا أَرْسَلْنَا إِلَیٰ أُمَّةٍ رَّسُولًا» (نحل: ۳۶) که اشاره به ارسال رسولان در میان امتها دارد.
۲. بعثت پس از مرگ: همچون آیه «زَعَمَ الَّذِینَ کَفَرُوا أَن لَّن یُبْعَثُوا قُلْ بَلَیٰ وَرَبِّی لَتُبْعَثُنَّ» (تغابن: ۷) که زنده شدن مردگان را تأکید می کند. حتی در بیان حضرت عیسی(ع) نیز آمده: «وَ السَّلامُ عَلَیَّ یَوْمَ وُلِدتُّ وَ یَوْمَ أَمُوتُ وَ یَوْمَ أُبْعَثُ حَیًّا» (مریم: ۳۳).

قلمرو بعثت: رسالتی فراتر از زمان و مکان
قرآن کریم در آیات متعددی بر جهانی بودن رسالت پیامبر اسلام (ص) تأکید کرده است:
- «قُلْ یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنِّی رَسُولُ اللَّهِ إِلَیْکُمْ جَمِیعًا» (اعراف: ۱۵۸).
- «وَ مَا أَرْسَلْنَاکَ إِلَّا کَافَّةً لِّلنَّاسِ» (سبأ: ۲۸).
همچنین در سوره جمعه آمده: «وَ آخَرِینَ مِنْهُمْ لَمَّا یَلْحَقُوا بِهِمْ» (جمعه: ۳)، که اشاره به گسترش اسلام به اقوام پسین دارد. در روایتی مشهور، پیامبر(ص) هنگام تلاوت این آیه، دست بر شانه سلمان فارسی نهاد و فرمود: «اگر ایمان در ثریا (ستارهای دور) باشد، مردانی از اینان (ایرانیان) به آن دست مییابند».

رفتار عرب جاهلی در قبال دلسوزی پیامبر(ص)
خداوند در قرآن از مهربانی بیحد پیامبر(ص) برای هدایت عرب یاد میکند: «لَقَدْ جَاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ ... بِالْمُؤْمِنِینَ رَءُوفٌ رَّحِیمٌ» (توبه: ۱۲۸). اما با آغاز دعوت آشکار، دشمنان با استهزا، تهمتهای ناروا (مانند ساحر یا شاعر خواندن پیامبر) و فشارهای جسمانی به مقابله برخاستند. قرآن این توطئه ها را «نقش بر آب» میخواند و تأکید میکند که این رفتارها نه تنها اسلام را تضعیف نکرد، بلکه بر عزم مؤمنان افزود (حجر: ۹۴-۹۵).

بعثت، بشارت ترقی و تزکیه انسان
بعثت، پایه گذار حکومت صالحان، سحرگاه امامت و نویدبخش تزکیه انسانها از زشتی هاست. این رویداد، عید مستضعفان و محرومانی است که با ظهور اسلام، خرافات و اوهام جاهلیت به زبالهدان تاریخ سپرده شد. قرآن با تأکید بر «تَزَکّیٰ» (علق: ۱۴) و «تَعْلِیمُ الْکِتَابِ وَالْحِکْمَةِ» (جمعه: ۲)، بعثت را راهی برای شکوفایی گلهای ایمان در شوره زار دلهای سرد عرب معرفی میکند.

بعثت، عید پایان ناامیدیهای بشر
پیش از بعثت، جهان در تاریکی یأس و جهالت فرو رفته بود. مبعث، روز نجات انسان از سرگردانی، بیداری وجدانها و تمایز عدل از ستم است. پیامبر(ص) با فرمان «اقْرَأْ» (علق: ۱)، زمزمه وحی را در جانها جاری ساخت و جهل و جور را از صحنه زندگی دور کرد. این رویداد، نقطه عطفی در تاریخ بود که نام محمد (ص) را زینت بخش ملکوت کرد و پیامهایش تا همیشه تاریخ تابناک ماند.

مهمترین دستاوردهای بعثت
۱. یکتاپرستی و نفی شرک: قرآن با تأکید بر «قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ» (اخلاص: ۱)، بنیان شرک را ویران کرد.
۲. تکریم زنان و نجات از تحقیر جاهلی: اسلام با ممنوعیت «وَأَدَ الْبَنَاتِ» و تأکید بر حقوق زنان (نساء: ۱)، تحولی بی سابقه ایجاد کرد.
۳. تأکید بر علم و قلم: «اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ» (علق: ۱) و «وَالْقَلَمِ» (قلم: ۱)، پایه های تمدن اسلامی را بنا نهاد.
۴. عدالت و مهرورزی: پیامبر (ص) با شعار «هل الدین الا الحب» (حدیث)، دین را مایه الفت انسانها دانست. امام خمینی(ره) نیز بعثت را راه نجات از طغیان و تزکیه نفس میداند: «انگیزه بعثت، نزول وحی... و تزکیه نفوس است».

پیام ماندگار بعثت
بعثت، نهضتی است که با عشق به خدا و انسان، هستی را معنا بخشید. ابن سینا با الهام از «هل الدین إلا المودّة»، عشق را بنیان هستی خواند. این رویداد، یادآور آن است که «دین، جز مهرورزی نیست» و رسالت پیامبر (ص)، جاودانه ترین الگوی انسانیت است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عادل ۱۳:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۰۸
    1 0
    بسیار ممنون دین همه محبت است عشق آفرین
  • خجندی ۲۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۱/۰۸
    0 0
    درود بر شما بسیار عالی