چهل و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران از تاریخ ۷ تا ۱۲ بهمن سالجاری در جوار بارگاه مطهر حضرت اباالحسن الرضا(ع) برگزار میشود. استاد مهدی حسنی از شهر مقدس مشهد، یکی از داوران بینالمللی قرآن کریم و به عنوان «داور هادی حفاظ» در این دوره از مسابقات حضور دارد. در جریان برگزاری این مسابقات، فرصتی دست داد تا با وی به گفتوگو بنشینیم. در ادامه میتوانید بخشهایی از گپوگفت صمیمانه خبرنگار روزنامه قدس با این چهره برجسته قرآنی را دنبال کنید. وی پنجاهساله بوده و حدود ۴۰ سال سابقه فعالیت قرآنی دارد. او دارای مدرک کارشناسی علوم قرآن و حدیث و مدرس قرآن کریم است و در رشته حفظ مقامهای کشوری و بینالمللی متعددی دارد و از سال ۱۳۸۵ نیز با عنوان داور در مسابقات متعددی حضور داشته است. وی همچنین مفتخر به خدمت خادمی در کشیک خدام حرم مطهر رضوی نیز است.
۴۰ سال سابقه خدمت در عرصه قرآن کریم
من از دوران طفولیت و نوجوانی علاقهمند به تلاوت قرآن بودم و از محضر استادانی همچون استاد گرامی، استاد افخمالشعرا، استاد محمدجواد پناهی، استاد علمی و... بهرهمند شدم. از سال ۱۳۷۵ و در خدمت مقدس سربازی شروع به حفظ قرآن کردم و پس از یکسال یعنی در سال ۱۳۷۶ موفق به حفظ کل قرآن کریم شدم. از آن سال تا سال ۱۳۸۲ در مسابقات متعددی شرکت کرده و مقامهایی بدست آوردم. به عنوان مثال در سال ۱۳۸۴ و در بیست و دومین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران به مقام نخست در رشته حفظ کل دست پیدا کردم. از سال ۱۳۸۵ به عنوان داور در بخش حفظ کل در مسابقات قرآن کریم در سطح ملی حضور دارم. در سال ۱۴۰۰ موفق به دریافت مدرک و گواهی درجه یک داوری از سازمان اوقاف و امور خیریه جمهوری اسلامی ایران شدم و از همان سال تاکنون در مسابقات بینالمللی قرآن کریم در بخش حفظ کل به عنوان داور حضور دارم. به لطف خداوند متعال حدود ۴۰ سال است در عرصه خدمت به کلامالله مجید فعالیت میکنم.
همچنین به لطف خداوند و عنایات امام هشتم(ع) موفق به حفظ کل قرآن کریم به ۲۰ روایت شدم و اجازات قرائت این روایتها را هم از استادان بزرگ کشور مصر همچون «شیخ عصفور» در سال ۱۳۹۸ کسب کردم. این ۲۰ روایت مربوط به روایتهای قرائت قرآن از صدر اسلام تاکنون است مانند قرائت نافع، ابنکثیر، عاصم، ابوعمر، ورش، ابنعامر و ... دلیل اهمیت موفقیت در کسب این اجازات این است که در مسابقات بینالمللی قرآن کریم که در سطح کشورهای مختلف جهان برگزار میشود، برخی از شرکتکنندگان با روایتهای گوناگون به تلاوت و قرائت میپردازند و داورهای بینالمللی قرآن بهویژه در بخش حفظ، باید به این روایتها تسلط کافی داشته باشند.
یک هدیه الهی؛ انتقال مسابقات از تهران به مشهد
به نظر من بزرگترین اتفاق مبارک این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران، انتقال مکان برگزاری مسابقات از تهران به مشهد مقدس و در جوار بارگاه مطهر امام هشتم(ع) است. این یک هدیه الهی از سوی پروردگار متعال و با عنایات امام رئوف، حضرت رضا(ع) است. تعداد بالای قاریان و حافظان ممتاز کشور در مشهد، این شهر را به عنوان قطب قرآنی کشور تبدیل کرده است.
مشهد در برگزاری رویدادهای قرآنی ظرفیتهای بسیاری دارد. مضجع شریف و بارگاه مطهر امام هشتم(ع) محل رشد قاریان ممتاز جمهوری اسلامی ایران بوده و از سویی دیگر در سالهای گذشته، تهران و خراسان رضوی بیشترین تعداد برگزیدگان و رتبهداران در مسابقات بینالمللی هم در ایران و هم در سایر نقاط دنیا را داشتهاند. بنابراین لازم بود از ظرفیت معنوی بارگاه مطهر رضوی به عنوان پایتخت معنوی کشور و همچنین تبرک و تیمن جستن از ساحت مقدس امام رضا(ع) در برگزاری این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن کریم استفاده شود. بارگاه مطهر امام هشتم(ع) نماد پیوند قرآن وعترت و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) بوده و برگزاری این دوره از مسابقات قرآن در بارگاه مطهر حضرت ثامنالحجج(ع) مبین همین حقیقت و ظرفیت است.
از طرف دیگر، حضور بسیاری از حفاظ و قاریان اهل سنت از دیگر کشورهای جهان در این دوره از مسابقات، فرصت مغتنمی برای آشنایی سایر مسلمانان با ظرفیتهای معنوی، فرهنگی، علمی و قرآنی آستان قدس رضوی و حرم مطهر امام هشتم(ع) است، زیرا بسیاری از برادران اهل سنت از ارادتمندان و محبان خاندان پاک و مطهر پیامبر اکرم(ص) هستند.
بهرهمندی از ظرفیتهای قرآنی آستان قدس رضوی و اعتاب مقدس
بارگاه مطهر و منور امام هشتم(ع) و سایر اماکن متبرکه و اعتاب مقدس، ظرفیت و تجربیات مناسبی برای تربیت حفاظ و قاریان قرآن دارند. با توجه به اینکه بسیاری ازعلاقهمندان به شنیدن کلام وحی و قرائت آیات قرآن مجید در این اماکن متبرکه حضور پیدا میکنند، میتوان از حضور اینگونه جمعیتهای انسانی برای آمادهسازی قاریان و حفاظ به منظور شرکت در محافل و مسابقات بینالمللی قرآنی و کسب تجربیات سازنده و تبلیغ، ترویج و شناساندن چهرهها و استعدادهای درخشان قرآنی استفاده کرد.
آستان قدس رضوی و بارگاه مطهر امام هشتم(ع) با تجربه و سابقه موفق در دهههای گذشته در زمینه تلاشهای قرآنی و با توجه به اقبال عموم علاقهمندان به مباحث قرآنی، ظرفیت اثربخش در برگزاری موفق این دوره از مسابقات در جوار مضجع شریف حضرت رضا(ع) را دارد و این یک تجربه موفق برای این نهاد مقدس در این زمینه به شمار میرود.
استقبال قاریان و حفاظ غیرایرانی برای حضور در این مسابقات
حضور ۴۰۰نخبه قرآنی از ۱۰۴کشور جهان در مرحله مقدماتی در مقایسه با مسابقات مشابه بینالمللی قرآن کریم در دیگر کشورهای مطرح جهان اسلام، آمار بسیار بالایی است که در نهایت ۵۷ نخبه قرآنی به تفکیک خواهران و برادران از ۲۶کشور جهان به مرحله نهایی راه یافتند. پس از مدتها در این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن کریم، شاهد حضور سه شرکتکننده مصری و یک داور از این کشور عربی و اسلامی هستیم که به نوبه خود موجب ارتقای سطح فنی و کیفی این مسابقات میشود.
از طرف دیگر موفقیت جمهوری اسلامی ایران در تربیت قاریان و حفاظ ممتاز و حضور موفق آنان در سایر مسابقات بینالمللی در سطح جهان اسلام ازجمله در کشورهای عربستان سعودی، مالزی، سوریه، امارات، قطر و... سبب شده قاریان و حفاظ دیگر کشورهای جهان برای حضور در مسابقات بینالمللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران، اهمیت بسزایی قائل شوند.
همچنین استقبال عموم مردم و جمعیت علاقهمند به حضور در مجالس و محافل قرآنی و شنیدن تلاوت آیات قرآن کریم از دیگر عوامل مؤثر در توجه و استقبال شرکتکنندگان خارجی از مسابقات قرآن کریم در ایران است.
یک کار ویژه و انحصاری در مسابقات ایران
تیم داوری این دوره از مسابقات بینالمللی قرآن کریم متشکل از یک داور ایرانی و یک داور غیرایرانی (خارجی) بوده که به قضاوت و داوری میپردازند. دلیل این کار، ارتقای سطح داوری و بهرهمندی از قضاوت و تجربیات داوران ارزنده بینالمللی قرآن از دیگر کشورهای اسلامی است تا قضاوتها دقیقتر و کیفیتر انجام شود. در این دوره از مسابقات، داوران قرآنی از کشورهای جمهوری اسلامی ایران، مصر، یمن، لبنان، عراق و افغانستان حضور دارند.
ضمناً در این دوره از مسابقات دو نفر داور راهنما از کشور جمهوری اسلامی ایران، آقایان «معتز آقایی» و «غلامرضا شاه میوه» برای راهنمایی و ارتقای سطح کیفی قاریان و حفاظ حضور دارند و پس از اجرای برنامه توسط هر یک از شرکتکنندگان در بخشهای مختلف، نکاتی را به آنان یادآوری و گوشزد میکنند تا شرکتکنندگان ضمن رفع عیوب مربوط به تلاوت یا اجرای حفظ، به ارتقای سطح کیفی اجرای خود نیز بیفزایند.
توصیه به علاقهمندان به قرائت و حفظ قرآن
وظیفه خود میدانم به کودکان، خردسالان، نوجوانان و جوانان و خانوادههای آنان به عنوان یک خدمتگزار ساحت قرآن یادآوری کنم برای شناخت استعداد و تربیت علاقهمندان به فراگیری مراحل حفظ و قرائت قرآن حتماً از نظرات اصولی استادان با تجربه در عرصه فعالیتهای قرآنی بهرهمند شوند تا مراحل کار بهطور اصولی و با نظم و سیاق خاص خود توسط استادان قرآنی پیگیری شود.
به قاریان و حافظان ایرانی هم توصیه میکنم علاوه بر روایت قرآنی «حفص» که در میان قاریان و حافظان قرآن در ایران بیش از دیگر روایتها رایج است، به دیگر روایات قرآنی که در این زمینه وجود دارند نیز توجه کنند و آنها را هم تا حد امکان فراگیرند و خود را منحصر به یادگیری و اجرای یک روایت نکنند.
نظر شما