ناترازی گاز به یک مشکل جدی برای کشور تبدیل شده است. هر چقدر بر میزان واردات و تولید اضافه می کنیم، مصرف از عرضه پیشی می گیرد. کارشناسان عوامل مختلفی را در مصرف بی رویه گاز در کشور موثر میدانند. یکی از این دلایل، وسایل گازسوز غیربهینه است. در همین راستا، پیشنهاد شده است که طرح تعویض ۵ میلیون بخاری فرسوده با بخاری های بدون دودکش و کم مصرف هرمتیک در دستور کار قرار بگیرد.
طرح مورد بحث به سرمایه گذاری ۲ میلیارد دلاری نیاز دارد. اما آورده آن در همان سال اول ۳ میلیارد دلار برآورده می شود. به زعم بسیاری، اگر دولت در این بخش سرمایه گذاری کند، میتواند به صادرات گاز صرفه جویی شده بپردازد و یا آن را به صنایع صادرات محور بفروشد و سود سرشاری را نصیب کشور کند. در کنار اجرای طرح تعویض بخاریهای فرسوده، باید فروش بخاریهای فرسوده و پرمصرف ممنوع شود. اجرای بند ۱۹ قانون ساختمانسازی نیز از دیگر ضرورتها برای مقابله با ناترازی گاز است.
از آنجایی که کشورمان دارنده منابع عظیم گازی است، تا کنون توجهی به مدیریت مصرف نداشتهایم. این تصور غلط وجود دارد که گاز به وفور در دسترس است و هر طور میخواهیم میتوانیم از آن استفاده کنیم. اما موضوع مهم این است که استخراج گاز روند هزینه بر و مشکلی است. از طرف دیگر، حتی اگر بتوانیم افزایش تولید گاز داشته باشیم، باید با مصرف بهینه زمینه را برای صادرات که ارزآوری بالایی برایمان دارد، فراهم کنیم. هیچ توجیهی برای عدم توجه به مدیریت مصرف وجود ندارد.
جعفر پورکبگانی، نماینده بوشهر، گناوه و دیلم از استان بوشهر در مجلس در گفت و گو با خبرنگار قدس آنلاین در ارتباط با لزوم اجرای طرح جایگزینی ۵ میلیون بخاری فرسوده در مناطق سردسیر با بخاریهای هرمتیک خاطرنشان کرد: حال که بررسیهای کارنشاسی ثابت کرده است جایگزینی این بخاریها میتواند آورده ۳ میلیارد دلاری برایمان در سال اول داشته باشد، باید به سمت اجرای این طرح برویم. در شرایطی که دچار ناترازی گاز هستیم، هر طرحی که بتواند وضعیت ما را بهبود ببخشد، باید در دستور کار باشد.
وی ادامه داد: وقتی بخاری های هرمتیک و کم مصرف را به جای بخاریهای فرسوده مورد استفاده قرار دهیم، در واقع انرژی کمتری میسوزایم. این گاز صرفهجویی شده در صنایع به کار میافتد و برای کشور نفع دارد.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: تعطیل شدن صنایع نه تنها برای این صنایع ضرر اقتصادی دارد، بلکه به درآمدهای ارزی کشور نیز ضربه میزند و ضررش برای کل کشور است. بنابراین، از هر روشی که بتوانیم به سمت صرفهجویی در مصرف گاز برویم، برایمان منفعت دارد.
پورکبگانی گفت: با توجه به مزیتهایی که طرح جایگزینی ۵ میلیون بخاری فرسوده با بخاریهای هرمتیک دارد، صنایع هم میتوانند به این بخش ورود کنند. اجرای طرح توسط صنایع هم به نفع خودشان است و هم برای کشور نفع دارد.
وی ادامه داد: باید فرصت مناسبی به صنایع بدهیم تا به اجرای چنین طرحهایی بپردازند. مثلاً از الان باید به آنها بگوییم به اجرای طرح جایگزینی بخاریهای فرسوده بپردازند تا برای سال بعد بتوانند از گاز صرفهجویی شده برای خودشان بهره ببرند. طرح جایگزینی بخاریهای فرسوده نیز در راستای حل مشکل ناترازی مناسب به نظر میرسد.
پورکبگانی گفت: مبحث ۱۹ قانون ساختمانسازی یکی از مهمترین مواردی است که در زمینه جلوگیری از هدررفت انرژی باید مدنظر داشته باشیم. این مبحث با دقت و جزئیات مشخص کرده است که چه اقداماتی به منظور جلوگیری از هدر رفتن انرژی باید در ساختمانسازی رعایت شود.
وی ادامه داد: هدررفت انرژی در کشور تحت هیچ شرایطی قابل قبول نیست. حتی اگر ناترازی گاز هم نداشته باشیم، میتوانیم از گاز اضافه برای صادرات استفاده کنیم و درآمد ارزی کسب کنیم. بنابراین، این تصور غلط که چون به منابع عظیم نفت و گاز دسترسی داریم، نیازی به مدیریت مصرف نداریم، باید اصلاح شود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: طرح جایگزینی بخاریهای فرسوده به حدی سودمند است که برای دولت و صنایع ورود به آن دارای توجیه اقتصادی است. امکان تامین گاز صنایع از محل تعویض ۵ میلیون بخاری فرسوده و کاهش مصرف بخش خانگی به میزان ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز را شاهد خواهیم بود که عددی بسیار بزرگ و تاثیرگذار در کاهش ناترازی گاز مقطعی زمستانی است.
نظر شما