به گزارش قدس یک شرکت دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، موفق به طراحی و ساخت دستگاه سورترسورچین شدند. سورتر سورچین تجهیزی مدرن و قابلرقابت در سطح جهانی است که قابلیت دستچین کردن پسته بدون دخالت دست و سلیقه کارگر، با دقت پایدار، استاندارد و قابلاتکا برای صادرات را دارد
در همین رابطه پیرامون دستاوردهای این شرکت دانش بنیان با مهندس حسین توحیدی؛ مدیرعامل شرکت پویا فنآوران کوثر مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به گفتوگو نشستیم.
چه محصولی تولید میکنید و این محصول در چه صنایعی کاربرد دارد؟
نتایج بررسیها و تحقیقات جهانی روی اقتصاد ما نشان میدهد دو صنعت باغداری و پتروشیمی در ایران جزو صنایع دارای توانایی بالا و سودآور هستند که مقایسه میزان بازدهی و چشمانداز این دو صنعت نیز، چنین نتیجهای را متواتر میکند. براین اساس و با توجه به سابقه ۱۸ ساله پویا فنآوران کوثر درزمینه پردازش تصویر و هوش مصنوعی، سورتر سورچین متولد شد.
سورتر سورچین این قابلیت را دارد محصول ورودی خود را در مدتزمان و درصد خطای بسیار کم، بر اساس سایز، رنگ و نوع، با استفاده از هوش مصنوعی، دستهبندی کند. سورچین، البته منحصر به محصولات کشاورزی و باغداری نیست و به کمک آن میتوان محصولات معدنی را نیز دستهبندی کرد.
امروزه، غنای استخراج از معادن، یکی از موضوعات مهم این صنعت به شمار میرود که سورچین تا حد زیادی میتواند این دغدغه را برطرف کند.
محصول شما تا چه میزان با نمونههای خارجی قابلیت رقابت دارد؟
سورچین، این قابلیت را دارد که به کمک هوش مصنوعی، معیارهای انتخابشده توسط کاربر را با تصویر برداشتهشده از محصول ورودی، تطبیق دهد و سپس در مورد نگهداشت محصول بهعنوان خروجی مطلوب و یا حذف آن از فرایند بهعنوان خروجی نامطلوب، تصمیمگیری کند.
این روند، توسط چندین شبکه عصبی پیادهسازی میشود که با توجه به نیازهای داخلی، بومیسازی شده است. طراحی و خروجی دستگاه، گواه این موضوع است که سورچین، نسبت به بسیاری از رقبای خارجی خود، سطح کیفی و عملکردی بالایی دارد و حتی همرده شرکتهایی محسوب میشود که چندین سال است درزمینه سورت، فعالیت داشته و سرمایههای کلانی را برای آن صرف کردهاند.
نبود ثبات اقتصادی، تبدیل به یک کابوس بزرگ برای همه مشاغل شده است. وقتی اقتصاد قابل پیشبینی نباشد، ریسکپذیری نیز کاهش پیدا میکند و این یعنی عدم شروع کار جدید و توقف کامل صنعت.
شما برای تولید این دستگاه چقدر سرمایهگذاری کردید؟
برای محاسبه میزان سرمایهگذاری روی این دستگاه، باید پارامترهای زیادی را در نظر گرفت. پویا فنآوران کوثر، از سال ۱۳۸۷، فعالیت خود را درزمینه پردازش تصویر و هوش مصنوعی با کار روی سیستمهای ثبت تخلف و پلاک خوان، آغاز کرد. نتیجه چندین سال تحقیق و توسعه در این حوزه، منجر به تولید دوربینهای «کارابین» شد که هماکنون در ۳۱ استان کشور و در هزار و ۸۰۰ نقطه، در حال کار است. تکیهبر تجربه و دانش بدستآمده در حوزه پردازش تصویر و همچنین دغدغه فعالیت در حوزه کشاورزی و باغداری، منجر به تولید این دستگاه شد. بنابراین، سرمایه ناشی از نیروی انسانی، کسب دانش و تجربه، آزمایش و تولید، قبل از تولد دستگاه، قابلمحاسبه نیست.
این میزان به همراه هزینهای که در طول مسیر ساخت و طراحی دستگاه شد و هزینهای که هماکنون برای تحقیق و توسعه میشود، درنهایت به یک عدد بسیار بالا میرسد.
ما همواره در پویا فنآوران کوثر بر این امر باور داشتهایم که محصول ایرانی، باید باکیفیت و قابلعرضه در بازار جهانی باشد. در همین راستا، سرمایهگذاری روی سورچین نیز مانند قبل، به قوت خود باقی بوده و متوقف نشده است.
برای چند نفر اشتغالزایی کردید؟
هماکنون بیش از ۷۰ نفر بهطور دائم و پارهوقت مشغول همکاری با شرکت هستند. پویا فنآوران کوثر، همواره افتخار این را داشته تا بستری امن، برای کسب تجربه و کار باشد. در طول سالیان متمادی، چند صد نفر از نیروهای جوان، پرانرژی و نخبه کشور در این شرکت حضور پیداکرده و با ما همکاری داشتهاند.
طی ۱۸ سال فعالیتی که داشتید چقدر از حمایتهای دولتی برخوردار بودید و با چه موانعی روبهرو هستید؟
پویا فنآوران کوثر از نخستین شرکتهای ثبتشده بهعنوان دانشبنیان محسوب میشود. باوجود سابقه طولانیمدت شرکت، تنوع محصولات، داشتن گواهی ثبت اختراع، داشتن دو جایزه نخست جشنواره خوارزمی و همچنین گواهی توانمندی فناورانه، ما از هیچ حمایتی برخوردار نبوده و نیستیم.
این در حالی است که با توجه به اینکه تولیدات شرکت، ظرفیتهای مهم صادراتی محسوب میشوند، این امکان فراهم است که با حمایت دولت و ورود به بازار جهانی، بتوان ارزآوری قابلتوجهی برای کشور ایجاد کرد.
آیا دستگاه سورتر سورچین مورد توجه بازارهای جهانی قرار گرفته است، به کدام کشورها صادرات دارید؟
ظرفیت کشاورزی، باغداری و معدن در کشورهای همسایه، نشان میدهد این کشورها، بهراحتی میتوانند بازار هدف صادرات سورتر سورچین باشند. اما متأسفانه به دلیل عدم حمایتهای کافی برای ورود به بازار جهانی، هنوز نتوانستهایم بازار خود را از ایران فراتر ببریم.
محصول تولیدی شما تا چه اندازه نیاز کشور و عدم وابستگی به خارج از کشور را تأمین میکند؟
برای پاسخ به این پرسش، باید خودمان را جای مصرفکننده بگذاریم. مصرفکننده و مخاطب محصول، توقع این را دارد که در وهله نخست، محصولی باکیفیت و باقیمت مناسب تهیه کند. همچنین محصول موردنظر مخاطب باید پشتیبانی سریع، پاسخگویی و کارآمدیی داشته باشد تا بسیاری از دغدغههای خریدار را رفع کند.
در وهله آخر، محصول باید متناسب با شرایط کشور، بومیسازی شده باشد و بتواند در این سرزمین نیز بازدهی مطلوبی داشته باشد. در خصوص تمامی این موارد، سورچین بهصورت عملی، امتحان خود را پس داده و از آن سربلند بیرون آمده است.
بنابراین میتوان این ادعا را داشت که باوجوداین محصول، نیاز به نمونههای خارجی، برطرف میشود.
تحریمها و گرانی ارز چه مشکلاتی برای شما به همراه داشته است؟
سورچین، تماماً در ایران طراحی و تولید میشود. اما باید در نظر داشت که توجه به کیفیت بالا و بازدهی مطلوب، ما را بر آن داشت که از بهترین قطعات برای ساخت دستگاه بهره ببریم. این مهم، مستلزم آن است که قطعات و اجزا، از برندهای معتبر و از کشورهای خارجی تهیه شود.
به طور حتم افزایش قیمت ارز و تحریم، منجر به تهیه سخت کالا شده و گاهی کار را به اینجا میرساند که تولیدکننده داخلی به این نتیجه برسد که بهطور کامل، کار را تعطیل کند! در مورد میزان گران شدن، باید میزان نوسان ارز را در نظر گرفت زیرا هرچقدر ارز گران شده باشد، به همان نسبت محصولات اولیه هم گران و تهیه آنها سختتر شده است.
برای توسعه تولید با چه مشکلاتی در حال حاضر دستوپنجه نرم میکنید؟
در حال حاضر، نبود ثبات اقتصادی، تبدیل به یک کابوس بزرگ برای همه مشاغل شده است. وقتی اقتصاد قابل پیشبینی نباشد، ریسکپذیری نیز کاهش پیدا میکند و این یعنی عدم شروع کار جدید و توقف کامل صنعت.
از دولت جدید و مسئولان چه توقعی دارید و چه راهکارهایی را برای برونرفت از مشکلات پیشنهاد میکنید؟
توقعی جز اعتماد، مشورت گرفتن از شرکتهای دانشبنیان، حمایت و توجه نداریم. مسئولان باید در نظر بگیرند که جهان امروز، نگاهی مدرن و امروزی به مسائل میخواهد. نگاهی که مشکلات را کشف کرده و برای آنها، راهحلهایی امروزی و نوین پیدا کند.
نظر شما