تحولات منطقه

ژاپن برای نخستین‌بار در رزمایش چندملیتی «بالیتاکان» اقدام به شلیک موشک ضدکشتی در خاک فیلیپین کرد؛ اقدامی که همزمان با تعمیق همکاری‌های دفاعی توکیو- مانیـل، نشان‌دهنده نقش رو به گسترش ژاپن در معادلات امنیتی منطقه است.

آزمایش موشکی ژاپن در فیلیپین؛ گامی بی‌سابقه در رزمایش بالیتاکان
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به‌گزارش قدس آنلاین، شبکه خبری ای.بی.‌سی. سی.بی.سی فیلیپین امروز(چهارشنبه) در شبکه اجتماعی فیس‌بوک، نوشت: ژاپن آزمایش موشکی خود را در چارچوب رزمایش مشترک «بالیتاکان» در خاک فیلیپین انجام داد؛ اقدامی که همزمان با تعمیق همکاری‌های دفاعی میان توکیو و مانیل، پیام روشنی از تقویت بازدارندگی و تغییر تدریجی نقش نظامی ژاپن مخابره می‌کند.

این اقدام در شرایطی انجام می‌شود که شینجیرو کویزومی وزیر دفاع ژاپن در حاشیه سفر به مانیل برای حضور در رزمایش چندملیتی بالیتاکان با گیلبرتو تئودورو جونیور همتای فیلیپینی خود گیلبرتو تئودورو جونیور و همچنین فردیناند مارکوس جونیور رئیس‌جمهور این کشور دیدار و گفت‌وگو کرده است.

رزمایش «بالیتاکان» که با مشارکت نیروهای آمریکا، فیلیپین، ژاپن، کانادا و چند کشور دیگر برگزار می‌شود، یکی از بزرگ‌ترین تمرینات نظامی سالانه در منطقه به شمار می‌رود. در این رزمایش، نیروهای ژاپنی برای نخستین‌بار اقدام به شلیک موشک‌های ضدکشتی نوع ۸۸ کردند و یک شناور از رده خارج نیروی دریایی فیلیپین را هدف قرار دادند.

براساس گزارش ان‌چ‌ک ژاپن، مقام‌های ارشد ژاپن و فیلیپین در این دیدار ضمن ابراز نگرانی از آنچه «اقدامات قهری و فزاینده چین» در آب‌های مورد مناقشه توصیف شد، بر مخالفت خود با هرگونه تلاش یک‌جانبه برای تغییر وضعیت موجود از طریق زور تاکید کردند.

همچنین، کویزومی و تئودورو جونیور بر سر ایجاد یک کارگروه مشترک برای بررسی انتقال تجهیزات دفاعی به توافق رسیده‌اند.

بر اساس این توافق، امکان واگذاری ناوشکن‌های بازنشسته کلاس «آبوکوما» و همچنین هواپیماهای گشتی تی‌سی- ۹۰ (TC-۹۰) به فیلیپین مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

این موضوع در پی اصلاح سیاست‌های دفاعی ژاپن و کاهش محدودیت‌های صادرات تسلیحات مطرح شده است؛ تغییری که نشان‌دهنده چرخش قابل توجه توکیو از سیاست سنتی پساجنگ جهانی دوم به سمت ایفای نقشی فعال‌تر در حوزه امنیتی است.

همچنین، این تحولات در بستر رقابت‌های فزاینده ژئوپلیتیکی در منطقه اقیانوس هند–آرام قابل تحلیل است.

دریای جنوبی چین به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مسیرهای تجاری جهان، محل مناقشات ارضی میان پکن، مانیل، هانوی و کوالالامپور است و برخوردهای مکرر میان نیروهای دریایی و گارد ساحلی چین -فیلیپین طی چند سال اخیر بر شدت این تنش‌ها افزوده و نگرانی‌ها درباره احتمال درگیری ناخواسته را افزایش داده است.

در این میان، چین نسبت به گسترش همکاری‌های نظامی میان ژاپن، فیلیپین و متحدان غربی واکنش منفی نشان داده و این اقدامات را بخشی از تلاش برای مهار قدرت رو به رشد پکن قلمداد کرده است. با این حال، مقام‌های توکیو و مانیل تأکید دارند که این همکاری‌ها ماهیتی دفاعی و بازدارنده داشته و با هدف حفظ ثبات و امنیت منطقه‌ای دنبال می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha