تحولات منطقه

آمار مخاطبان تلویزیون در تیرماه ۱۴۰۵ نشان می‌دهد مخاطب هنوز با سریال قهر نکرده، اما انتخابش بیشتر به سمت آثار آشنا و بازپخش‌های آی‌فیلم رفته است؛ جایی که پنج رتبه نخست پربیننده‌ها در اختیار سریال‌های تکراری قرار گرفته است.

تکراری‌ها تلویزیون را نجات دادند  /  سریال‌های تازه همچنان عقب‌اند
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

بر اساس نتایج نظرسنجی تیرماه ۱۴۰۵ که مرکز تحلیل اجتماعی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع) منتشر کرده، «دلدادگان» با ۲۸.۵ درصد مخاطب در صدر سریال‌های تلویزیونی قرار گرفته و پس از آن «گیل‌دخت» با ۲۶ درصد، «مختارنامه» با ۲۵ درصد، «زمانه» با ۲۲ درصد و «تانک‌خورها» با ۱۴ درصد قرار دارند.

نکته قابل توجه اینجاست که هر پنج اثر از برنامه‌های بازپخشی شبکه آی‌فیلم هستند و هیچ‌یک از سریال‌های جدید تلویزیون نتوانسته‌اند در جمع پنج اثر نخست قرار بگیرند. حتی سریال‌های شبکه تماشا نیز در این فهرست سهمی ندارند.

این آمار بیش از آنکه نشان‌دهنده بی‌علاقگی مخاطب به سریال باشد، می‌تواند از تغییر ذائقه او در انتخاب اثر حکایت کند؛ مخاطبی که همچنان پای تلویزیون می‌نشیند، اما برای تماشای سریال بیشتر سراغ آثاری می‌رود که آنها را می‌شناسد و تجربه تماشایشان را داشته است.

در این میان، زمان‌بندی پخش نیز قابل توجه است. «دلدادگان» در ساعت ۲۱، «زمانه» در ساعت ۲۰، «تانک‌خورها» در ساعت ۲۲ و «گیل‌دخت» و «مختارنامه» در ساعت ۲۳ از شبکه آی‌فیلم روی آنتن رفته‌اند؛ باکس‌هایی که طی سال‌های گذشته توانسته‌اند عادت تماشای شبانه مخاطبان را حفظ کنند.

در تیرماه، شبکه یک «سرخدار» و شبکه دو «مادران» و چند مجموعه دیگر را پخش کردند، اما غیبت تولیدات جدید از فهرست پربیننده‌ها، پرسش مهمی درباره فاصله میان تولیدات تازه تلویزیون و سلیقه مخاطب ایجاد می‌کند. حتی «زمانه» که پخش آن در خردادماه به پایان رسیده بود، در نظرسنجی تیرماه همچنان در میان انتخاب‌های مخاطبان دیده می‌شود.

در مقابل، وضعیت نمایش خانگی نیز چندان پررونق‌تر نبوده است. «بدنام» با ۱۷ درصد مخاطب صدرنشین شده و «گل سنگ» با ۱۵ درصد، «بی‌عاطفه» با ۱۴ درصد، «کلاغ» با ۹ درصد و «بیست و یک» با ۸ درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

با وجود این، سه سریال نمایش خانگی توانسته‌اند از تولیدات جدید تلویزیون مخاطب بیشتری جذب کنند. از سوی دیگر، مقایسه با آمار اردیبهشت نشان می‌دهد مخاطب برخی آثار نمایش خانگی کاهش یافته است؛ «بدنام»، «گل سنگ»، «بی‌عاطفه» و «بیست و یک» همگی نسبت به اردیبهشت افت مخاطب داشته‌اند.

در جدول برنامه‌های تلویزیونی نیز «به وقت ایران» با ۲۰.۵ درصد مخاطب صدرنشین است. «حسینیه معلی» با ۱۹ درصد، «جام ۲۶» با ۱۸ درصد و «پدر امت» و «سمت خدا» هر کدام با ۱۷ درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

این آمار در نهایت یک پیام روشن برای تلویزیون دارد: مخاطب هنوز به محتوای نمایشی علاقه‌مند است، اما تولید تازه به‌تنهایی تضمین‌کننده دیده‌شدن نیست. وقتی بازپخش سریال‌هایی مانند «دلدادگان» و «مختارنامه» از بسیاری از تولیدات جدید پیشی می‌گیرد، مسئله فقط کمبود مخاطب نیست؛ کیفیت، جذابیت و نحوه عرضه آثار تازه نیز نیازمند بازنگری جدی است.

برچسب‌ها

مشهد

کربلا

کاظمین

مکه

مدینه

قم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha