تحولات منطقه

گروه میهن / حسن کدخدای عرب - بی‌نظیرترین آبگرم معدنی ایران در تنور بی‌مسؤولیتی و ناکارآمدی مدیرانی می‌سوزد که به نظر می‌رسد، قطعه «مردم» در پازل کاری و فعالیتهای اداری آن گم شده است.<BR>

شاهان گرماب ؛ بی‌نظیرترین آبگرم جهان همچنان تعطیل است
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

در اهمیت «شاهان گرماب» همین بس که گفته می‌شود، یکی از سه آبگرم معدنی دارای خاصیت درمانی فوق العاده قابل شرب در دنیا و تنها آبگرم معدنی قابل شرب در ایران است که از گذشته‌های دور مورد توجه و استفاده مردم از سراسر کشور بوده است.
نزدیک بودن «شاهان گرماب» به مشهد مقدس دومین کلانشهر مذهبی جهان و پایتخت معنوی ایران اهمیت این مکان سیاحتی، درمانی را دوچندان می‌کند.
آبگرم معدنی شاهان گرماب زلال، بی‌بو، بی‌رنگ و بدون گوگرد، آمونیاک و شوره است و آبگرم آن در بهبود عفونتهای پوستی، زخمهای مزمن، واریس، رماتیسم، آرتریت، آرتروز و کوفتگی و دردهای عصبی مؤثر است.
خواص درمانی فوق العاده
اثر درمانی این آب روی بیماری‌های پوستی به خاطر گوگرد آن نیست، بلکه سیلیکات‌های موجود در آب، درمان بیماری‌های پوستی است و چون از نظر کمی املاح زیادی ندارد، نوشیدن آن هم بی‌ضرر بوده و برای معالجه سنگهای مجاری ادرار و بیماری اگزما مفید است.
نکته قابل توجه اینکه آبگرم شاهان گرماب 48 درجه سانتیگراد حرارت دارد و در سالهای مختلف خشکسالی و تر سالی مقدار آن کم یا زیاد نشده و از دل کوه می‌جوشد.آبگرم شاهان گرماب در شهرستان فریمان و در دهستان سفید سنگ واقع شده که فقط 140 کیلومتر با مشهد فاصله دارد.

چگونه شاهان گرماب پلمب شد
با این اوصاف، « شاهان گرماب» در حال حاضر چه حال و روزی دارد؟
حدود چهار سال پیش بود که خبرنگار عکاس ما با تهیه عکسهایی از داخل حمام شاهان گرماب وضعیت غیربهداشتی و نابسامان این آبگرم معدنی را با عنوان « شاهان گرماب؛ شفابخشی در محیط غیربهداشتی» به تصویر کشید.
پس از گذشت چند روز از چاپ مطلب بنا به خواسته شبکه بهداشت و درمان فریمان و دستور دادستان این شهرستان « شاهان گرماب» بدون اطلاع رسانی به یکباره پلمب شد.
تعطیل شدن شاهان گرماب و فشار رسانه‌ها، سبب شد مسؤولان وقت از استاندار، رئیس جمعیت هلال احمر و رئیس سازمان میراث فرهنگی خراسان رضوی تا مسؤولان شهرستان فریمان را به تکاپو بیندازد و بازدیدهایی هم انجام دهند وعده‌هایی هم در این زمینه داده شد، اما همچنان این وعده‌ها در بایگانی ذهن و فایلهای اداری جا خوش کرد و این مردم هستند که چهار سال از یک نعمت بزرگ خدادادی محرومند.
این در حالی است که پیش از این سالیانه حدود یک میلیون و 200 هزار نفر از مجموعه شاهان گرماب بازدید و استحمام می‌کردند.

مخروبه‌ای که بازدیدکننده دارد
و اکنون پس از گذشت حدود چهار سال که بار دیگر گروه خبری روزنامه قدس سوژه خود را پیگیری «وضعیت شاهان گرماب» انتخاب کرد، تنها کار عمرانی که انجام شده، آسفالت ریزی 3 کیلومتر از مجموع 12 کیلومتر مسیر خاکی دسترسی به شاهان گرماب از فریمان بود.
شاهان گرماب و همان چند اتاق نامناسب اطراف آن که به هر حال مسافران از روی اجبار از آن استفاده می‌کردند، به مخروبه‌ای بیش شباهت ندارد.
در حمام بسته است و مسافرانی که بدون اطلاع از بسته بودن آن، شاهان گرماب را برای سفر خود انتخاب کرده‌اند، بدون اینکه استحمام کنند، پشیمان از وقتی که تلف کرده‌اند، برمی‌گردند.

هلال‌احمر سریع‌تر تکلیف «شاهان گرماب» را روشن کند
تعطیلی چهار ساله مجموعه آبگرم معدنی شاهان گرماب نماینده مردم فریمان، سرخس و احمدآباد را به واکنش واداشت و تأکید کرد، تلاش می‌کند مشکل این مجموعه برطرف شود.
احمد سجادی در گفت و گو با خبرنگار ما تأکید کرد: هلال احمر باید سریع‌تر وضعیت مالکیت و موضوع بهره‌برداری از مجموعه آبگرم معدنی شاهان گرماب را مشخص کند تا مردم بتوانند از نعمت خدادادی و مزایای درمانی این آبگرم استفاده کنند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: در صورتی که هلال احمر توان بازسازی حمام آبگرم شاهان گرماب و مدیریت بر آن را ندارد، باید آن را به بخش خصوصی یا میراث فرهنگی و گردشگری واگذار نماید.
وی با تأکید بر اینکه اهمیت و مزایای درمانی آبگرم معدنی شاهان گرماب به مراتب از آبگرم‌های معدنی موجود در کشور بیشتر است و برای مردم منطقه، شهرستان فریمان و مشهد مقدس مهم است، تصریح کرد: به نظر می‌رسد، مدیران هلال احمر نیز بر این موضوع آگاهی کامل دارند، بنابراین تعلل در تصمیم گیری و اقدام عاجل برای راه‌اندازی این مجموعه درمانی- گردشگری پذیرفته نیست.

پیگیری می‌کنم
نماینده مردم فریمان، سرخس و احمدآباد در مجلس شورای اسلامی گفت: موضوع شاهان گرماب با «پورساداتی» مدیر هلال احمر خراسان رضوی در میان گذاشته شده، اما در عین حال به دلیل اهمیت آن، موضوع را از طریق «فقیه» رئیس جمعیت هلال احمر کشور پیگیری خواهم کرد.
سجادی خاطرنشان کرد: شاهان گرماب، ظرفیت استفاده از اعتبارات استانی، ملی و اعتبارات کارگروه زیارت را دارد، بنابراین توقع داریم مجمع نمایندگان خراسان رضوی در این زمینه تلاش کنند.
وی ظرفیتهای گردشگری و آب درمانی شاهان گرماب را عالی توصیف کرد و گفت: این مجموعه با اولویت ساخت حمام و استخر و حفظ بنای تاریخی آن می‌تواند در پروسه چند ساله و بهره گرفتن از سرمایه‌گذاری و مدیریت بخش خصوصی اجرا شود.

مجمع نمایندگان استان وارد شود
وی بازسازی شاهان گرماب را منوط به روش شدن حاکمیت آن و مساعدت هلال احمر خواند و از سازمانهای میراث فرهنگی و گردشگری، هلال احمر خراسان رضوی و فرمانداری فریمان خواست، اطلاعات بیشتری را برای پیگیری در اختیار مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی بگذارند تا آنها هم در جریان قرار بگیرند و پیگیری کنند.
سجادی در مورد حدود 10 کیلومتر جاده خاکی شاهان گرماب هم گفت: یک میلیارد تومان برای راه روستایی فریمان در نظر گرفته شده که بنا شده طرحهای نیمه تمام از جمله این راه در اولویت قرار گیرد.

 هلال احمر تعلل می‌کند
این موضوع را با مجتبی بزم‌آرا، فرماندار فریمان در میان گذاشتیم.فرماندار فریمان علت به نتیجه نرسیدن تلاشها برای بازسازی و بازگشایی شاهان گرماب را تعلل مدیران هلال احمر- که مدعی مالکیت آنجا هستند- و سازمان گردشگری و میراث فرهنگی خراسان رضوی می‌داند و می‌گوید: عزمی جدی برای به ثمر رسیدن تلاشها از سوی این دو نهاد به چشم نمی‌خورد.
به گفته وی طی حدود 4 سال گذشته این موضوع در جلسات متعددی که در استانداری برگزار شد، مدیران وقت هلال احمر و سازمان گردشگری قول دادند که پس از بازدید از شاهان گرماب برای آن تصمیم‌گیری کنند که متأسفانه هر دو مدیر عوض شده و کاری انجام نشد.

بدقولی مدیران
وی می‌افزاید: مدیران جدید این دو نهاد نیز با وجود قولی که داده‌اند حتی شاهان گرماب را از نزدیک ندیده‌اند و تا به حال به آنجا نیامده‌اند.استانداری نیز چند بار از این دو مدیر دعوت کرده به تفاهم برسند که همچنان مشکل لاینحل باقی مانده است.
وی می‌افزاید: در این زمینه هم با پیگیری‌های زیاد سرمایه‌گذار هم پای کارآمد، اما مدت بهره‌برداری در قبال ساخت و توسعه حمام، فضاهای رفاهی و اسکان و فضاهای خدماتی را به مدت 20 سال پیشنهاد داد که هلال احمر مخالفت کرد و به واگذاری شاهان گرماب به مدت 10 سال راضی شد که سرمایه‌گذار اعلام کرد، مقرون به صرفه نیست و کناره‌گیری کرد.
بزم‌آرا، تأکید می‌کند: تلف کردن زمان به نفع هیچ کسی بویژه به نفع مردم نیست و اگر از همان روز تعطیلی شاهان گرماب توسعه و بازسازی آغاز شده بود تا به حال حدود 4 سال از بازسازی آن گذشته بود و حداقل سه سال مردم از آبگرم شاهان گرماب استفاده می‌کردند.
وی در مورد 9 کیلومتر مسیر خاکی دسترسی و مشکل آب آشامیدنی شاهان گرماب هم تصریح کرد: به محض شروع به کار بازسازی این مجتمع آبگرم، کار اجرایی آسفالت و آبرسانی آغاز خواهد شد.
به سراغ یکی از ساکنان شاهان گرماب می‌روم که معتقد است، در تعطیلی این مجتمع بیشتر از همه مردم ساکن این روستا ضرر کرده‌اند.
عباس حجاز می‌گوید: برای بازگشایی و توسعه شاهان گرماب چهار سال است که مدام مثل یک پیک موتوری به این اداره و آن سازمان می‌رویم، اما نتیجه‌ای نگرفته‌ایم.
هلال احمر را به آبگرم چه کار؟
وی می‌گوید: پرسش اصلی این است که چه سنخیتی میان وظایف هلال احمر با مجموعه آبگرم معدنی وجود دارد و دوم اینکه اگر هلال احمر توان اداره این مجموعه را ندارد، چرا این وظیفه را محول نمی‌کند و سوم؛ درآمد حاصل از سالها فعالیت حمام آبگرم معدنی شاهان گرماب تا به حال چقدر بوده و چرا برای بهداشتی کردن و توسعه حمام آن هزینه نشده است.
وی می‌افزاید: پس از بازدید استاندار وقت در سال 90، وی جمعیت هلال احمر و سازمان میراث فرهنگی را مکلف کرد که طی 20 روز تکلیف شاهان گرماب را مشخص کنند، اما تاکنون هیچ اتفاقی نیفتاده است.

مدعی العموم پاسخ دهد
حجاز از شکایتش به دیوان عدالت اداری و رسیدگی آن در مهرماه امسال می‌گوید و می‌افزاید: سرانجام مدعی العموم باید پاسخ مردم را بدهد که چرا جلوی استفاده از این نعمت خدادادی را گرفته‌اند و مردمی که از سراسر کشور به شاهان گرماب می‌آیند، دست خالی برمی‌گردند.
وی تأکید می‌کند: به نظر من آبگرم این روستا از یک چاه نفت باارزش‌تر است و از همین آب که 48 درجه سانتیگرد حرارت دارد، 6-5 معدن به وجود آمده که در حال استخراج هستند.
حجاز که خود را عضو افتخاری سازمان میراث فرهنگی معرفی می‌کند، به ساختمان حمام شاهان گرماب اشاره می‌کند و می‌گوید: این ساختمان 1200 سال قدمت دارد و اگر وقفی هم به هلال احمر شده، با نیت رسیدگی و تأمین رفاه مسافران بوده که با تعطیلی آن نیات واقف محقق نمی‌شود.
وی با بیان اینکه مردم منطقه و حتی بسیاری از مناطق کشور نگاه اعتقادی به شاهان گرماب دارند، از مسؤولان ذی‌ربط خواست، بیشتر از این کار توسعه و بازگشایی این مجموعه را به تأخیر نیندازند.

عزمی برای تعیین تکلیف نیست
در این خصوص لشکری، مدیر توسعه گردشگری خراسان رضوی می‌گوید: پس از پلمب شاهان گرماب هر سه مدیر متولی در استان تغییر کردند؛ یعنی هم مدیر هلال احمر، هم من که رئیس سازمان میراث فرهنگی بودم و هم استاندار تغییر کردند، بنابراین مشکل همچنان لاینحل ماند.
به گفته مدیر مرکز توسعه گردشگری خراسان رضوی، یک مدیر ارشد مانند استاندار و دکتر فقیه رئیس جمعیت هلال احمر کشور موضوع را پیگیری و تکلیف را مشخص کنند.

احیای آبگرم اعتبار ندارد
وی با بیان اینکه بیش از 90 آبگرم معدنی در کشور وجود دارد، که براساس بررسی‌ها و معیارهای کارشناسان 40 آبگرم اولویت‌دار تشخیص داده شده و از میان آنها، 12 آبگرم شاخص هستند و شاهان گرماب یکی از آنهاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.