تحولات منطقه

قدس آنلاین - محبوبه بوری :غربالگری مردان از نظر سرطان پرو ستات و باورهای در ست و نادر ستی که در این مورد وجود دارد. انجام معاینات ادواری برای مردان با سن بیشتر از 50 سال و سوالات متعددی که جا معه در این مورد با آن رو بروست و در مواردی پا سخ منا سبی برای آن پیدا نمی کند، شرایطی ایجاد کرد که خبرنگار قدس آنلاین را به پای مصاحبه ای با دکتر" کا میار توکلی طبسی" ،ارو لو ژیست ترمیمی و پلاستیک و عضو هیات علمی دانشگاه علو م پز شکی بکشاند، که از نظر تان می گذرد.

دیگر غربالگری برای تشخیص سرطان پروستات در مردان ضرورتی ندارد !
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

 آقای دکتر به عنوان او لین سوال، کمی در باره غده پروستات توضیح بفر مایید :
پر و ستات غده ای است که در خرو جی مثانه مردان قرار دارد و در تنظیم وضعیت تو لید مثل، مایع اسپرم ودر جلو گیری از برخی  عفو نتها نقش دارد و به طور طبیعی اندازه آن 20- 18 گرم است .
چه بیماریهای این عضو را در گیر می کند ؟
این غده در گیر یکسری از بیماریهای خو ش خیم و بد خیم می شود. از آنجایی که مجرای ادرار از وسط این غده رد می شود در نتیجه وقتی این غده در گیر بیماریها می شود بر روی جر یان ادرار و نحوه دفع ادرار فرد تاثیر می گذارد.
چه عواملی در بروز بیماریهای التهابی پروستات یا همان" پر و ستاتیتها "، نقش دارند و این اختلال در چه سنی بروز می کند ؟
پروستاتیت به دلایل عفو نی و غیر عفو نی بروز می کند . این نوع بیماری بیشتر در پی بروز عفو نتهای ادراری یا جنسی مشاهده می شود که برای درمان آن از آنتی بیو تیکها استفاده می شود و بیمار باید به تو صیه های پز شک معالج برای در مان عمل کند. باید تو جه کرد که این نوع پرو ستاتیت شا یع نیست . در نوع غیر عفو نی که بیشتر به دلیل مشکلات استر سی و شغلی بروز می کند و به طور معمول بروز این اختلال در افراد جوان و اوایل سن میا نسالی ، شا یعتر است بیمار با مشکلات ادراری غیر اختصا صی نظیر در دردهای کمر و نا حیه پرینه ، هم چنین سوزش ادرار مواجه می شود. افرادی که در گیر پرو ستاتیت غیر عفو نی می شوند ، هم باید تو صیه های خا صی نظیر الگوی مناسب دفع ادرار ،کاهش استر س و... را رعایت کنند .
آقای دکتر در باره پروستاتیت تو ضیح فر مودید، آیا بیماریهای پروستاتی که مردم در جامعه آن را می شنا سند، همین پروستاتیتها هستند یا خیر ؟
خیر، دو بیماری اصلی پروستات که در جامعه مردم به این اسم می شناسند، بزرگی خوش خیم و سر طانهای پروستات هستند. که بزرگی خوش خیم پروستات بیشتر افراد مسن را در گیر می کند ،به طور یکه از هر 2 نفر مرد یک نفر تا آخر عمر به دلیل بروز این اختلال و مشکل در دفع ادرار به پز شک مراجعه می کند .
در مقابل، سر طانهای پروستات هستند که معمولا با وجودآنکه شیو ع زیادی دارند ،اما از نظر بالینی از زمان تشخیص آنها تا بروز علامت در بیمار مدت زمان زیادی طول می کشد . با ید تو جه کرد که از 8 – 10 مرد یک نفر به دلیل سر طان پروستات تا پا یان عمر به پز شک مراجعه می کند .
علایمی که این دو اختلال ایجاد می کنند چیست و در مان آنها چگو نه است ؟
نوع خوش خیم بزرگی پروستات که به آن (BPH(Benign prostatic hyperplasia می گو یند، شا یعتر است .چون این اختلال از قسمتهای میانی پروستات منشاء می گیرد و برروی مجرای ادرار فشار می آورد در نتیجه علایمی که در آن ایجاد میشود، بیشتر وابسته به همین فشار بر مجرا ، نظیر تواتر ادرار، ضعیف شدن جر یان ادرار، زور زدن هنگام دفع ادرار و تا خیر در شروع ادرار خواهد بود که بیمار با این شکایات به پز شک مرا جعه می کند .
گر چه بزرگی های خوش خیم پرو ستات با در مانهای داروی خوراکی در مان می شو ند اما در برخی از موارد خا ص که بیماران در پی بزرگی خوش خیم پروستات دچار احتباس حاد ادراری، سنگهای مثانه ، عفو نتها ، خونریزی های مکرر و نار سای کلیه شوند باید با جراحی انسداد پروستات، برطرف شود . برغم اینکه در حال حاضر لازم نیست عمل جرا حی باز انجام شود، بلکه با لیزر و یک نو ع جرا حی که همرا ه با تراش پرو ستات است و(TUR( trans urethral Resection نام دارد، عمل جراحی به را حتی صورت می گیرد اما در مواردی هم لازم می شود جرا حی باز برای رفع این اختلال انجام شود .
باید تو جه داشت نوع بد خیم بزرگی پرو ستات که در افراد با سنین بالاتر بروز می کند، از قسمت محیطی منشاء می گیرد .کشف این اختلال به این طریق است که پز شک در معاینه انگشتی از مقعد متو جه یک توده سفت در قسمت پرو ستات می شود. روش دیگر ی که برای تشخیص این سر طان وجود دارد آزمایش خون برای تعیین مار کر سر طان پرو ستات به نامPSA(prostat specific Antigen) است که همه مردم در جا معه به خصو ص پیر مرد ها ، با آن آشنایی دارند. باید تو جه کرد که سرطان پروستات تمایل به متاستاز به استخوانها دارد که در موارد پیشر فته ممکن است مردان مسن با شکایت از در دهای استخوانی به پز شک مرا جعه کنند .خو شبختانه سر طان پرو ستات به طور طبیعی خیلی پیشر فت سر یعی ندارد و بعد از بروز، بیمار سا لها با وجود آن زند گی خواهد کرد . در مان این بیماری بستگی به نظر پز شک معالج از در مانهای جرا حی نظیر برداشتن کامل پر و ستات، تا در مانهای رادیو تراپی و هور مون در مانی متفاوت خواهد بود . 
لطفا کمی در باره "پرو ستاتکتو می رادیکال" تو ضیح بفر مائید:
در موارد متعددی بیمار با ید پرو ستاتکتو می رادیکال یا برداشتن کامل پرو ستات با عمل جرا حی انجام دهد .
گر چه چون سر طان پرو ستات پیشرو نده نیست و در بسیاری از موارد فقط بیمار تحت نظر گر فته می شود و از تحمیل این عمل سنگین به او اجتناب می شود ،هم چنین چون در برخی از موارد وقتی بیمار به پزشک مرا جعه می کند که دیگر عمل کمکی به در مانش نمی کند در نتیجه از انجام این عمل خودداری خواهد شد ،اما اگر در مواردی این سر طان در سنین کمتر از 50 سالگی بروز کند بهتر است عمل جراحی انجام شود. با ید تو جه داشت که اگر سر طان از محل خود خارج شده با شد هم دیگر نبا ید عمل جرا حی انجا م شود .
عوارض بعد از عمل رادیکال پرو ستا تکتومی چیست ؟
بعد از عمل 2 عا رضه ایجاد می شود که با رو شهای مدرن جرا حی این عوارض کم شد ه است . بی اختیاری ادرار یکی از این دو عار ضه است که با رو شهای مدرن عمل و رو شهای مو جود شیو عش به 2 در صد رسید ه است و حتی در صورتی که بروز کند به را حتی درمان می شود . دومین عار ضه اختلالات جنسی یا نا توانی جنسی یا همان اختلال در نعو ظ است که شیو ع بیشتری دارد .
در مورد عوارض عمل جرا حی پرو ستا تکتو می تو ضیح دادید، آیا بعد از عمل جرا حی TURمشکلات ادراری قبل از عمل بیمار بر طر ف می شود ؟
متا سفانه چون بزر گی خو ش خیم پرو ستات یک رو ند مز من است که روی مثا نه بتد ریج تا ثیر منفی گذاشته است، بنابر این در حدود یک سو م از این بیماران بعد از عمل مشکلات ادراری با قی می ماند .
آقای دکتر در مورد انجام آزمایشات غربا لگری مثلPSA و معاینه در مردان چه نظری دارید ؟
انجام هر دو آزما یش به صورت رو تین در مردان با سن بیشتر از 50 سال باید انجام شود تا سرطانها به صورت زود رس کشف شو د، اما مبحث مهمی که اکنون مطرح است این است که انجام این آزمایش از سن 50سال به صو رت سالی یکبار، هزینه های زیادی را به جا معه تحمیل می کند، گر چه در برخی از کشو رها نظیر آمر یکا این هز ینه ها تقبل شده است اما در انجام آن تر دید وجود دارد. در حال حا ضر نظر بر این است که اگر در پی کشف بیمار یهایی نظیر دیا بت و... با شند و برای کنتر ل و در مان آنها هز ینه صر ف کنند، بسیار بهتر از انجام غر با لگری این سر طان است .
چرا این نظر وجود دارد ؟
چون این سر طان در سن کهولت ایجاد می شود و بروز آن هم چون در این سنین اتفا ق می افتد و رو ند بسیار کند ی دارد، در مواردی حتی قبل از اینکه عوارض سرطان جان فرد را بگیرد او خود در اثر کهو لت سن و سایر بیماریها جانش را از دست خواهد داد ، در نتیجه در حال حا ضر صرف هزینه برای کشف این سر طان جا یگاهی ندارد .
# در چه مردانی با ید سر طان پرو ستات را عمل کرد ؟
در گذ شته تو صیه می شد که مردان پس از سن 50سا لگی به پز شک مرا جعه کنند اما اکنون چون در فردی که سر طان پرو ستات بروز می کند، 15-10سال با و جود این اختلال زند گی طبیعی دارد در نتیجه پز شک با ید شرا یط یک مرد را بررسی کندو اگر امید به زند گی در این فرد کمتر از 10 سال بود دیگر به دنبال کشف در موارد بدون علامت این اختلال نبا شند اما برای کسانی که کمتر از 50سال سن و سا بقه بروز سر طان پر و ستات در خا نواده و علایم ادراری دارند و از مشکلات دیگری هم رنج می بر ند، تو صیه می شود به پز شک مرا جعه و در صو رت نیاز آزما یشات را انجام و در صو رت کشف این سر طان در مان را آغاز کنند .
#آیا رژیم های غذایی برخی عادات جنسی و نیز انجام واز کتو می در جلو گیری از بروز این اختلال موثر است ؟
برخی از رژیم های غذایی نظیر رژیم های دارای ویتامین فراوان ممکن است از بروز سر طان پرو ستات جلو گیری کند، اما هنوز این مطلب اثبا ت نشده است. در حال حا ضر تاثیر عادات جنسی هم بر روی این سر طان بی تاثیر است .انجام عمل واز کتو می هم بر روی بروز سر طان پر و ستات ممکن است تاثیر بسیار کمی داشته با شد .
#چه تو صیه ای به مردان ایرانی دارید؟
باید تو جه شود که در مورد سر طان پرو ستات باید از افرا ط و تفر یط پر هیز شود .در برخی از کشو رها غر با لگری برای کشف این سر طان از سن 50سالگی به صورت رو تین انجام می شود اما در کشور ما وقتی یک مرد به پز شک مرا جعه می کند که سر طان در بدن او پیشر فت زیادی کرده با شد در نتیجه کسانی که از علایم ادراری رنج می بر ند و مردانی که برای سلامتی خود ارزش قا ئلند،هم چنین در افرادی که سا بقه بروز سر طان پروستات در فامیل خود دارند، بهتر است از سن 50سالگی به پز شک مراجعه و تستهای غر بالگری و معاینه مقعدی و آزما یشPSA را انجام دهند .
#از شما به واسطه شر کت در این گفتگو سپا سگزارم. 
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهروز IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۸
    2 0
    سلام . در آزمايش خون پروستات 6.4 بود پزشك مراجعه كرده كه پس از معاينه دارو تجويز نمود پس از گذشت يك هفته و مصرف آنتي بيوتيك آزمايش 2.4 نشان داد . سوال اينست كه با برنامه غذايي و مصرف گياهان داروئي مي توان پروستات را درمان كرد يا خير ؟ لطفا" درصورت امكان راهنمائي بفرمائيـد . باتشكر