گروه سلامت و بهداشت قدس آنلاین : مادرم فتق نافی داشت، خودش همیشه می گفت به دلیل زایمانهای متعدد به این مشکل مبتلا شده است برادرم نیز با این بیماری رو برو بود او عمل جراحی کرد و در حال حاضر جراح از مش هم علاوه بر عمل جراحی برای درمان او استفاده کرده است. من نیز برغم اینکه مبتلا به این مشکل هستم، از مادر کهنسالم هم مراقبت می کنم، او نمی تواند حر کت کند و مجبور هستم جا بجایی اش را علاوه بر انجام مراقبتهای روزانه انجام دهم، نمی دانم چه با ید بکنم ؟
تا چه اندازه با فتق نافی یا بیرون زدگی ناف از محل خود آشنا هستید ؟ آیا تا به حال به نافتان طوری تو جه کرده اید ،که هم اکنون که ازآن صحبت می شود، بتوانید تجسمش کنید ؟ با شما هستم !خوب حالا دستتان را از روی نافتان بردارید! دیگر به ناف خود فکر نکرده و به جای آن مصاحبه ای که در این خصوص با دکتر " محمد جواد قمری " جراح انجام داده ایم را مطالعه کنید .
#آقای دکتر" فتق نافی "چیست ؟
زمانی که در دیواره قدامی شکم در محل ناف، نقص یا ضعف عضلانی وجود داشته با شد احشاء داخل شکم از این محل بیرون زدگی پیدا خواهد کرد که به این اختلال در اصطلاح پزشکی " فتق نافی " گفته می شود .
# فتق نافی چه علایمی دارد ؟
بر جستگی در محل ناف یا نزدیک آن نشا نه فتق نافی است که این بر جستگی ممکن است بزرگ یا کو چک با شد .فتق نافی در بزرگسالان ممکن است با درد همراه با شد . با ید تو جه کرد که گیر کردن روده در جدار شکم و عدم توانایی بر گشت به داخل آن ،مانع خونرسانی کافی به با فت روده می شود و در این صورت با فت گیر افتاده، سیاه میشود یا به اصطلاح پزشکی مرگ با فتی رخ می دهد . ممکن است در این صورت روده آسیب دیده پاره شده و عفونت به داخل شکم منتشر گردد که این وضعیت یک اورژانس جراحی محسوب می شود .
#علت بروز این اختلال چیست ؟
به طور طبیعی افزایش فشار داخل شکم سبب بروز فتق نافی می شود که چاقی، بلند کردن اجسام سنگین ،سرفه کردن به مدت طو لانی ، حاملگی های متعدد، جمع شدن آب در شکم که در اصطلاح پزشکی به آن" آسیت" ،گفته میشود از جمله عوامل بروز فتق نافی، به شمار می آید .
#تشخیص این بیماری چگو نه است ؟
گر چه این اختلال با معاینات با لینی تو سط پزشک تشخیص داده میشود و نیازی به انجام آزمایش و اقدامات مداخله ای دیگری ندارد، اما برای بررسی عوارض فتق نافی ممکن است نیاز به انجام سو نو گرافی و رادیو گرافی شکم و آزمایشات خون با شد .
# لطفا در باره درمان این بیماری تو ضیح دهید :
گر چه فتق نافی در دوران نوزادی به طور طبیعی خو د بخود بسته خواهد شد و نیازی به مداخله جراحی ندارد، اما در بزرگسالان برای پیشگیری از عوارض خطر ناک این اختلال عمل جراحی تو صیه میشود که در این عمل ،بر ش کو چکی در محل زیر ناف ایجاد خواهد شد، پس از آن با فت بیرون آمده به داخل شکم بر گردانده و برش ایجاد شده روی شکم با بخیه بسته خواهد شد .
#عمل جراحی "لا پا را سکو پیک "در درمان این اختلال چیست ؟
در حال حا ضر در درمان این بیماری از اعمال جراحی لاپا را سکو پیک نیز استفاده می شود . که در این اعمال جراحی، سه سوراخ 5- 10میلی متری روی سطح یک قسمت از شکم ایجاد میشود که از یک سوراخ دوربین 5 میلیمتری لا پا راسکوپ ،وارد حفره شکم میشود و از دو سوراخ ایجاد شده دیگر نیز ابزار جراحی وارد خواهد شد و بدین تر تیب جراح، عمل جراحی فتق و تعبیه مش را انجام می دهد .
#در صحبتهایتان از" مش "نام بردید، لطفا کمی در باره آن تو ضیح دهید هم چنین بفرمائید که مش چه نقشی در درمان این بیماری دارد ؟
مش وسیله ای است که در محل تر میم فتق گذاشته می شود که از بر گشت مجدد این اختلال جلو گیری کند. چون مش پس از عمل تا آخر عمر در بدن بیمار باقی خواهد ماند، در نتیجه جنس آن طوری طراحی شده است که با فتهای بدن به آن حسا س نبا شند .
# بیماران جراحی شده چه زمانی پس از عمل ،از بیمارستان مر خص می شو ند ؟
بیماران چند سا عت بعد از عمل جراحی مر خص خواهند شد و طی یک تا دو هفته بعد ازعمل نیز قادر خواهند بود فعالیت طبیعی خود را از سر گیر ند. بی شک این زمان درمان، در بیماران بعد از اعمال جرا حی لا پا راسکو پی بسیار کو تاهتر خواهد بود .
# آیا این باور که بعد از عمل جراحی، اختلال فتق نافی دو باره بروز می کند، صحیح است ؟
بله ،اما چون پس از انجام جراحی احتمال بر گشت این اختلال وجود دارد در نتیجه برای جلو گیری از بروز مجدد این بیماری ، مش در محل نقص دیواره شکم گذاشته می شود . با ید تاکید شود که استفاده از مش بروز مجدد این اختلال را بسیار کم خواهد کرد .
# لطفا کمی در باره مراقبت بعد از عمل این بیماری تو ضیح بفر مائید:
بستن شکم بند یکی از مهمترین مراقبتهای بعد از عمل جراحی است .هم چنین بیمار باید در او لین ماه بعد از عمل از انجام فعالیتهای بدنی سنگین، خود داری کند .گر چه بهتر است بیمار فعالیتهای بدنی خود را یک ماه بعد از عمل ،با ورزش های سبک شروع کند اما در افرادی که به صورت حر فه ای ورزش می کنند، با ید 3 ماه بعد از عمل جراحی، ورزش کردن خود را به تعویق بیندازند .
چه تو صیه ای به مردم برای جلو گیری از بروز فتق نافی دارید ؟
مهم تر ین تو صیه این است که افرادی که از چا قی رنج می برند ،یک بر نامه برای کاهش وزن بدن داشته باشند و ورزش منظم را در برنامه غذایی خود قرار دهند . چون یبو ست و اختلال دفع یکی از عوامل مستعد کننده فتق های جدار شکم می با شد، در نتیجه پیشنهاد می شود افراد عادات غذایی خود را به گو نه ای تنظیم کنند که دچار یبو ست نشو ند .
# از اینکه در این گفتگو شر کت کردید، سپا سگزارم .
خبرنگار: محبوبه بوری
نظر شما