تحولات منطقه

گروه سیاسی- آرش خلیل خانه: با پایان دومین دوره ریاست جمهوری «محمود احمدی نژاد» و تا حد زیادی در نتیجه حواشی سیاسی دوره دوم ریاست جمهوری وی که تنش های زیادی را در فضای سیاسی کشور بوجود آورد، رفته رفته نشانه هایی از خط کشی های جدید و ظهور گرایشها و تفکرات مختلف در بدنه اصولگرایان نمایان شد.

ترافیک فهرست ها در خیابان انتخابات
زمان مطالعه: ۱ دقیقه


اساس این مرزبندی و رقابت درون گروهی را دو موضوع رقابت و مقابله با جریانی از نزدیکان دولت که جریان انحرافی نام گرفته بودند و پس از آن رقابت میان جریان حامی دولت از یک سو با اصولگرایانی که در تعریف سیاسی سنتی ها نام می گرفتند تشکیل می داد.
در این میان گروهی هم بوجود آمدند که در عین حمایت از گفتمان دولت احمدی نژاد و بخش اعظم اقدامات دولت خود را منتقدان دولت دهم نام نهادند که در ترکیب آنها اخراجی های دولت ودر کنار چهره های به شدت حامی «محمود احمدی نژاد»، که چندی بود ساز انتقاد و اعتراض به او و بیش از او اطرافیانش را کوک بودند، ترکیب سوال برانگیزی را بوجود آورده بود.
بدین ترتیب بود که در انتخابات مجلس نهم، چهار جبهه اصلی در اردوگاه اصولگرایان ظهور کردند. نخست به لحاظ تقدم زمانی، جبهه ایستادگی که حول محور محسن رضایی و پایگاه سیاسی او بوجود آمد. پس از آن و چند ماه مانده به انتخابات جبهه متحد اصولگرایان که همان «جبهه پیروان خط امام رهبری»، «جبهه ایثارگران»، «جمعیت رهپویان جامعتین» و البته بنا بر روایتها نمایندگانی از سوی «علی لاریجانی» و «باقر قالیباف» تشکیل می دهند.
سومین گروه یا جبهه، نام خود را جبهه پایداری نهادند که همان منتقدان دولت دهم بودند و به فاصله کوتاهی از اعلام موجودیت جبهه متحد شکل گرفتند و در مدت زمانی کوتاهتر ساز اختلاف با این جبهه را بر سر سهم خود در شورای مرکزی کوک کردند.
و جریان چهارم که خود را حامیان دولت دهم می نامیدند و بصورت علنی هدف خود را پیروزی جریان حامی گفتمان و عملکرد دولت اعلام می کردند و حداقل در هفته های منتهی به انتخابات سه همایش سراسری و گسترده را با حضور «محمود احمدی نژاد» برگزار کردند.
اتحاد خود محور
فارغ از حواشی و مذاکرات و رایزنی هایی که میان این سه طیف اصلی در اردوگاه اصولگرایان برای رسیدن به نقاط مشترک بیشتر در هفته های اخیر صورت گرفت، از حداقل یک ماه قبل آشکار بود که ترکیب رقابت میان گروه های اصولگرا در انتخابات اسفند ماه حداقل با همین سه جریان شکل خواهد گرفت.
«جبهه متحد اصواگرایان» مصرانه تاکید داشت که ترکیب شورای مرکزی خود را تغییر نخواهد داد اما حاضر است نامزدهای دیگر گروه ها را در این شورا به رای بگذارد وبر اساس ملاک های خود به آنها سهم دهد.
«جبهه ایستادگی» مدعی بود که با وجود معرفی نماینده به «جبهه متحد» پاسخ به موقع و موثری از آنها نگرفته و حداقل در تهران و شهر های بزرگ مستقل عمل خواهد کرد و در شهرستانها، بناچار، گزینه های مشترک خواهد داشت. «جبهه پایداری» اعلام کرد که از ابتدا بنای لیست مشترک نداشته اما گزینه های مشترک زیادی با جبهه متحد خواهد داشت.
نوزایی ها ادامه دارد
اما این هم پایان ماجرا نبود. با نهایی شدن لیست های انتخاباتی در روزهای واپسین تا شروع مرحله رقابت در انتخابات، یعنی هفته ای که گذشت، اتفاق های جالب توجهی در عرصه سیاسی بوقوع پیوست. رخدادهایی که نشان داد اصل اتحاد برای برخی از چهره ها یا جریانهای سیاسی تنها تا پای لیستهای انتخاباتی و البته مشروط به بودن در این لیست ها است.
با اعلام لیست های انتخاباتی سه جبهه یاد شده در تهران، قلب رقابت های انتخاباتی رخ داد که چندان هم غیرقابل پیش بینی نبود، اگر چه انتظار از گروه های سیاسی غیر از آن بود.
آنها که علی القاعده در لیست های 30 نفره تهران جای نگرفته بودند، به طرفة العینی ائتلاف ها و گروه های جدیدی را از جیب بیرون کشیده و روی میز رقابت گذاشتند.
صدای ملت
یکی از اولین این گروه ها جبهه «صدای ملت» بود که ترکیب آن را شماری از نمایندگان اصولگرای منتقد دولت تشکیل می دادند، اما نه منتقدانی که راه به «جبهه پایداری» داشته باشند. چهره هایی چون «علی مطهری»، «حمید کاتوزیان»، «علی عباس پور تهرانی» وچند چهره دیگر که از لیست «جبهه متحد» حذف شدند.
ناگفته نماند که «حسن غفوری فرد» هم پس از آنکه در قرعه کشی از لیست «جبهه متحد» حذف شد و به این امر اعتراض کرد از رایزنیها برای پیوستنش به لیست «صدای ملت» خبرداد، لیستی که قرار بود فقط 14 نامزد در تهران معرفی کند اما بعد اعلام شد که 30 نفر خود را کامل خواهد کرد.وی در همین حال احتمال پیوستنش به لیست «جبهه ایستادگی» را هم محتمل دانست.
ائتلاف بزرگ در خانه آخر
«حسن غفوری فرد» اما در کمتر از سه روز بجای آنکه وارد لیست جبهه «صدای ملت» شود، در مقام موسس و در کنار «سید ابوالحسن نواب» و «طاهره نظری» در یک نشست خبری خبر تاسیس و آغاز فعالیت ائتلافی جدید با نام «ائتلاف بزرگ اصولگرایان» را داد.
جالب توجه اینکه «ابوالحسن نواب» معاون سیاسی «جامعه روحانیت مبارز» یکی از اضلاع جبهه متحد و «طاهره نظری» همسر منوچهر متکی دبیر اجرایی جبهه متحد هستند.
جالبتر آنکه نواب در این نشست خبری چنین استدلال کرد که : وقتی «جبهه پایداری» جدا از «جبهه متحد اصولگرایان» لیست کشوری می دهد، چرا دیگران نباید از این حق برخوردار باشند.آنها همچنین اعلام کردند که «علی مطهری» هم در لیست آنها خواهد بود.
25 تایی های فراموش شده
این جمع نوظهور ورو به رشد با ائتلافها و جبهه های نوظهور با گروه دیگری به سر لیستی «شهاب الدین صدر» بزرگتر هم شد، جبهه ای بنام «بصیرت و بیداری اسلامی» که البته دبیرکلش موفق به اخذ تایید صلاحیت از شورای نگهبان تا این لحظه نشده است و البته مدعی است که از 25 تشکل اصولگرا که گرد هم آمده اند متولد شده و «انجمن اسلامی پزشکان»، «جامعه اسلامی فرهنگیان ایران»، «جامعه اسلامی کارگران» و «حزب اسلامی ایران زمین» از جمله مهمترین های این گروهها هستند.آنها هم برای کل حوزه ها 100 نامزد قرار است که معرفی کنند که احتمالا تا کنون نهایی شده اند.
جنبش مهرورزی
در نخستین روز هفته جاری هم بالاخره دبیر «جنبش عدالت و مهرورزی» هم از انتشار فهرست انتخاباتی 30 نفره این جنبش در تهران و معرفی کاندیداهای مورد حمایت «جنبش عدالت و مهرورزی» در حوزه های انتخابیه سراسر کشور در سه شنبه 2 اسفند ماه خبر داد.
«حسین سعیدی» فهرست انتخاباتی این جنبش را ترکیبی از چهره های حوزوی، دانشگاهی، هنری، ورزشی و ادوار مجلس دانست.
اردوگاه خلوت تر اصلاح طلبان
در آنسوی میدان هم اصلاح طلبان با 300 نامزد تایید صلاحیت شده حضوری پر تعداد اما کمرنگ و خاموش دارند.پیاده نظام پیشانی سفید این طیف در انتخابات مجلس نهم، حذف شدن احزاب و گروه های اصلی آنها در فتنه سال 88 و استراتژی چراغ خاموش آنها موجب شده تا آنها بهتر بتوانند حضور و تلاش خود را در این انتخابات مخفی نگه دارند.
با این وجود در این طیف نیر حد اقل دو جبهه اعلام موجودیت کرده اند.
جبهه مردم سالاری
این جبهه که از نامش پیداست از سوی حزب «مردم سالاری»، از معدود احزاب فعال اصلاح طلبان به دبیرکلی «مصطفی کواکبیان» تشکیل شده اما اسامی «علی مطهری» و «حمید کاتوزیان» از چهره های اصولگرا و منتقد دولت را هم با خود یدک می کشد.«مجید محتشمی»، سخنگوی این جبهه درباره سرلیست «جبهه مردمسالاری» در تهران گفته است که بین «سیدحسین هاشمی» و «الهه راستگو» یکی را به عنوان سرلیست جبهه مردمسالاری در تهران انتخاب می کنیم حال آنکه «حسین هاشمی» سر لیستی اصلاح طلبان را رد کرده و خود را کاندیدای مستقل نامیده است.
معتدل های جبهه اصلاحات
گروه دیگری که در این جناح اعلام موجودیت کرده ولیست ارایه داده «جبهه معتدل اصلاحات» است.شاخص های لیست آنها در تهران را هم نامزد های خانه کارگر وحزب اسلامی کار یعنی «علیرضا محجوب»، «الهه راستگو»، «سهیلا جلودارزاده»،و البته «محمدرضا هاشمی» تشکیل می دهند.
جبهه مردمی اصلاحات
این جبهه نیز به دبیرکلی چهره شناخته شده ای چون «محمد زارعی فومنی» شکل گرفته و به گفته خود وی، لیستی که اصلاحات برای انتخابات ارائه می کند، با «جبهه مردم سالاری» و «خانه کارگر» فاصله دار نیست.
با این وصف هنوز هم می توان به انتظار شکل گیری واعلام موجودیت گروه ها وائتلاف های جدید بود تا تنور انتخابات باز هم داغتر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha