تحولات منطقه

زاهدان-سرگردانی صدها هزار سپرده‌گذار کاسپین نشان داد عملکرد بانک مرکزی در قبال موسسات اعتباری و بانک‌ها بسیار ضعیف است و دولت یازدهم حتی از عهده مجوزی که خود داده برنمی‌آید و لذا این بی توجهی موجب شدتا در سیستان و بلوچستان خشم مردم شعله ور شده و منجر به آتش زدن شعبه شهید بهشتی در شهر زاهدان شود.

خشم سپرده گذاران در سیستان و بلوچستان«کاسپین»را به آتش کشید/مردم به دولت چگونه اعتماد کنند؟
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، مال‌باختگان مؤسسه مالی اعتباری«کاسپین» در استان سیستان و بلوچستان که تاکنون و به کرات با هدف دستیابی به سپرده های اندک خود در مقابل شعبات مختلف دست به تجمع زدند این بار نتوانستند خشم خود را کنترل کنند و شعبه مرکزی کاسپین در زاهدان را آتش زدند.

پیش از این نیز مال‌باختگان این مؤسسه چند بار به تجمع اعتراضی مقابل شعبه مرکزی در زاهدان اقدام کرده بودند، همچنین هفته گذشته جمعی از این مال‌باختگان مقابل استانداری سیستان و بلوچستان تجمع کرده خواستار بازگشت سرمایه خود شدند اما هیچ پاسخی نشنیده بودند.

آنچه گذشت

موسسه کاسپین اسفندماه سال ۹۴ با تجمیع هشت تعاونی فرشتگان، الزهرا مشهد، حسنات اصفهان، دامـــداران و کـــشاورزان کرمانشاه، بدر توس مشهد، پیوند، امیر جلین گرگان و عام کشاورزان مازندران تشکیل شد و با دریافت مجوز از بانک مرکزی، مسئولیت حساب ها و تعهدات تمامی تعاونی های تشکیل دهنده خود را که باید منحل می شدند، بر عهده گرفت.

اما روند انتقال دارایی های هشت تعاونی  زیرمجموعه به موسسه کاسپین با کندی پیش رفت و همین موجب آغاز حواشی و تجمع چندباره سپرده گذاران کاسپین در مقابل مجلس شورای اسلامی یا ساختمان مرکزی موسسه شد، چراکه سپرده گذاران این موسسه در این مدت هیچ وجه یا سودی دریافت نکرده و مدیران موسسه بارها اعلام کرده بودند که این امر پس از انتقال کامل تعاونی ها به کاسپین و مشخص شدن وضعیت دارایی و نقدینگی آنها انجام می شود.

با اعلام معاون نظارتی بانک مرکزی و انتقال دارایی ها این موسسه رسما مکلف به پاسخگویی به این سپرده گذاران شده بود اما تجمعات گسترده سپرده گذاران در این موسسه نشان می دهد که هنوز نتوانسته اند به حقوق خود دست پیدا کنند.

اواخر اسفند ماه بود که سپرده گذاران موسسه کاسپین مقابل ساختمان مرکزی این موسسه در سعادت آباد تهران چادر زده و خواستار رسیدگی به وضعیت شان شدند که در ادامه این تجمع ها، بانک مرکزی اعلام کرد که سپرده گذاران پنج تعاونی از هشت تعاونی زیرمجموعه موسسه کاسپین می توانند برای دریافت سپرده هایشان به این موسسه مراجعه کنند.

مردم اعتماد کردند

در حقیقت بعد از کشاکش های فراوان در اواخراسفند سال ۹۴ با اخذ مجوز رسمی فعالیت به شماره ۳۹۰۵۳۹/۹۴ازسوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مؤسسه اعتباری کاسپین رسمأ به شبکه بزرگ بانکی کشور پیوست و سرمایه گذاران با اعتمادی که به بانک مرکزی داشتند اقدام به سپرده گذاری در این بانک کردند.

اگرچه موسسات مالی غیرمجاز در سال های گذشته بزرگ ترین مشکل بازار پولی کشور بوده اند و بانک مرکزی با انحلال این موسسات و سپردن تعهدات آنها به بانک های دیگر سعی در ساماندهی و مدیریت معضل موسسات مالی فاقد مجوز داشته است. اما نکته ای که موسسه کاسپین را از سایر موسسات غیرمجاز جدا می کند، مجوزی است که بانک مرکزی در اسفندماه سال گذشته برای این موسسه صادر کرده و در پلاکاردهای تجـــمعات سپرده گذاران کاسپین نیز همواره به چشم  خورده است: «من به مجوز بانک مرکزی اعتماد کرده ام».

 این در حالی بود که اخباری مبنی بر دستگیری دو نفر از افراد حقیقی در این بانک حاکی شوک زیادی به سپرده گذاران و در ادامه آن بانک مرکزی به یکباره مجوز این موسسه را نادیده گرفت و مجوزی را که صادر کرده بود، مشروط خواند و با  این رفتار بسیاری از سپرده‌گذاران مؤسسه مذکور را با احتمال زیان مالی و سردرگمی در رابطه با آینده‌ سرمایه و سپرده های شان روبه‌رو کرد.

فریب مردم

حال و بعد از آنکه ورق ارائه مجوزهای رسمی برگشت و روی دیگر سکه نمایان شد مردمی که سرمایه های خود را در کاسپین گذاشته اند و چند ماهیست دنبال برداشتن سپرده هایشان در این موسسه هستند خود را این بار فریب خورده توسط مجوز بانک مرکزی می دانند که با بازی های پشت پرده و بی تدبیری موجب آسیب های مالی و معنوی بر آنها گردیده است.

آنطور که در تجمعات اعلام می شود تصور عمومی مردم متضرر در اقصی نقاط کشور از این حادثه تلخ آن است که سرمایه و پول شان به واسطه مجوز بانک مرکزی مورد سوءاستفاده قرار گرفته و  آنها فریب خوردند.

واقعیت اینست که موسسه اعتباری کاسپین در اسفند ۱۳۹۴ از دولت یازدهم مجوز گرفت اما ۱۰ ماه بعد مشخص شد هنوز ادغام کامل تعاونی‌های اعتباری زیرمجموعه این موسسه انجام نشده بود و مردم به اعتبار تابلوها و مجوزی که بانک مرکزی صادر کرده میلیاردها پول خود را در این موسسه سپرده‌گذاری کرده‌اند.

این موسسه پول‌های مردم را بلوکه کرد تا ادغام‌ها تمام شود و از آن روز به بعد مسؤولان فقط و فقط وعده دادند و هیچ اتفاق تازه‌ای برای پول مردم نیفتاده است.

با بالا گرفتن اعتراض‌ها، رئیس کل بانک مرکزی سپرده‌گذاران را دعوت به صبر کرد اما سپرده‌گذاران اعلام کردند طلبکاران و صاحبخانه مگر صبر می‌کند که ما صبر کنیم؟ سپس مسؤولان بانک مرکزی وعده روشن شدن موضوع تا پایان فروردین را دادند و این وعده به اردیبهشت رسید و بعد اعلام کردند تا خرداد ماه کار تمام می‌شود و حالا سیف خبر از مرداد و دادن خط اعتباری می‌دهد.

سپرده‌گذاران کاسپین اعتقاد دارند وعده‌های دولت فریب بود تا آرای کاسپینی‌ها در انتخابات به سمت رقبای دولت نرود.

تقدیر از بانک مرکزی

در حالی که افکار عمومی و به ویژه سپرده گذاران این بانک تحت تاثیر و فشار بدعهدی ها و بی توجهی های بانک مرکزی قرار دارد اما ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوال خبرنگاران در اردیبهشت ماه امسال مبنی بر اینکه بانک مرکزی چرا از همان ابتدای امر اعلام نکرد مردم در موسسه کاسپین سپرده گذاری نکنند و در کنار نام این موسسه در سایت خود درج نکرد که مجوز این موسسه مشروط است تا برای مردم سوءتفاهمی ایجاد نشود؟ وی به اظهار تاسف بسنده کرد و با انداختن همه تقصیرها به گردن دیگران گفت: «باید بابت مؤسسه کاسپین از بانک مرکزی تقدیر شود»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.