تحولات منطقه

با توافق اولیه ایران و اتحادیه اوراسیا بر سر تبادل تجاری ۵۳۰ کالای صنعتی با تعرفه ترجیحی یا سود بازرگانی صفر، امکان مناسبی برای صادرات محصولات صنعتی ایران به یک بازار ۱۸۰ میلیون نفری فراهم می شود.

چشم امید صنعت تایر کشور به توافق ایران با اتحادیه اورآسیایی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، با توافق اولیه ایران و اتحادیه اوراسیا بر سر تبادل تجاری ۵۳۰ کالای صنعتی با تعرفه ترجیحی یا سود بازرگانی صفر، امکان مناسبی برای صادرات محصولات صنعتی ایران به یک بازار ۱۸۰ میلیون نفری فراهم می شود.

محصولات نهایی صنایع پایین‌دست پتروشیمی، با توجه به تکمیل زنجیره ارزش صنایع نفت و گاز کشور، ایجاد ارزش افزوده بالا و جلوگیری از خام‌فروشی، می‌توانند از مهم‌ترین محصولات صادراتی ایران به اتحادیه اوراسیا در این لیست توافقی باشند. یکی از این محصولات تایر است که بیش از نیمی از مواد اولیه تشکیل‌دهنده‌ی آن، از صنایع پتروشیمی تأمین می‌شود.

مطابق با برنامه‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت، ظرفیت تولید صنایع تایرسازی کشور تا سال ۱۴۰۴ باید به میزان ۷۰۰ هزار تن (یعنی حدود دو برابر ظرفیت فعلی) برسد. این صنعت که در حال حاضر، کم‌تر از ۰.۱ % صادرات صنعتی کشور را  در اختیار دارد، مطابق برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۴۰۴ باید به سهم ۱ % از صادرات کشور دست یابد. بر این اساس، طرح راه‌اندازی ۴ واحد ۵۰ هزارتنی در کشور در دستور کار این وزارت‌خانه قرار گرفته است.

با توجه به طر‌ح‌های توسعه واحدهای تایرسازی کشور و ۴ طرح فوق، ظرفیت تولید صنعت تایر کشور افزایش می‌یابد که لازم است، بازار صادراتی مناسبی نیز برای این میزان از تولیدات کشور در نظر گرفته شود. از بین کشورهای اوراسیا، تنها روسیه و بلاروس تولیدکننده تایر هستند و مجموع واردات تایر به این کشورها حدود ۳ میلیارد دلار و صادرات تایر از این کشورها ۱.۵ میلیارد دلار است.

در حال حاضر، صادرات تایر از ایران در حدود ۳۰ میلیون دلار است که بخش عمده‌ی آن به کشورهایی است که ثبات اقتصادی و سیاسی چندانی ندارند. صادرات به کشورهای دیگر نیز با چالش‌هایی نظیر موانع تعرفه‌ای و کاهش رقابت‌پذیری قیمتی محصولات ایرانی همراه است. در نتیجه تولیدکنندگان داخلی با توجه به تعرفه ۳۲ % حاکم بر واردات تایر به کشور، انگیزه‌ی چندانی برای صادرات محصول ندارند که این در درازمدت، منجر به کاهش سطح توان رقابت‌پذیری این شرکت‌ها در مقایسه با رقبای بین‌المللی شد.

رفع موانع تعرفه‌ای در قالب پیمان ترجیحی فوق می‌تواند زمینه‌ی مناسبی برای صادرات تایر به این کشورها شود تا طی چند سال آینده، توان کیفی محصولات تولیدی کشور نیز به سطح قابل قبولی ارتقا یابد و بازار بین‌المللی پایداری برای این محصول صنعتی ایجاد شود. بنابراین، با توجه به اهداف توسعه‌ای صنعت تایر در برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت و فرصت مناسب فراهم‌شده در صادرات به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، لازم است این محصول در توافق نهایی فی‌مابین گنجانده شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.