تحولات منطقه

پایین بودن سطح هزینه های صادرات به دلیل عدم نیاز به حمل ونقل بندری موضوع مهمی در افزایش صادرات است که باید جدی گرفته شود از سوی دیگر گسترش ارتباط با کشورهای امریکای لاتین،آفریقا؛ آسیای میانه ؛ روسیه و اروپای شرقی منجر به تنوع ارتباطات وافزایش صادرات خواهد شد.موضوع مهم دیگر توجه و تکیه به توانمندی های داخلی است؛ نباید منتظر ماشین آلات وفناوریهای سایر کشورها باشیم بلکه باید با برنامه ریزی مناسب و حمایت از صنایع داخلی پتانسیل های خوب آنها را فعال کرده و آماده صادرات شوند.

با کاهش نقش دلار در مبادلات تجاری عملا مشکل تحریم سوئیفت وقفل شدن شبکه دلار حل می شود/درونی سازی علم  نیازمند توجه و رویکرد جدی دولت به سیاست های اقتصاد مقاومتی است
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

دکتر بیژن عبدی کارشناس اقتصادی با اشاره به توجه دولت ها به دوری از مبادله تجاری با دلار به خبرنگار قدس آنلاین گفت: حرکت به سمت مبادلات دو جانبه پولی یکی از راه های دور زدن تحریم های پولی و بانکی آمریکا علیه جمهوری اسلامی است، هر چند مبادلات دو جانبه پولی موضوع جدیدی نیست و بیش از یک دهه است که چنین روشی صورت گرفته و  بسیاری از کشورها آن را دنبال می کنند که از نمونه آنها می توان به پیمان شانگهای در چین که روسیه از اعضای آن به شمار می رود اشاره کرد. وی افزود: بعد از تحریمهای بین المللی علیه ایران بسیاری از کشورها به این نتیجه رسیدند که به جای تکیه کردن بر دلار به ارزهای دیگری نیز روی آورده و تجارت خود را معطوف به دلار نکنند. طبیعی است که با خریدن ارز کشوری به تناسب آن امکان مبادله با کشور دوم نیز فراهم می شود.

عبدی در ارزیابی مزایای عدم تکیه بر دلار در تجارت بین المللی خاطرنشان کرد: هر چند دلار شهرت جهانی دارد و به لحاظ حجم ذخایر اولین ارز در دنیاست اما تحریم ها و سیاست های یک سو و تحمیلی آمریکا منجر به تحقق این راهکار شد تا بسیاری از دولت ها به سمت تجارت و مبادلات دو جانبه حرکت کنند تا هر کشوری به تناسب حجم نیاز به مبادلات خارجی با سایر کشورها به  سمت آن کشور رفته و آن را مبادله کند. در صورت تحقق چنین راهکاری  عملا مشکل تحریم سوئیفت وقفل شدن شبکه دلار از بین می رود و ایران می تواند بدون تحت فشار قرار گرفتن نیازهای خود را از کشور مورد نظر تامین کند. این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: این موضوع می تواند بین کشورهایی چون ایران، روسیه، چین؛ هند، مالزی و... و. اتفاق بیافتد. اگربه جای دلار با ارز خودمان کار کنیم به تناسب آن پول می توانیم از کالاهای ساخته شده آن کشورها استفاده نمایم که این مساله یکی از راه های دور زدن تحریم ها به شمار می رود.

عبدی در خصوص راهکارهای اجرایی شدن این موضوع به قدس آنلاین گفت: اصلاح قوانین بانکی بین کشورها اولین راهکار اجرایی شدن این فرآیند است که البته کار پیچیده ای نیست، چرا که مجموعه این مقررات در سطح جهان اجرا شده  از این رو می توانیم مدل ایرانی آن را بر اساس نیازهایمان تنظیم کنیم. با آمادگی شبکه بانکی و تایید کشور طرف حساب این موضوع به خودی خود محقق شده است. اگر کشورهای یاد شده ارزهای دیگری را جایگزین دلار کنند طبق بررسی های کارشناسی شده ۶۰ درصد تجارت کشوراز سلطه دلار خارج می شود چرا که کالاهای این کشورها به گونه ای است که پاسخگوی ۹۹ درصد نیازهای ماست.

وی افزود: نکته دوم تنوع بخشیدن به بازارهاست. یکی از نکات تاکیدی مقام معظم رهبری در سیاست های برنامه ششم توسعه که متاسفانه مورد بی توجهی دولت ومجلس قرار گرفته عدم توجه به ایجاد تنوع در بازارهای جهانی است. بهتر است اولویت در تجارت با کشورهای همسایه باشد که به صورت مستمر با آنها در رابطه هستیم، کشورهایی چون افغانستان، عراق، آذربایجان، پاکستان و...می توانند محل صادرات ما باشند و بسیاری از محصولات کشاورزی؛ دامداری؛ سیمان، فولاد وآهن تولید ما به آنها صادر شود.

عبدی درخصوص توجه به توانمندیهای داخلی به قدس آنلاین گفت: پایین بودن سطح هزینه های صادرات به دلیل عدم نیاز به حمل ونقل بندری موضوع مهمی در افزایش صادرات است که باید جدی گرفته شود، از سوی دیگر گسترش ارتباط با کشورهای امریکای لاتین، آفریقا؛ آسیای میانه؛ روسیه و اروپای شرقی منجر به تنوع ارتباطات وافزایش صادرات خواهد شد. وی ادامه داد: موضوع مهم دیگر توجه و تکیه به توانمندی های داخلی است؛ نباید منتظر ماشین آلات وفناوریهای سایر کشورها باشیم بلکه باید با برنامه ریزی مناسب و حمایت از صنایع داخلی پتانسیل های خوب آنها را فعال کرده و آماده صادرات شوند.

این کارشناس اقتصادی دراین باره افزود: توجه واهتمام به تحقیق وتوسعه وافزایش ارتباط چشمگیر صنعت ودانشگاه در تامین نیازمندیهای پژوهشی وآزمایشگاه های سنگین ساخت قطعات از جمله مسائلی است که نیازمند حمایت همه جانبه است. حمایت دولت از پایان نامه ها ومقالات و امتیاز دهی وحمایت های مالی در راستای کمک به تحقیق وتسوعه در بخش صنعت باری تجاری سازی قطعات بسیار حائز اهمیت است.

این استاد دانشگاه با تاکید بر بومی سازی علم و ارتباط دو سویه صنعت ودانشگاه خاطر نشان کرد: بومی سازی و درونی سازی علم  نیازمند توجه و رویکرد جدی به سیاست های اقتصاد مقاومتی است. اراده دولت بر تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی نتایج خوبی به دنبال خواهد داشت؛ در غیراین صورت درمان های موقتی، کارساز نخواهد بود. وی در پایان با تاکید بر اهتمام دولت بر تنوع بخشیدن به صادرات و واردات تصریح کرد: یادمان نرود جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر توانمندیهای داخلی و غیرت دینی وملی خود در صنایع موشکی وهوایی به خودکفایی رسیده به نحوی که موشک های ماهواره بر محصول ایران تایید کننده این  ادعاست.   بنابراین یادمان باشد تا زمانی که منتظر لطف و حاتم بخشی آمریکا واروپا در واگذاری تکنولوژی به ایران هستیم سخت دراشتباهیم وروز به روز زیان بیشتری متحمل شده و باید منتظر عواقب تحریم های بیشتری علیه کشور باشیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.