به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایکنا، احمد بخشایش اردستانی، استاد علوم سیاسی دانشگاه و عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، درباره ارزیابی خود از عملکرد دولت در حوزه سیاست خارجی در سال ۹۶ به ویژه در حوزه برجام و مسائل منطقهای گفت: به عقیده من تا قبل از موضع آقای عراقچی در «چتم هاوس» لندن که اعلام کرد اگر منافع ایران در برجام تأمین نشود لحظهای در برجام نمیمانیم، مواضع مناسبی نداشتیم زیرا امریکاییها توانسته بودند برجام را گروگان بگیرند در حالی که ما بایستی آن را به گروگان میگرفتیم و از اتحادیه اروپا و ۱+۵ طلبکار میشدیم که چون شما امتیازاتی که باید از برجام نصیب ایران شود را نمیدهید ما خارج میشویم.
دستگاه دیپلماسی انرژی بیش از اندازهای برای برجام صرف کرد/ موفقیت در نمایش اقتدار منطقهای به آمریکا
وی ادامه داد: اما شرایط به گونه دیگری پیش رفت به نحوی که نتانیاهو در دیدار با ترامپ گفته بود که ایرانیها به هیچ وجه نمیخواهند از برجام خارج شوند و لذا ترامپ مواضعی را اتخاذ کرد که برجام را به گروگان بگیرد و هنوز هم در حال استفاده از این موضع است، لذا در زمینه برجام در سال ۹۶ عملکرد مناسبی نداشتیم. در واقع دولت و دستگاه دیپلماسی برای مسئلهای که عایدی چندانی برای کشور نداشت انرژی بیش از اندازهای صرف کرد.
بخشایش اردستانی اظهار کرد: اما در حوزه مسائل منطقهای، ما با سه لایه از کشورها و به عبارتی سه سطح همکاری مواجه هستیم. لایه اول کشورهای جبهه مقاومت هستند که متحد استراتژیک جمهوری اسلامی ایران میباشند و هدف از این ارتباط و اتحاد استراتژیک با کشورهایی مانند عراق، سوریه و لبنان این است که وزن و هیبت خود را به رخ آمریکاییها بکشانیم.
این استاد علوم سایسی دانشگاه عنوان کرد: آمریکاییها پس از انقلاب اسلامی حاضر نیستند قدرت جمهوری اسلامی را به رسمیت بشناسد و ما از طریق جبهه مقاومت و فشار آوردن به متحدان آمریکا در منطقه، اسرائیل و عربستان، توانستیم اقتدار منطقهای و نفوذ استراتژیک خود را به آمریکا نشان بدهیم. البته موفقیت نظام در این سطح، آن چنان ارتباطی به سیاست خارجی دولت ندارد بلکه مقام معظم رهبری و سپاه قدس این مسئله را مدیریت میکردند.
این نماینده سابق مجلس اظهار کرد: درباره همکاریهای فرامنطقهای هم باید گفت آقای ظریف در طی این سال سفرهای زیادی به کشورهای اتحادیه اروپا انجام داد که اقدام مثبتی بود زیرا هر سفر و گفتوگویی دستاورد مثبتی دارد هر چند این دستاوردها در کوتاهمدت ملموس نباشد.
وی اضافه کرد: در سطح سوم ارتباط که شامل کشورهایی مانند روسیه و آمریکا به عنوان کشورهای حق وتو است ما مذاکراتی به ویژه با روسیه در خصوص حل بحران سوریه داشتیم که به نتایج نسبتا مناسبی رسید و در عرصه سیاسی شرایط سوریه را به یک وضعیت مناسبتری هدایت کرد.
ایران به دغدغه ذهنی ترامپ تبدیل شده است
بخشایش اردستانی ابراز کرد: روی هم رفته باید گفت دولت تلاش زیادی در حوزه سیاست خارجی در این سال انجام داد و دستگاه دیپلماسی فعالانه عمل کرد اما نتیجه آن به ویژه در مسئله برجام چندان مثبت نبود اما در مسائل منطقهای به ویژه در حوزه جبهه مقاومت و شکست دادن ائتلاف جبهه سازش و ضد مقاومت موفق عمل کردیم و هیمنه خود را در منطقه نشان دادیم.
این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: امروز آمریکاییها به هر جایی که میروند از ایران صحبت میکنند و بدین معناست که ایران به دغدغه ذهنی آنها تبدیل شده است و تلویحا قدرت ایران را پذیرفتهاند. البته درست است که آنها وقتی از ایران صحبت میکنند قصد دارند ایران را به عنوان تهدید و برهمزننده ثبات منطقه و جهان جلوه دهند و ایرانهراسی کنند اما در ذات این صحبتها به نوعی پذیرش قدرت و اقتدار ایران نیز وجود دارد.
نظر شما