به گزارش قدس آنلاین به نقل ازروابط عمومی معاونت غذا و داوری دانشگاه، دکتر محمد کاظمزاده، کبد چرب را شایعترین بیماری کبد در جامعه برشمرد و گفت: حدود ۷۰ درصد از افراد چاق و ۳۰ درصد نوجوانان به این بیماری مبتلا هستند.
وی بیان کرد : چاقی و کمتحرکی را یکی از مهمترین عوامل ابتلای به کبد چرب بیان کرد و افزود: این بیماری اغلب اتفاقی و با سونوگرافی و آزمایش تستهای کبدی تشخیص می شود .
دکتر کاظمزاده اظهار کرد: براساس آمار ۷۰ درصد افرادی که چاق هستند کبد چرب دارند. همچنین کبد چرب در افرادی که دارای شکم بزرگ هستند نسبت به کسانی که چاقی سراسری دارند، بیشتر دیده میشود و خطرناکتر است.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه با بیان اینکه کاهش وزن، اساس درمان کبد چرب است تصریح کرد: ماه رمضان فرصتی است که میتوان با رعایت اصول صحیح تغذیه ، بخشی از اضافه وزن بدن را کاهش داد.
دکتر کاظمزاده، ذخیره سازی و سوخت و ساز چربیها در بدن را یکی از فعالیت های مهم کبد برشمرد و افزود: هر گاه مقدار چربی بیش از ۵ درصد وزن آن شود کبد چرب حاصل میشود.
وی باتاکید بر اینکه مهمترین موضوعی که بیماران کبد چرب باید به آن توجه کنند، مصرف میوه و انواع سبزی تازه است، اظهار کرد: مصرف این مواد غذایی در ماه رمضان باید افزایش یابد و در وعده افطار و سحری، در رژیم غذایی گنجانده شوند.
دکتر کاظم زاده افزود: روزه داری برای افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند، مفید است به ویژه بیمارانی که کبد چرب خفیف دارند و نه تنها باعث کاهش وزن و کاهش سایز دور شکم می شود بلکه به همان نسبت میزان چربی کبد را کاهش می دهد . روزه داری موجب می شود، سوخت و ساز بدن انسان تنظیم شود و چربی های کبد را آزاد کرده و مورد استفاده قرار می دهد .
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه افزود: روزه داری طولانی مدت در مواردی که کبد شدیداً چرب است میتواند مضر باشد و در چنین مواردی باید با پزشک خود مشاوره کنند.
دکتر کاظمزاده به منظور حفظ سلامتی کبد در ماه رمضان به نکات زیر تاکید کرد:
۱- ویتامینهای گروه B و C و E که بیشتر در کلم بروکلی، تخم مرغ، اسفناج، غلات، جوانه ها و میوهها دیده میشوند و سبوس برنج و گندم که منبع غنی از ویتامین های گروه B هستند به عنوان آنتی اکسیدان، تاثیر مناسبی بر کنترل کبد چرب دارند.
۲- مصرف انواع سبزی افزایش یابد. چغندر و هویج بدلیل داشتن بتاکاروتن که اثر آنتی اکسیدانی بالایی برای کبد دارند و همچنین سیر بسیار مهم و مفیدند. مصرف غذاهای پر فیبر برای کبد بسیار مفیدند.
۳- مصرف غذاهای پر چرب و پر کلسترول باید قطع شود و بیشتر مواد غذایی خانگی و سالم استفاده گردد. روغن های مفید گیاهی مایع مثل روغن کنجد ، زیتون ، کلزا و ... جهت پخت و پز مناسب تر است .
۴- انواع ماهی ها ( خصوصا ماهی های ساردین – سالمون- قزل آلا ) مغزها و روغن های گیاهی شامل کانولا- سویا- کتان و کنجد سرشار از امگا -۶ هستند لذا مصرف انواع ماهی در وعده سحری و شام توصیه می شود . بهتر است حتی المکان از مصرف فست فودها- کله پاچه - مغز و جگر پرهیز شود.
۵- مصرف غذاها و نوشیدنی های غنی از کافئین و الکل که میتوانند پاکسازی کبد را با مشکل مواجه سازند بهتر است بسیار کاهش پیدا کنند در ضمن می توان مصرف چای سبز و آب میوه های طبیعی را جایگزین آنها کرد . غذاهای پر چرب و حاوی چربی اشباع و مصرف زولبیا و بامیه با توجه به نوع روغنهایی که در آن سرخ می شود بسیار دیر هضم و مضر بوده و کبد چرب را تشدید میکنند.
نظر شما