تحولات لبنان و فلسطین

رئیس سازمان بهره وری گفت: عزمی برای ارتقای بهره وری وجود ندارد و این سازمان یکی از متهمان پایین بودن بهره وری است.

در کشور ما ۸۵ درصد اقتصاد تحت نظارت دولت است

به گزارش گروه اقتصادی قدس آنلاین، علی اکبر اولیاء با حضور در برنامه تیتر امشب درباره شاخص‌های بهره‌وری در کشور گفت: مرکز ملی بهره وری ایران بعد از برنامه پنجم، تبدیل به سازمان مستقلی به نام «سازمان ملی بهره‌وری ایران» شد که یکی از برنامه‌های این سازمان پایش بهره وری در کشور است.

وی افزود: در بررسی بهره وری کلان کشور، برآورد این سازمان این بود که در مجموع تحقق رشد بهره‌وری در کشور صفر است. این درحالی است که از برنامه چهارم توسعه موظف شدیم بهره وری را سرلوحه کار خود قرار دهیم که به این کار توجه زیادی نشده است.

سهم بهره‌وری از رشد اقتصاد کشور

رئیس سازمان بهره وری در ادامه گفت: در برنامه ششم سهم بخش های مختلف از بهره وری نیز مشخص شده است و کشور برخلاف سابقه دیرینه ی حضور در سازمان بهره وری آسیایی از دهه پنجاه میلادی انتظار می‌رفت که موفقیت بیشتری در بهره وری داشته باشد.

او افزود: بهره وری در آسیا از ژاپن شروع شد که آنها حرکت خوبی انجام دادند انها توانستند پویایی خوبی به اقتصاد کشورشان بدهند اما به دلیل اینکه بهره وری در کشور ما زیاد جدی گرفته نشد برنامه ها موفق نبوده است بنابراین یکی از اهداف واکاوی بهره وری و توجه بیشتر به این بخش و آسیب شناسی است و اگر مدیران بنگاه ها به بهره وری توجه بیشتری داشته باشند، موفقیت‌ها در این بخش بیشتر خواهد بود.

او افزود: سازمان بهره وری، متولیان بخش صنعت و کشاورزی در کاهش بهره‌وری نقش داشته اند که باید آسیب شناسی شود و عزم جدی برای بالابردن بهره وری در کشور داشته باشند.

رئیس سازمان ملی بهره‌وری در ادامه گفت: اقتصاد ما دولتی است و بخش خصوصی فعالی هم نداریم بنابراین مجموعه عوامل لازم است تا دست به دست هم دهند تا بهره وری به نقطه مطلوب برسد.

او افزود: شرایط تحریمی که بر کشور حاکم شده است جداول برنامه ششم را تغییر خواهد داد، بنابراین باید به بهره وری توجه بیشتری داشته باشیم تا چالش های بهره وری را برطرف کنیم. 

سید حمید کلانتری رئیس هیئت مدیره انجمن بهره‌وری دیگر مهمان برنامه درباره شاخص های سنجش بهره وری و کاهش نرخ بهره وری در کشور گفت: بهره وری باید براساس باور و اعتقاد باشد و همه شهروندان هر روز به دنبال بهره وری بیشتر باشند. بهره وری از خانواده شروع می شود تا به اداره، صنعت و کل نظام می رسد.

سهم بهره وری از اقتصاد کشور چقدر است؟ 

او با بیان اینکه مسئله اصلی در بهره وری مجموعه نظام اداری و حکمرانی کشور است، افزود: در ساختار اداری کشور باید موضوعاتی مثل شفافیت، پاسخگویی و قانوگرایی را به عنوان پیش نیاز بهره وری داشته باشیم.

او افزود: بهره وری در محیط خود رشد می کند بنابراین اگر زمینه مشارکت مردم و خصوصی و تعاونی فعال شوند زمینه رشد بهره وری فراهم می شود. یکی از دلایل اصلی پایین بودن بهره وری این است که نظام تعلیم و تربیت ما مبتنی بر بهره وری نیست بنابراین کادرانسانی که می خواهد بهره وری را بالا ببرد به درستی تعلیم ندیده است.

کلانتری درباره ضعف در بخش صنعت نیز گفت: ما باید بین دانشگاه و صنعت دوره ای برای آماده کردن نیروی مستعد پرورش دهیم. استخدام های علمی برای ورود نیروهای کیفی به واحدهای صنعتی به کارامدی کار کمک می کند. یکی از عوامل افزایش بهره وری این است که فضای کسب و کار مناسب و مشکلات اداری نداشته باشد از طرفی هم تفکیک مدیریت به مالکیت باید صحیح باشد.

نظام بهره وری باید به دوبخش خرد و کلان تقسیم شود بنابراین وقتی همه این ها باهم دیده شود وظایف دولت در زیرساخت ها مشخص می شود. 

شکوری عضو اتاق بازرگانی ایران در ارتباط تلفنی درباره پایین بودن بهره وری در کشور گفت: بهره وری حاصل کارارایی و اثر بخشی است یعنی با کمترین عوامل تولید بیشترین بهره وری را داشته باشیم. به اعتقاد من بهره وری در بخش خصوصی با استانداردهای جهانی مطابقت دارد.

شکوری افزود: در کشور ما ۸۵ درصد اقتصاد تحت نظارت دولت است و وقتی میانگین بهره وری سنجیده می شود نسبت به دنیا عدد مناسبی ارائه نمی دهد اما آنچه مسلم است بهره وری بخش خصوصی بالاست بنابراین برای افزایش بهره وری باید فعالیت های بخش اقتصاد به بخش خصوصی واگذار شود.

شکوری در ادامه گفت: بخش خصوصی چون به فکر منافع است، در اموزش نیز برنامه ریزی و سرمایه گذاری می کند، در حالی که در بخش دولتی اینگونه نیست. راندمان ها در بخش خصوصی در کل دنیا مشخص است.

وحید شقاقی کارشناس اقتصادی هم گفت: در کشور ما ۲/۵ درصد از ۸ درصد رشد اقتصادی کشور ما قرار بوده بر اساس بهره وری باشد که فقط ۲۵ صدم واحد درصد رشد اقتصادی کشور از بهره وری بوده است. در مالزی بیش از ۶۰ درصد رشد اقتصادی از حوزه بهره وری بوده است.

او افزود: اقتصاد ما سرمایه داری دولتی متکی بر رانت نفتی بوده است، درحالی که ما باید اقتصادی متکی با سرمایه گذاری مردمی و بهره وری داشته باشیم. ما اقتصادی ساخته ایم که سوداگری حرف اول را زده و اقتصاد برپایه پول بوده است، بنابراین از این مدل اقتصاد ما نباید بهره وری را انتظار داشته باشیم.

او افزود: وقتی کسب و کار بر اساس اقتصاد دانش بنیان باشدمحور موفقیت و بهره وری حاصل می شود، در حالی که اقتصاد ما مونتاژ محور و کپی برداری بوده است و نتوانسته‌ایم رشد اقتصادی را مبتنی بر بهره وری کنیم.

شقاقی در ادامه درباره ابزارهای تشویقی و تنبیهی گفت: یکی از اهداف اصل ۴۴ انقلاب در اقتصاد و بهره وری بود، در حالی که نتوانستیم از سیاست نفتی رانتی عبور کنیم و از زمان ساخت صندوق توسعه ملی برداشت های غیرکارامد شده است. تحریم ها موجب خواهد شد به سمت سرمایه انسانی برویم و اقتصاد در مسیر واقعی خود قرار گیرد.

منبع: فارس

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.