تحولات منطقه

حضرت امام رضا(ع) در کتاب طب الرضا به چگونگی احوال چهارگانه انسان در مراحل زندگی اشاره کرده اند.

انسان در مراحل مختلف زندگی چه تحولاتی را پشت سر می‌گذارد؟
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش خبرنگار اجتماعی قدس آنلاین، حضرت علی بن موسی الرضا(ع) در رساله ذهبیه فرموده‌اند: بدانید خداوند که حالات آدمی را آفریده و به آن تصرف گردانیده است به چهار قسم تقسیم شده است.

حالت اول

اولین حالت در پانزده سالگی که جوانی، خوبی، طراوت و بهجت او در این دوره از عمر او است. در این مدت خون در مزاج او بر سایر اخلاط غالب است.

اعتدال واقعی و حقیقی در هیچ امری وقوع پیدا نمی کند، زیرا اعتدال واقعی با سکون برابر است، معتدل حقیقی آن است که به هیچ جهتی از جهات متمایل نباشد و در این صورت هیچ حرکتی نخواهد داشت و این معنی با مفهوم مرگ مساوی است.

مزاج آدمیزاد پیوسته دست خوش افراط و تفریط است، چیزی که هست گاهی این افراط و تفریط زیادتر از حد لزوم می شود، در این صورت بدن دچار اختلالاتی شده و بیماری پدید می آید و گاهی به مقدار کافی لازم است و این شرط سلامتی، رشد و معنای حرکت و زندگی است.

مراحل محسوسی که در گذران عمر بر اثر افراط و تفریط اخلاط پدید می آید، به موافقت عدد اخلاط اربعه به چهار بخش تقسیم شده است.

از هنگام تولد تا آخرین لحظه بلوغ و رشد طبیعی خون دائما رو به ازدیاد و عروق در حال گشادگی است و به همین جهت بدن با سرعت بزرگ می شود و تحلیل بدن نسبت به تبدیل آن خیلی کم است.

تبدیل بدن از نظر علم قدیم به عهده خون و بلغم است و تحلیل آن وظیفه صفرا و سوداء است.

حالت دوم

حالت دوم از پانزده سالگی است تا سی و پنج سالگی، در این قسمت از عمر، غلبه با صفراء است که به نهایت شدت و قدرت می رسد.

در این مدت از عمر رنگ رخساره میل به زردی پیدا می کند، میل به آب شدید می شود، زبان با زرد پیدا کرده و خشک و سنگین می گردد، خواب کم، فکر زیاد و تخیل قوی می گردد.

در این مرحله از عمر صبر و ظرفیت کم می شود، شتاب و عجله در کارها زیاد می گردد، یک نوع استقلال و اعتماد به نفس پیدا می شود که از آن تعبیر به عناد و لجاجت می کنند.

در این مرحله شخص کمتر حاضر به اطاعت و پذیرفتن نصیحت است، در اوایل این دوره یک نوع تحیر و بی هدفی انسان را اذیت می کند.

حالت سوم

بعد از آن وارد حالت سوم می شود و این حالت تا شصت سالگی است و در آن سوداء غالب است.

این دوره، روزگار حکمت، پند واندرز، معرفت و عبرت است، لازمه این سن انتظام امور زندگی و صحت نظر در عواقب امور و دوراندیشی است.

در این دوره رای صادق و متین، دل ثابت و محکم است و تصرفات حوادث شخص را دگرگون نمی سازد.

بیشتر بخوانید: علت عمده ابتلا به یبوست مزاج و بهترین زمان تخلیه معده و روده

در این مرحله از عمر، پوست بدن به واسطه غلبه سوداء چروک پیدا می کند، رنگ صورت تیره می شود، بدن لاغر، حس گرسنگی زیاد و هوس مکرر می شود.

در این سن شخص به فکر و تجربیات خود مغرور می شود، سوء ظن و بد بینی او زیاد می گردد، تردید، دودلی و اندیشه های مخوف به انسان دست می دهد، در خواب و خیال شخص اشیاء را به رنگ سیاه می بیند.

در این دوره از عمر فشارخون بالا می رود و این به واسطه زیادی سوداء و رسوباتی که در خون پیدا شده مجاری عروقی تنگ می شود.

غلظت و سنگینی خون موجب کمی حرارت غریزی، خونسردی، ثبات و سکون می شود و به همین جهت شخص در این سن صبور و در کارها دوراندیش و با ظرفیت می گردد.

حالت چهارم

پس آنگاه داخل در حالت چهارم می شود، در این سن بلغم غلبه می کند و این حالتی است که به چیزی تغییر نمی کند مگر پیری و ناتوانی، تلخی زندگی، کم شدن نیرو، فساد و بی نظمی، نشانه این حالت آن است که حافظه کم و فراموشی زیاد می شود و شخص دچار آلزایمر می شود. در حضور مردم چرت می زند، هنگام خواب بیدار می ماند و موقع بیداری خوابش می برد، روش و عادت دیرینه خود را از دست می دهد، از قدرت روییدن ناخن و موی او کاسته می شود، و بلغم سرد و خشک است.(سردی و خشکی همان معنای مرگ و فنای اجسام می باشد)

در این مرحله از عمر اگر شخص اگر قبلا زیاد تحت تصرف سوداء نبوده و لاغر نشده باشد، به سمت چاقی حرکت می کند.

خواب خیالش زیاد، رطوبت دهان و بینی بیشتر، ادرار غیر منظم و به یبوست مزاج مبتلا می شود.

رنگ صورت پریده و سفید ، استخوان ها پوک و اعصاب ناتوان، حواس پنجگانه کند و ضعیف و خیالات انسان قوی می شود.

در این سن عمل تحلیل و تبدیل کند می شود، زیرا سلول های مرده به واسطه کم شدن حرارت نمی سوزد و جای خود را به سلول های زنده و جوان نمی دهد، در نتیجه مواد رسوبی بدن زیاد، پوست خشک شده، ماهیچه ها جمع می شود و حالت ارتجاعی خود را از دست می دهد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.