به گزارش گروه اجتماعی قدس آنلاین، حوادث رخ داده پس از بارشهای بهاری در هفتههای نخستین سال جدید این پرسش را در ذهن شهروندان ایجاد کرد که، مدیریت بحران و اقدامات پیشگیرانه در نزد مسئولان و مدیران شهری از چه جایگاهی برخوردار است.
نوع واکنش مسئولان و مدیران شهری در برخورد با حوادث، این باور را در شهروندان ایجاد کرده است که همواره واکنش آنان در برخورد با حوادث واکنشی منفعلانه است.
زمانی این انفعال بیشتر به چشم میآید که شهروندان پس از وقوع یک حادثه، به این موضوع فکر میکنند که آیا اخطارهای صادر شده و اطلاعات به دست آمده از پیش بینی برخی حوادث تنها برای شهروندان است و مسئولان و مدیران شهری نباید هیچگونه واکنشی در مقابل اخطارهای داده شده از خود نشان دهند؟!
موج بارشها در روزهای ابتدایی سال جدید آغاز شد و در هفته نخست سال ۹۸، بیشتر استانهای کشور را در بر گرفت. با توجه به پیش بینیهای صورت گرفته و با توجه به شکل بارشها مشخص بود که آبگرفتگی معابر در ساعات اولیه شروع بارشها رخ خواهد داد.
حال با توجه به پیش بینیهای صورت گرفته درباره حجم بارشها توسط سازمان هواشناسی کل کشور و شناخت بافت شهری، پیش بینی این موضوع کار دشواری نبود که با شروع بارشها معابر تهران دچار آبگرفتگی میشود و شهرداری پایتخت با یک چالش جدی روبه رو است. اما با شروع بارش ها، شهروندان به جای مدیریت پیشگیرانه شاهد مدیریت منفعلانه از سوی دستگاههای ذیربط بودند.
یکی از واکنشها شهرداری تهران در مدیریت شهری هنگام بارش ها، تخریب تعدادی از جداول و برخی از پلهای معابر آبگرفته شهری بود. هدف از تخریب برخی پلها و جداول این بود که آب جمع شده در معابر، تخلیه و به کانالها منتقل شود.
با توجه به اولویت شهرداری مناطق تهران در خصوص تسهیل عبور و مرور و کاهش بار ترافیکی، تخریب جداول و انحراف مسیر حرکت سیلاب جزء اولین اقدامات شهرداری تهران در زمان بارشها بود که در مسیرهای پرتردد همسطح شهری انجام شد.
اما پرسشی که به وجود میآید این است که آیا تخریب تدابیر مدیریت قبلی شهر تهران در زمان بروز حادثه بهترین اقدام صورت گرفته از سوی مدیران فعلی شهری است؟ و پرسش دیگر این است که آیا مدیران شهری پیش از انجام هرگونه پروژه شهری و عمرانی توجهی به نحوه مدیریت شهر در زمان بروز حوادث غیر مترقبه دارند یا خیر؟
در پاسخ به این پرسشها میتوان گفت که در سراسر جهان پیش از انجام هرگونه پرژوههای عمرانی شهری اهتمام ویژهای به مدیریت شهر در زمان بروز حادثه میشود که این شکل مدیریت با کمترین تلفات و ضرر و زیان مالی است.
اما در مدیریت شهری تهران شاهد این موضوع هستیم که مدیران شهری با صرف هزینههای گسترده و سنگین اقدام به آغاز طرحها و پروژههای شهری میکنند و با پایان این طرح ها، مدیران وقت شهری در جمع اصحاب رسانه اقدام به افتتاح این پروژهها میکنند.
پس از اتمام این طرح ها، مدیران شهری آن را در دسته پروژههایی قرار میدهند که بعدها از آن به عنوان یکی از افتخارات و دستاوردهای حوزه مدیریت خود نام خواهند برد و در کارنامه مدیریت خود در حوزه ذیربط در مقابل نام آن پروژه نمره بیست قرار میدهند.
اما به علت کار کارشناسی نشده و نبود پیش بینی مناسب از سوی مدیریت شهری در زمان بروز حادثه سبب گردید شاهد تخریب جداول معابر شهری جهت خروج آب و هدایت آن به نهرها و مسیلها از سوی شهرداری تهران باشیم.
این شکل از مدیریت بحران در کنار از بین بردن بودجهای که مدیران قبلی در انجام آن پروژه خرج کرده اند سبب میشود باز هم ناکارآمدی مدیران شهری در مدیریت بحران به چشم شهروندان بیاید.
یکی از این مسیرها خیابان مرزداران و دیگر مسیر خیابان ستارخان بود که کارگران خدمات شهری جهت انتقال آب به انهار اقدام به شکستن تعدادی از جداول و تخریب پل در این نقاط کردند.
یکی دیگر از اقدامات شهرداری تهران در مدیریت شهر در زمان بارشها تخریب پلهای هم سطح و غیر هم سطح است! یکی از این پلها که تخریب شد در محله کوی ارمکان در خیابان سازمان آب در منطقه ۲ تهران بود.
برای رسیدن به کوی ارمکان از ابتدای خیابان خسرو شمالی باید از روی پلی عبور کرد که قسمتی از این پل در زمان بارشها تخریب شد و عرض آن کاهش پیدا کرد. شهرداری تهران در این اقدام چند متری از دهانه عبوری این پل را کوچک کرد و دیوار تخریب شده این کانال را با بتونهای آماده دیوار کشی کرد.
امیر ناصر هراتی معاون عملیات عمران منطقه ۲ تهران در توضیح چرایی این تخریب گفت: زمانی تصمیم به این اقدام گرفته شد که با حجم بارش سطح آب این مسیل بالا آمد و بهعلت بدجا بودن این پل تصمیم برآن شد که قسمتی از این پل تخریب شود.
امیر ناصر هراتی معاونت خدمات شهری-عمرانی منطقه ۲ تهران در توضیح چرایی این اتفاق گفت: با توجه به حجم بارشها اولویت اول شهرداری تهران در مناطق، تسهیل عبور و مرور شهری در پیاده راهها و خیابانها است. اقدام همکاران ما در شکستن جداول به منظور انتقال آب به انهار بود تا حجم آب معابر هرچه سریعتر تخلیه و هدایت شود.
وی با انتقاد از برخی اقدامات و طرحهای انجام شده شهری گفت: امروزه شاهد این موضوع هستیم که معابر و انهار در نظر گرفته شده جهت انتقال آب، کشش لازم جهت انتقال آب را ندارند که همین امر در زمان بارشها موجب شد، همکاران ما ابتدا با کیسههای شن اقدام به هدایت مسیر آب به انهار کنند و در برخی از نقاط با شدت گرفتن بارش ها، با شکستن تعدادی از جداول سعی در هدایت مسیر آب به انهار اصلی کنند.
معاونت خدمات شهری و عمرانی منطقه ۲ تهران در توضیح این پرسش که با توجه به فواصل خالی تعبیه شده در بین جداول جهت خروج آب، چرا جداول معابر تخریب شد، گفت: فواصل خالی در بین جداول به منظور انتقال آب از سطح خیابان به جویها تعبیه شده است، اما در بعضی از خیابانها به علت همسطح نبود آسفالت خیابان، شاهد آبگرفتگی چند نقطهای در مسیر هستیم که به آن به اصطلاح "چالههای آبی" گفته میشود. همکاران ما در خدمات شهری جهت تخلیه آب از این "چالههای آبی" اقدام به شکستن تعدادی از این جداول کردند.
هراتی با اشاره به عملکرد خوب شهرداری تهران در مدیریت بارشها گفت: با تدابیر اخذ شده شاهد این موضوع بودیم که معابر تهران کمترین آبگرفتگی را در زمان بارشها را داشت.
وی در توضیح تعداد جداول تخریب شده گفت: با تشکیل کارگروهی اقدام به شناسایی تعداد جداول تخریب شده است و پس از تکمیل اطلاعات، با کمترین هزینه و در کوتاهترین زمان ممکن اقدام به بازسازی و جایگذاری مجدد این جداول خواهیم کرد.
معاونت خدمات شهری و عمرانی منطقه ۲ تهران با اشاره به این موضوع که در سال جاری بسیاری از معابر قدیمی تهران بازسازی و بهینه سازی خواهد شد، افزود: با تهیه برنامهای جامع در شهرداری منطقه ۲ تهران، اقدام به شناسایی معابری شده است که این معابر نیاز به بهینه سازی دارند، که این بهینه سازی با کمترین بودجه عمرانی در سال جاری پایان میگیرد.
وی ادامه داد: انجام پروژه بهینه سازی معابر با کمترین بودجه عمرانی به این علت است که تنها نقاطی که نقشی کلیدی در تخلیه و هدایت جریان آب شهری را دارند بهسازی خواهند شد و این بهینه سازی شامل تمام معابر منطقه ۲ نمیشود.
تخریب جداول معابر شهر تهران برای خروج آب از سطح معابر سواره رو و پیاده رو در حالی انجام شد که حجم بارشها در شهر تهران چشمگیر نبود و در کنار آن، از روزها قبل از طریق سازمان هواشناسی کل کشور اخطار بارش باران و احتمال آبگرفتگی معابر شهری داده شده بود.
این شکل از مدیریت بحران در تهران را در حالی شاهد بودیم که معابر شهر تهران در تعطیلات دو هفتهای نوروز یکی از خلوتترین زمان ممکن خود را تجربه کرده است.
پاسخ به این سوال باقی ماند که این دسته از حوادث در کنار بازگشت ترافیک به سطح خیابانهای تهران چگونه مدیریت خواهد شد؟!
منبع: باشگاه خبرنگاران
انتهای پیام/
نظر شما