به گزارش گروه بین الملل قدس آنلاین، آقای یوجانگ هیان سفیر جدید کره جنوبی یک سال است که در تهران مستقر شده است. وی مشکلات ناشی از تحریمهای آمریکا در روابط تهران-سئول را کتمان نمیکند در عین حال امیدوار است روابط خوب دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری کره فقط به روابط اقتصادی منحصر نباشد.
متن گفتگوی تسنیم با سفیر کره جنوبی را در زیر میخوانید:
یکی از مسائل مهم بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای و اعمال دوباره تحریمها، موضوع ادامه معافیتهای برای واردات نفت ایران و امکان انجام تجارت بین دو کشور ایران و کره جنوبی بود. چشم انداز این روند را چگونه میبینید؟
سفیر کره: دو کشورمان دوستان نزدیک هم هستند. اخیرا به خاطر خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال دوباره تحریمها علیه ایران مشکلاتی برای کشورهایمان به وجود آمده است. تجارت با ایران و واردات میعانات گازی اهمیت بالایی برای تجار کره ای دارد. شرکت های بزرگی مانند سامسونگ، ال جی و اس کی شعبههای بزرگی در ایران دارند و در حال حاضر در شرایط سختی به سر میبرند.
با وجود اینکه اوضاع تجارت بین دو کشور مساعد نیست، اما وقتی رئیس جمهور روحانی را دیدم، صحبت از این شد که این تحریم ها برای مدت کوتاهی خواهند بود و سیاست های بعضی کشورها نمیتواند موجب توقف دوستی ایران و کره شود. ما راه حل یا مسیری را پیدا خواهیم کرد تا بتوانیم تجارت و دوستی خود را با وجود این شرایط سخت ادامه دهیم. نه تنها در زمینه اقتصاد، بلکه ارتباط مردم با مردم و ارتباط فرهنگی و رونق توریسم ادامه پیدا خواهند داشت و برای تحقق این اهداف، سفارت من تمام تلاش خود را خواهد کرد.
پس از خروج آمریکا از برجام، کره جنوبی واردات نفت ایران را متوقف کرد. با توجه به اهمیت تجارت بین دو کشور، شما آینده تبادلات اقتصادی بین ایران و کره را چگونه میبینید؟
سفیر کره: اعلام قطع معافیت برای هشت کشور از سوی آمریکا، برخلاق تصورات ما به صورت ناگهانی انجام شد در حالی که تصور ما این بود که این عمل به صورت تدریجی انجام خواهد شد تا بتوانیم زمان کافی برای انجام تغییرات و تنظیمات برای تطبیق صنایع پتروشیمی مان داشته باشیم. پالاشگاه های ما برای پالایش میعانات گازی ایران طراحی شده اند و اگر بخواهیم از جای دیگری واردات انجام دهیم، میبایست در تجهیزات خود نیز تغییر اعمال کنیم که زمان بر و پر هزینه است. به همین منظور از آمریکا خواستار تمدید معافیت ها بودیم.
شرایط سختی پدید آمده و ما به دنبال ادامه تجارت با ایران از طریق سپرده های ایران در بانک های کره ای هستیم اما جواب روشنی در این زمینه از سوی آمریکا دریافت نکردیم. آنها بر روی صفر کردن واردات و عدم تجارت با ایران تاکید دارند.
ما کاملا دشواری های پیش روی شرکت های کره ای را برایشان شرح دادیم. حجم بالای تجارت شرکت های کره ای با آمریکا، آنها را در شرایط سختی قرار داده است. در عین حال که به بازار با اهمیت ایران نیاز دارند، نمیتوانند به سیاست های آمریکا بی اعتنا باشند.
آیا این موضوع شامل شرکتهای بزرگ است؟
سفیر کره: این شرایط فقط مخصوص شرکتهای بزرگ نیست، شرکت های متوسط و کوچک نیز از این موضوع مستثنی نیستند. دولت کره تاکید زیادی بر حمایت از شرکت های متوسط و کوچک دارد تا آنها بتوانند به تجارت با ایران ادامه دهند که خود امری دشوار است به این علت که تحریم های آمریکا عملیات بانکی را نیز شامل میشود.
در حال حاضر تمرکز اصلی ما بر روی کالاهایی است که در لیست تحریم ها قرار ندارند از قبیل کالاهایی که برای اعمال بشر دوستانه و در زمره مایحتاج روزانه مردم قرار میگیرند.
در راستای اهداف بشر دوستانه مان تا به حال به ایرانیانی که در شرایط سختی به علت کمبود غذا و دارو قرار داشتند کمک کرده ایم. پیشرفت های خوبی در کره در زمینه داروسازی و وسایل پزشکی حاصل شده است و این ما را قادر به کمک به ایرانیانی میکنند که بنا بر شرایط آسیب پذیرند.
وقتی صحبت از پیدا کردن راهی برای ادامه تجارت میکنید، آیا منظورتان این است که این راه را از طریق آمریکا یا به صورت جداگانه با ایران انجام میدهید؟ آیا به گرفتن معافیت امیدوارید؟
سفیر کره: تحریم های آمریکا دارای دسته بندی هستند و ما در درجه اول به غیر-تحریمی ها توجه داریم اما به مذاکرات برای دریافت معافیت ادامه میدهیم تا شاید راهی پیدا کنیم.
وقتی صحبت از کالاهای غیر تحریمی میکنید، به نظر منظورتان بارتر یا همان روش کالا در برابر نفت است، نه پرداخت از طریق بانک.
سفیر کره: جزئیات زیادی در این موضوع وجود دارد، اما آنچه میتوانم بگویم این است که ما اساسا در حال حاضر میتوانیم با تمرکز بر روی آیتمهای غیر تحریمی با ایران تجارت کنیم که آن هم مستلزم حل شدن مسائل بانکی است و ما قصد داریم از طریق مذاکره با آمریکا این موضوع را حل کنیم. متاسفانه آمریکا از دادن جواب درست امتناع میورزد و موضوع را به نهاد های مختلف ارجاع میدهد.
آیا در حال حاضر نیز با آمریکایی ها در خصوص مساله معافیت ها در تماسید؟
سفیر کره: ما به ارتباط خود ادامه میدهیم. سفارت ما در آمریکا تقریبا به صورت روزانه ملاقات هایی را در این خصوص انجام میدهد. قبلا دیپلماسی کره متمرکز بر روی قدرت های بزرگ شامل آمریکا، چین، روسیه و ژاپن بود، اما دولت فعلی کره سیاست متنوع سازی دیپلماسی را پیش گرفته و بازیگران اصلی مناطق مختلف را شامل میشود مانند کشورهای آسهآن در جنوب شرقی آسیا، هند در جنوب آسیا، ایران در خاورمیانه و استرالیا در اقیانوس آرام. ارتباط قوی با این کشورها برای ما اهمیت دارد و در راستای منافع ملی ماست.
گفتید که مسئولین کرهای در نظر داشتند که به صورت تدریجی جایگزینی برای نفت ایران با کیفیت خوب پیدا کنند. سوال این است که آیا پیشنهادی از سوی آمریکا برای جایگزین کردن نفت ایران دریافت کردهاید؟
سفیر کره: موضع ما این است؛ میعانات گازی ایران بهترین کیفیت را در دنیا دارد و ایران صادر کننده شماره یک میعانات گازی است و همچنین کره وارد کننده شماره یک میعانات گازیست. تقریبا 50 درصد واردات میعاناتمان از ایران است که دارای بهترین کیفیت است. واقعیت این است که ما نمیتوانیم تجهیزات خود را یکروزه تغییر دهیم پس نیاز به زمان داریم.
مقداری نفت در انبار های کره از زمان واردات نفت ایران ذخیره کردیم که مطمئن نیستیم چند ماه یا شاید یک سال برایمان کافی باشد. پس از به اتمام رسیدنش چاره ای جز تغییر تجهیزاتمان نداریم.
آیا پیشنهادی از آمریکا برای کمک در فرایند جایگزینی داشته اید؟ راه حل آمریکا برای حل این مساله چه بوده است؟
سفیر کره: آنها اعلام کرده اند که هر کشور خودش میبایست مسائلش را حل کند. کره، هند، ترکیه، چین همه همین مشکل را دارند. یا باید مذاکرات با آمریکا را ادامه دهیم، یا راهی دیگر پیدا کنیم.
20 تا 25 درصد تعاملات تجاری ایران با کره مربوط به بازار لوازم خانگی است. شاهدان میگویند کارکنان ال جی و سامسونگ کشور را ترک کرده اند و فعالیتی در ایران ندارند. با این تفاسیر در آینده نزدیک راه حلی برای این موضوع ندارید، درست است؟ آیا قرار است تحریمها به همین صورت سر جایشان باشند؟
سفیر کره: هفته قبل با تجار کره ای در محل اقامتم دیداری داشتم. پس از اعلام پایان معافیت ها، آنها به من گفتند که ادامه تجارت برایشان بسیار مشکل است. آنها درعین حال میدانند که بازار ایران بسیار مهم است. 40 سال است که در این بازار سرمایه گذاری کرده اند و تجارت میکنند. حتی در طول جنگ ایران و عراق، بسیاری از شرکت های ساخت و ساز کره ای کماکان در ایران فعالیت میکردند. با وجود دشواری فراوان، آنها ایران را به کلی ترک نخواهند کرد. آنها میخواهند اینجا بمانند و تجارت کنند. اما مشکل این است که باید از کره جنس بگیرند. این مستلزم این است که راه حلی برای مشکل بیمه کشتی های باری پیدا شود.
اجازه دهید از موضوع تحریم ها فاصله بگیریم و به اوضاع شبه جزیره کره بپردازیم. ما تا بحال شاهد انجام دو دیدار بین رهبران آمریکا و کره شمالی بوده ایم که بی نتیجه بودهاند. سوال اینجاست: کره شمالی و جنوبی همسایه یکدیگرند و خیلی از کارشناسان باور دارند که آنها میتوانند جداگانه بهتر مشکلات خود را حل کنند. چرا دو کره تصمیم نمیگیرند که مشکلشان را بدون کمک آمریکا حل کنند؟
سفیر کره: دو طرف در طول دیدار در هانوی ویتنام نتوانستند به توافقی برسند و سندی را امضا کنند. به نظرم این نشان دهنده این بود که موضع کره شمالی اصلا مسئله آسانی نیست. راه درازی در پیش است و موانع زیادی نیز پیش رو. خیلی ها بعد از انجام اولین دیدار تعجب کردند و تصور کردند که موضوع به آسانی از طریق روش بالا به پایین قابل حل است.
به نظرم مسائل خاورمیانه مانند مساله اسرائیل و فلسطین نیز جز موارد مشکل هستند. به همان شکل مساله کره شمالی نیز بسیار پیچیده است. کره و آمریکا دارای انتظارات متفاوتی هستند که بر سر یک میز نشستند. کره شمالی بعد از شکست مذاکرات موشکهایی را به آسمان فرستاد و آمریکا نیز نسبت به رفتار کره شمالی هشدار داد. در این میان، ما، یعنی کره جنوبی، در موقعیت دشواری قرار داریم اما به هر حال این اتفاقات را پیشرفت میدانیم.
به این فکر کنید که یک سال قبل یا بیش از آن، کره شمالی در حال انجام تست های اتمی بود و موشک های دور برد خود را آزمایش میکرد. ما نگران وقوع جنگ بودیم. اما رئیس جمهور ما (مون جائه این) تلاش های فراوانی برای دیدار با رهبر کره شمالی و تسهیل دیدار او با رئیس جمهور آمریکا کرد. ما تازه در ابتدای راه هستیم. این یک شروع است و ما به زمان زیادی برای انجام مذاکره در خصوص مسائل فراوان نیاز داریم تا بتوانیم اختلافات خود را کم کنیم و به اشتراک نظر برسیم.
کره جنوبی اولین میانجی برای حل مساله شبه جزیره بوده اما عدم پیشرفت در مذاکرات منجر به سقوط محبوبیت رئیس جمهور کره به کمتر از 50 درصد شده است. فکر میکنید عدم پیشرفت مذاکرات بیشتر به خاطر آمریکا بوده است یا کره شمالی؟ کدام کشور بیشتر سنگ اندازی میکند؟
سفیر کره: ما در کره یک سیستم چند حزبی داریم که شامل دو حزب اصلی میشود: محافظهکار و پیشرو. در حال حاضر حزب پیشرو قدرت را در دست دارد و رئیس جمهور از اعضای این حزب است. حزب محافظهکار بیشتر نگران مسائل امنیتی است و موضع سختی در قبال کره شمالی دارد. در خانه چالش های زیادی وجود دارد و احزاب به مخالفت با یکدیگر میپردازند و بسیاری از پیشنهادات حزب حاکم با مخالفت روبرو میشوند و این به ریزش محبوبیت منجر شده است. اما با وجود مخالفت ها بیشتر مردم معتقدند که مساله کره شمالی میبایست به صورت صلح آمیز حل و فصل شود نه با جنگ بلکه از طریق مذاکره و اینکه کره شمالی باید عاری از سلاح هسته ای شود و شبه جزیره نیز خالی از سلاح هسته ای شود. این دیدگاه مشترک مردم کره است.
رویکرد کره جنوبی به کره شمالی منطقی است. این را برای تبلیغ نمیگویم. من در دانشگاه سیاست خواندم و میدانم که این تنها راه است. مساله کره شمالی پیچیده و زمانبر است. در حال حاضر راه حل قابل اجرا، همزیستی مسالمت آمیز است. کره شمالی میتواند یک عضو قابل اعتماد بین المللی باشد و صنعت خود را رونق ببخشد و این به نفع شبه جزیره است.
جدا از جنبه احساسی موضوع، کارشناسان میگویند کره جنوبی میتواند از کره شمالی به عنوان یک بازار قوی استفاده کند و همچنین از دریافت مزد کم کارگرانش بهره ببرد تا به یک قدرت اقتصادی بزرگتر تبدیل شود و رقیبی جدی برای چین و ژاپن باشد.
سفیر کره: به نکته ی مهمی اشاره کردید. اتحاد شبه جزیره کره هم از جنبه بشردوستانه و هم اقتصادی حائز اهمیت است. شبه جزیره متحد مقداری از ژاپن کوچکتر خواهد بود که خود آن هم البته اندازه قابل قبول و متعادلی است. این برای کره وضعیت بهتری است. به همین دلیل است که بعضی کشور های اطراف شبه جزیره نسبت به اتحاد دو کره علاقه آنچنانی نشان نمیدهند. چینی ها به این فکر میکنند که در یک کره متحد، سربازان آمریکایی میتوانند به نزدیکی مرزشان بیایند و در مرز روبروی هم قرار گیرند. مسائل و پیچیدگی های فراوانی وجود دارند که این موضوع را سخت میکند.
با توجه به سفر رهبر کره شمالی به چین و روسیه، آیا این امکان را میدهید که مذاکرات به همان حالت سابق شش جانبه تبدیل شود و نقش کره جنوبی از قبل کمرنگتر شود؟
سفیر کره: گمان نمیکنم که سفر اخیر رهبر کره شمالی نشان دهنده این موضوع باشد و در عین حال این موضوعی نیست که منحصرا به آمریکا ارتباط داشته باشد بلکه چین، روسیه و شاید ژاپن نیز در آن دخیلند و گفتگوهای شش جانبه میتواند ابزار خوبی باشد. نشست دو جانبه نیز بسیاد اهمیت دارد. رویکرد رئیس جمهور مون به کره شمالی بسیار گرم و دوستانه است و در عین حال ما در حال تجربه کردن بالا و پایین هایی در این مسیر هستیم. در کل اعتقاد دارم کار خوبی در راستای برقراری صلح در شبه جزیره در حال صورت گرفتن است.
جناب سفیر در خصوص روابط خوب بین دو کره صحبت کردند در حالی که مذاکرات به سمتی رفتند که بعضی منابع صحبت از احتمال ورود ژاپن به مذاکرات میکنند چون رابطه ترامپ و شینزو آبه نزدیکتر است. نظر شما چیست؟
سفیر کره: اخیرا ژاپن و آمریکا با یکدیگر دیدار کردند و تماس تلفنی داشتند و به بحث در خصوص شبه جزیره نیز پرداختند. اساسا قدرت های اطراف جزیره نیز درگیر موضوع کره شمالی هستند ولی معتقدم در نهایت بازیگران اصلی شبه جزیره دو کره هستند و با هماهنگی با چهار قدرت اطراف شبه جزیره میتوانیم مساله شبه جزیره را به صورت صلح آمیز حل کنیم.
پس نگران وضعیت نیستید؟
سفیر کره: ژاپن حتما میتواند نقشی در این موضوع داشته باشد چون عضو گفتگوهای شش جانبه بوده. رابطه ما با ژاپن به دلیل مسائل تاریخی آنقدرها هم خوب نیست و این شرایط را کمی مشکل کرده است در عین حال ژاپن و کره همسایه هستند و باید با هم همکاری کنیم تا موضوع کره شمالی حل شود.
نظرتان در خصوص ایران بعد از گذراندن یک سال در این کشور به عنوان سفیر چیست؟
سفیر: یک سال قبل وقتی به ایران آمدم متعجب شدم. ایرانیان را قویتر از آنچه انتظار داشتم یافتم. پیش از آمدنم خوانده بودم که ایران تحت تحریم های آمریکاست و زیرساخت هایش قدیمی هستند و کافی نیستند. اما وقتی آمدم دیدم که ایران پتانسیل های فراوان و منابع متنوعی دارد. وسعت و تنوع سرزمینی از قله های سرد توچال تا بندر عباس داغ. مهمتر از این ها پتانسیل های نرم افزاریتان است. شما دارای جوانان تحصیلکرده هستید و این قدرت اصلی ایران است. ایرانیان جوان قابلیت رقابت فراوان دارند و آنها آینده درخشان ایران را شکل میدهند. این مساله به سیاست و سیاستمداران و رهبران بستگی دارد. مردم ایران بسیار صمیمی و مهماننوازند و این ناراحت کننده است که شرایط بد اقتصادی آنها را تحت فشار قرار داده است. اعتقاد دارم که از این شرایط گذر خواهند کرد و آینده درخشانتری در انتظارشان است.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/
نظر شما