تحولات منطقه

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه اقدامات اروپایی ها نه با تعهداتشان تناسبی دارد و نه با توقعاتشان اظهار داشت: با وضع موجود ایران حتما گام سوم کاهش تعهدات برجامی را برخواهد داشت.

 اقدامات اروپا نه با تعهداتشان تناسب دارد نه با توقعاتشان / با وضع موجود گام سوم را هم بر می داریم
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین محمدجواد ظریف در پایان جلسه هیات دولت و در جمع خبرنگاران در خصوص مباحث مطرح شده در نشست کمیسیون مشترک برجام گفت: جلسه کمیسیون برجام، جلسه چالشی بوده است و ما مواضع خودمان را مطرح و بر ضرورت اجرای تعهدات اعضای دیگر برجام مخصوصاً کشورهای اروپایی که تعهدات مشخصی را از اردیبهشت‌ماه سال ۹۷ مطرح کردند، تاکید کردیم.

وی افزود: اروپا تعهداتی هم در داخل خود برجام و هم پس از خروج آمریکا از برجام دارند و ما این مساله را برای آنها تشریح کردیم که این تعهدات داده شده اما اجرا نشده است. اینستکس هم یک مرحله مقدماتی بوده و هنوز عملیاتی نشده است و اگر هم عملیاتی بشود باید پول نفت وارد این سامانه شود و نباید اینطور باشد که اینستکس وسیله ای برای اجرای دستورات آمریکا شود.

وی افزود: اینستکس ابزاری برای اجرای تعهدات اروپا است و معلوم است که این سازوکار نمی‌تواند همکاری اروپا را داشته باشد و اروپا باید این جرأت را به خود بدهد که به تعهدات خود عمل کند. 

وی افزود: آقای روحانی، همکاران بنده و خود بنده اعلام کرده‌ایم که کارهای اروپا تا امروز هیچ تناسبی با تعهدات و توقعات آنها ندارد؛ پس اگر می‌خواهند توقعات خود را عملی کنند باید به تعهدات خود که همان فروش نفت، حمل و نقل نفت و بازگشت پول نفت ایران است، برگردند.  

وزیر امور خارجه گفت: ما در حال حاضر از تعهدات آنها در خصوص سرمایه‌گذاری در ایران چشم‌پوشی می‌کنیم ولی لازم است تعهدات اولیه خود را عملی کنند.

وی ادامه داد: با وضع موجود و تا زمانی که اقدامات لازم از سوی اروپا صورت نگرفته، حتما گام سوم جمهوری اسلامی در کاهش تعهدات برجام عملی خواهد شد.

ظریف در پاسخ به سوال دیگری درباره تلاش آمریکا و اروپا برای کشاندن ایران پای میز مذاکره مجدد، با یادآوری اینکه  ماهیچ وقت میز مذاکره را ترک نکردیم و آمریکایی ها بودندمیز مذاکره را ترک کردند و تعهدات خود را زیر پا گذاشتند. اظهار داشت: ما هیچ وقت ابایی از مذاکره در مورد موضوعاتی که پیرامون آن توافق کردیم، نداشتیم. آنهایی که میز مذاکره را ترک کردند باید تعهدات خود را اجرا کنند. آنهایی که ادعا می کنند هنوز پای میز مذاکره هستند باید با انجام تعهداتشان از تنش جلوگیری شود.

وی افزود: تنش هایی که امروز وجود دارد همگی ناشی از تروریسم اقتصادی آمریکا و ناتوانی اروپا برای اجرای تعهداتش است که به نوعی همراهی با تروریسم اقتصادی است.

پمپئو دروغ می‌گوید

ظریف در خصوص درخواست پمپئو برای گفتگو با خبرنگاران ایرانی، تصریح کرد: بنده اگر سفری به آمریکا می کنم در واقع به سازمان ملل متحد سفر می کنم نه به آمریکا. درخواست‌هایی از سوی رسانه‌های آمریکا برای مصاحبه با بنده انجام می‌شود و بنده براساس احترامی که به مردم آمریکا دارم، بعضی از این درخواست ها را پاسخ می‌دهم. بسیاری از این درخواست‌ها برای مصاحبه در محل اقامت من انجام می‌شود و این بار همه مصاحبه ها در محل اقامت من بود چون اجازه نداشتم به ساختمان دیگری وارد شوم.

وزیر امور خارجه اظهار داشت: پمپئو یک سیاست تبلیغاتی را آغاز کرده مبنی بر اینکه علاقه دارم با رسانه‌های ایرانی مصاحبه کنم. بنده اطلاع دارم که تا به امروز تعداد زیادی درخواست مصاحبه از سوی رسانه های ایرانی با مقامات آمریکایی وجود داشته که تاکنون تمام این درخواست‌ها را رد کرده‌اند.

ظریف گفت: آمریکایی‌ها نیاز دارند برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی داخلی چنین موضوعاتی را مطرح کنند.  این نوع اظهارات ترفند بسیار سخیفی است چون مقامات آمریکایی فرصت داشتند با ایرانی ها صحبت کنند اما  نکردند.

خوشحال می‌شویم اعضای تیم "B" کم شوند

ظریف در پاسخ به سوالی در خصوص تغییر رویکرد نسبی امارات نسبت به جنگ یمن و حضور نیروهای گارد ساحلی آنها در ایران و تاثیری که این مساله می‌تواند در کاهش تنش های منطقه‌ای داشته باشد، خاطرنشان کرد: ما خوشحال می‌شویم که اعضای گروه B کاهش پیدا کند. ما تلاش داریم که با همسایگانمان ارتباط داشته باشیم. دولت امارات عربی متحده همسایه ماست کما اینکه عربستان و بحرین همسایه ما هستند. همان روابطی که با کویت و عمان داریم، دوست داریم با بقیه همسایگان نیز داشته باشیم.

وزیر امور خارجه اظهار داشت: اگر همسایگانمان تلاش کنند سیاست های خود را تغییر دهند و با ملت ایران و مردم منطقه درست رفتار کنند و از دخالت در امور داخلی کشور ها خودداری کنند، بسیار فرصت مناسبی برای گفتگو وجود دارد. امیدواریم اعضای تیم B به دو نفر یعنی بولتون و نتانیاهو کاهش یابد.

وی درخصوص نامه اش به مقام معظم رهبری در مورد گاندو اظهار داشت: در کشور ما نعمتی بعد از انقلاب به وجود آمد و آن نعمت چند صدایی و داشتن دیدگاه های مختلف توسط گروه های مختلف است. باید از این نعمت پاسداری کنیم. نعمت نقد، گفتگو، تضارب آرا، نعمت‌های بزرگی هستند. اختلاف داشتن و داشتن دیدگاه های مختلف نیز نعمت است اما تخطئه، توهین و افترا کفران نعمت است و باعث مخدوش شدن این نعمت ها شده و حتی توسط دیگران مورد سوءاستفاده قرار خواهد گرفت.

ظریف اظهار داشت: کما اینکه مشاهده کردیم آمریکایی ها به غلط به خاطر اینکه هیچ راه دیگری نداشتند با تهاجم دیپلماتیک ما در سفر اخیر مقابله کنند، حرف های نابجایی زدند که وزیر امور خارجه قدرت گفتگو و قدرت ارائه نظرات جمهوری اسلامی ایران را ندارد. حتماً دوستان رسانه‌ای ما نباید کاری کنند که به دشمنان چنین بهانه‌ای را بدهند که چنین حرف هایی را مطرح کنند. نقد با توهین و افتراء فرق می کند. آمادگی این را دارم که با تمام وجود از حق آزادی بیان دفاع کنم.

وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: این بدان معنا نیست که اجازه توهین و افترا را بدهیم. وزارت امور خارجه در خارج از کشور از منافع همان گروه هایی که به ما تهمت می‌زنند، دفاع می‌کند. فکر می‌کنم انقدر بار گناهان من زیاد است که این توهین ها از بار گناهان من کم می‌کند لذا سپاسگزار کسانی هستم که به من افترا می‌زنند اما این برای منافع ملی خطرناک است.

ظریف یادآور شد: بنابراین نه به عنوان اینکه یک کار شیک انجام شود بلکه کاری در راستای منافع ملی انجام دادم. مقام معظم رهبری همواره پاسدار منافع ملی بودند. با لطفی که همیشه به شخص بنده داشتند و با نگاه خطاپوشی، بنده را مورد محبت خود قرار دادند. بنده از ایشان همواره سپاسگزار بودم چون علیرغم همه، نمی‌خواهم بگویم ناجوانمردی ها، محبت کرده و دلگرمی بنده با همکارانم را فراهم کردند.

عربستان آماده مذاکره باشد ما آماده‌ایم

وی درباره تغییر لحن و اظهارات نماینده عربستان در سازمان ملل برای گفتگو میان تهران و ریاض هم گفت:  اگر عربستان سعودی آماده گفتگو باشد، ما همیشه آماده گفتگو هستیم. ما هیچگاه باب گفتگو با همسایگانمان را نبسته‌ایم و نخواهیم بست.

وزیر امور خارجه در خصوص سفر مکرون به تهران، تأکید کرد: من نشنیده ام که ایشان قرار باشد به تهران بیاید. بعد از سفر آقای رئیس جمهور به فرانسه، ایشان دعوت داشتند که به تهران سفر کنند. هر وقت که ایشان تصمیم بگیرند به ایران سفر کنند، هماهنگی‌ها را  انجام می‌دهیم.

هیچ نامه ای به مراجع ننوشته‌ام

ظریف در پاسخ به سوالی در خصوص دیدار وی با مراجع برای مذاکره و رایزنی با آمریکا گفت: بنده به مراجع هیچ نامه‌ای در هیچ موردی ننوشته‌ام. البته من  خدمت مراجع شرف‌یاب می‌شوم و برای ایشان احترام قائل هستم، گزارشی هم خدمت مراجع تقدیم می‌کنم اما حتی در آن گزارش‌ها هم در خصوص رابطه و گفتگو با آمریکا  ننوشته‌ام. بعضی دوستان شایعه را به خبر ترجیح می دهند.

انتهای پیام/

 

این خبر تکمیل می شود

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.