قدس آنلاین: با وجود اینکه دولت در ماههای گذشته از تثبیت قیمتها در بازار و نظارت هر چه بیشتر بر کالاهای اساسی و موارد ضروری مصرفی مردم خبر داد و با وجود صحبتهای رئیس بانک مرکزی از رصد آرام بازار ارز، افزایش قیمت کالاها و خدمات به نحو نگرانکنندهای جامعه را به سمت تلاطمهای خطرناکی پیش میبرد.
امروز عده زیادی از مردم توان رفع و پاسخگویی به حداقل نیازهای خانواده خود را که ضروریترین نیازها از تأمین مسکن مطلوب تا پر کردن سفره آنهاست را ندارند. قیمتها بالا میروند و دولت و مسئولان تماشاچیهای صحنه گرانیها هستند، بدون اینکه کمترین سیاستی برای جلوگیری از افزایش نرخ ارز در دستور کار قرار دهند؛ چرا که افزایش نرخ ارز بهترین بهانه برای افزایش قیمت کالای تولید ایرانی است. موضوع ابهامزایی که این پرسش را مطرح میکند، چرا قیمت کالای ساخت داخل وابسته به تلاطمهای بازار ارز است؟ با اینکه بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز تولیدات کشور با ارز نیمایی وارد میشود و عدم تغییر چشمگیر قیمت ارز نیمایی، اما قیمت مصرفکننده با توجیه افزایش نرخ ارز، هر روز رو به رشد است.
افزایش نرخ ارز موجب میشد که مردم در نهایت به عنوان مصرفکننده احساس کنند ارز نیمایی پرداخت شده به واردات کمترین تأثیری در قیمت کالا و محصولاتی که بدست آنها میرسد ندارد، بنابراین مردم از دولت انتظار دارند اختلاف قیمت بین ارز نیمایی و بازار آزاد را بردارند و از مردم به اشکال یارانهای در خرید مواد اساسی و ضروری مورد نیاز حمایت به عمل آورند.
قطعاً دولت باید پاسخگوی این پرسش باشد که چرا همچنان بر چند نرخی بودن ارز تأکید دارد؟ هنگامی که قیمت کالاها و محصولات مورد نیاز بازار متفاوت از قیمتهایی است که بانک مرکزی بر آن اصرار دارد، این موضوع به خوبی نشان میدهد ارز نیمایی کمترین تأثیری در کاهش قیمت مواد مورد نیاز مردم نداشته است.
آقای همتی، رئیس بانک مرکزی هر چقدر استدلال کند که ارز دولتی در کاهش قیمت محصولات اساسی مورد نیاز مردم مثمرثمر است، اما فروشندگان کالای خود را با نرخ ارز آزاد به فروش میرسانند و توجهی به استدلالهای رئیس بانک مرکزی ندارند؛ بنابراین مردم در برابر موجی از گرانی قرار میگیرند که به نام ارز دولتی منفعت را به عده کمی میرساند، در حالی که بخش بزرگی از مردم در وضعیت اسفبار گرانی کالاها و عدم برابری حقوق و دریافتی، با نرخ رشد تورم روز به روز وضعیت آنها اسفناکتر از قبل میشود.
نظر شما