تحولات منطقه

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان‌رضوی گفت: در سال جاری یک هزار و ۵۰۳ حلقه چاه غیرمجاز پُر و مسلوب المنفعه شده که این مهم منجر به‌ صرفه‌جویی ۴۰ میلیون مترمکعب آب‌شده است.

انسداد یک هزار و ۵۰۳ حلقه چاه غیرمجاز در خراسان‌رضوی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، محمد علایی بابیان اینکه ۱۳ اسفند در تقویم کشور و دوم فروردین‌ماه در تقویم جهانی به نام روز آب نام‌گذاری شده است، اظهار کرد: باید استفاده بهینه از منابع آبی را بیاموزیم و با هدر دادن آب به محیط‌زیست آسیب نزنیم و در سایه همراهی، مدیریت و مشارکت مردم بتوانیم بحران آب را حل کنیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی بابیان اینکه در سال آبی جاری ۴۳.۵ میلی‌متر بارندگی داشتیم، ابراز کرد: در سال آبی گذشته این رقم ۱۱۲.۱ دهم میلی‌متر بود.

 وی با اشاره به اینکه ۹۵.۴ دهم میانگین بارش پنجاه‌ساله، سال آبی در استان بوده که متأسفانه نسبت به سال جاری ۶۱ درصد کاهش بارندگی داشتیم، افزود: این میزان همچنین نسبت به درازمدت ۵۴ درصد کاهش داشته که میزان بسیار زیادی است.

علایی اضافه کرد: سال گذشته ۷۱۷ میلیون مترمکعب آب در سدها داشتیم که امروز این رقم به ۷۴۵ میلیون مترمکعب آب‌رسیده است به‌بیان‌دیگر  سال گذشته ۴۶ درصد و امسال ۴۸ درصد سدهای استان پرآب بودند.

وی بابیان اینکه سد دوستی با ۵۶۴ میلیون مترمکعب آب در سال جاری به میزان ۵۰ درصد پر آب‌شده است، ابراز کرد: ۴۴ درصد این سد نیز در سال گذشته با ۵۹۹ میلیون مترمکعب پر آب بوده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی یادآور شد: در سال گذشته از اوایل بهمن‌ماه ذخیره آب در سدها شروع شد اما امسال تا امروز هیچ آبی را در سد بزرگ دوستی نداشتیم که این کمبود جز با افزایش بارندگی جبران نخواهد شد.

وی با اشاره به بحث انتقال و شیرین سازی آب به شرق کشور که استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و جنوبی را شامل می‌شود، اظهار کرد: در این خصوص باید دو اقدام صورت می‌گرفت، نخست صدور مجوز و سپس برون‌سپاری کار به بخش غیردولتی که هر دو انجام‌شده است.

علایی ادامه داد: تا امروز مطالعات شیرین سازی آب از دریای عمان به شرق کشور انجام‌شده است و شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی شخصیت حقوقی لازم را برابر قانون اقتصاد و تجارت به ثبت رسانده اما متأسفانه شرکت تابش باوجود مجوزهای لازم عملیات اجرایی را ۹ ماهه آغاز نکرده است.

صرفه‌جویی ۴۰ میلیون مترمکعب آب با انسداد یک هزار و ۵۰۳ حلقه چاه غیرمجاز در سال جاری

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی بابیان اینکه برخی چاه‌های غیرمجاز که عمق کمی دارند تأثیر زیادی در منابع آبی ندارند، افزود: بنابراین تمرکز شرکت بر پر و مسلوب و المنفعه کردن چاه‌های عمیق است که در سال جاری یک هزار و ۵۰۳ حلقه چاه غیرمجاز پُر و مسلوب المنفعه شده که این آمار منجر به ‌صرفه‌جویی ۴۰ میلیون مترمکعب آب‌شده است.

وی بابیان اینکه در استان حدود ۴.۵ میلیارد مترمکعب آب باید مدیریت شود، اظهار کرد: تمام آبی که از دریا می‌توان به استان انتقال داد حدود ۱۲۰ میلیون مترمکعب است و نمی‌توان به آبی که انتقال داده می‌شود به‌عنوان تنها منبع تأمین‌کننده آب نگاه کرد.

علایی با اشاره به اینکه خراسان رضوی استان بسیار خشک و آسیب‌پذیری است، عنوان کرد: برای رفع مشکلات خشک‌سالی در مناطق آسیب‌پذیر کشور باید بستری آماده شود تا مردم بتوانند بیشتر در شهرهای نزدیک به دریا ساکن شوند.

وی خاطرنشان کرد: شهر مشهد به دلیل وجود حرم مطهر رضوی شرایط بسیار خاصی دارد و تأمین آب شرب آن بسیار مهم است بنابراین برای تأمین آب شرب مشهد باید تمام گزینه‌ها بررسی و در نظر گرفته شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی بابیان اینکه تاکنون ۵۰ درصد از پروژه تصفیه‌خانه چرم شهر انجام‌شده است، ادامه داد: این تصفیه‌خانه باید به‌زودی شروع به کار کند زیرا فاضلابی که از چرم شهر خارج می‌شود کشنده بوده و به‌سرعت باید متوقف و تصفیه شود.

وی با اشاره به اینکه تخصیص جدیدی برای حفر چاه نداده‌ایم، اظهار کرد: کاری که ما می‌کنیم مدیریت فاضلابی بوده که در کشف رود رهاشده است.

علایی با اشاره به طرح مدل مالی مشترک آب منطقه و آب و فاضلاب مشهد، افزود: به جرات می‌توان گفت این مدل بهترین طرح برای کل کشور است.

وی بابیان اینکه ۸۵ درصد آب در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود، عنوان کرد: حدود سه سال گذشته طرحی بر مبنای خرد جمعی و با حضور تشکل‌های کشاورزی و فعالان محیط‌زیست با عنوان طرح همیاران آب تصویب شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی بابیان اینکه درمجموع  بر اساس این طرح باید ۸۹۲ میلیون مترمکعب آب کسر می‌شد، ادامه داد: بر اساس این طرح حدود ۵۹۰ میلیون مترمکعب آب از اضافه برداشت چاه‌های کشاورزی از نخستین پروانه، ۶۸ میلیون مترمکعب آب از اضافه برداشت چاه‌های صنعت و خدمات و ۱۸۱ میلیون مترمکعب آب از محل پر کردن چاه‌های غیرمجاز باید کم می‌شد.  

وی با اشاره به اینکه طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده در طرح همیاران آب تا سال ۱۴۰۵ باید استان به کسری مخزن صفر برسد و تا سال ۱۴۲۰ باید به ۷۵ درصد منابع آب تجدید پذیر برسیم، عنوان کرد: عملکردهای آب منطقه، شرکت‌های آب و فاضلاب استان و مشهد به دانشگاه فردوسی گزارش می‌شود و بعد از دریافت این گزارش‌ها دانشگاه فردوسی بررسی‌های لازم و عملیات میدانی را انجام می‌دهد.

علایی بابیان اینکه در گزارشی که توسط دانشگاه فردوسی ارائه شد ما توانسته‌ایم ۴۲۴ میلیون مترمکعب آب از آن ۹۸۹ میلیون مترمکعب کمتر برداشت کنیم، اظهار کرد: در سال آبی ۹۶ و ۹۷ حدود ۹۲۸ میلیون مترمکعب کسری مخزن داشته‌ایم، سال بعد یعنی سال ۹۷ و ۹۸ به ۵۶۲ میلیون و سال گذشته به ۱۸۵ میلیون مترمکعب کسری مخزن رسیده که رتبه بسیار خوبی برای استان ما داشته است.

منبع: فارس

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.