تحولات منطقه

پروژه انتقال آب دریای عمان به شرق کشور که قرار بود با اجرای آن قسمتی از مشکلات آبی استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان‌ جنوبی و خراسان رضوی مرتفع شود با تغییر نگرش در نحوه اجرا وارد مرحله دیگری شد.

از مافیای سدسازی تا تنبلی آب منطقه ای
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

طرح انتقال آب از دریای عمان حتی فاز مطالعاتی، تأییدیه‌های پدافند غیرعامل و زیست محیطی پروژه را با صرف هزینه‌های زیاد داشت اما بنا به دلایلی که گفته می‌شود مهم‌ترین آن تعلل مجری پروژه که شرکتی خصوصی بود همه این داستان‌ها ملغی شد. در طرح جدید انتقال آب به دو استان خراسان رضوی و خراسان جنوبی آنچه در نظر گرفته شده این است که به جای انتقال آب به این دو استان از طریق دریای عمان، پروژه جدید انتقال از خلیج فارس و در امتداد خط لوله انتقال به استان‌های کرمان و یزد عملیاتی شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی با اشاره به تغییر پروژه خط انتقال آب از مسیر دریای عمان به خلیج فارس برای استان‌های خراسان رضوی و جنوبی گفت: هفته گذشته در جلسه‌ای با حضور استاندار که مجری طرح نیز در آن حاضر بود مقرر شد مراحل اجرایی خط انتقال آب از خلیج فارس به خراسان رضوی در امتداد خط انتقال آب به استان‌های کرمان و یزد هر چه زودتر آغاز شود.

محمد علایی ادامه داد: در این طرح امتداد خط لوله انتقال از نی‌ریز تا مشهد عملیاتی خواهد شد و در ابتدا مازاد ظرفیتی که برای انتقال آب به کرمان و یزد در نظر گرفته شده و چیزی حدود ۶۰ میلیون مترمکعب است مراحل انتقالش به استان‌های خراسان رضوی و جنوبی اجرایی شود. در جلسه‌ای که با حضور استاندار خراسان رضوی تشکیل شد همه دستگاه‌ها موظف شدند در راستای سرعت بخشیدن به اجرای طرح همکاری داشته باشند.

وی همچنین اظهار کرد: مراحل انتقال آب به استان‌های کرمان و یزد در حال انجام است و تا نی‌ریز حدود ۷۰۰ کیلومتر لوله‌گذاری شده که ما پس از این ۷۰۰ کیلومتر عملیات لوله‌گذاری را خواهیم داشت تا از همان ظرفیت مازاد در مرحله اول استفاده کنیم.

علایی گفت: پروژه انتقال آب از خلیج فارس به استان‌های خراسان رضوی و جنوبی با خط مستقیم و مستقل انجام خواهد شد که پس از لوله‌گذاری از نی‌ریز تا مشهد عملیات اجرایی از نی‌ریز تا خلیج فارس به صورت جداگانه انجام خواهد شد تا از ظرفیت کامل انتقال ۲۲۰ میلیون مترمکعب آب خلیج فارس در سال به طور کامل استفاده شود که این نیازمند خطی مستقل است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی اظهار کرد: با صدای بلند می‌گویم که چنانچه وضعیت بارندگی در یکی دو سال آینده مثل امسال باشد تا سال ۱۴۰۲ مشهد و خراسان رضوی به مشکل خواهد خورد و آبی نخواهد داشت بنابراین تسریع در انتقال آب به استان ضروری به نظر می‌رسد و قابل چشم‌پوشی نیست.

او در خصوص زمان آغاز به کار پروژه انتقال آب خلیج فارس به خراسان رضوی و خراسان جنوبی گفت: با تأکیدی که شخص آقای استاندار در سرعت بخشیدن به این طرح دارد به نظر می‌رسد کمتر از دو هفته دیگر عملیات اجرایی این طرح کلنگ‌زنی شود و چنانچه شرایط فراهم شود عملیات از چندین کارگاه شروع خواهد شد تا در زمان کمتری کار به سرانجام برسد.

وزارت نیرو مخالف پروژه انتقال آب به مشهد مقدس است

دیروز خبری هم منتشر شد که رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی گفت: وزارت نیرو مخالف اصلی پروژه انتقال آب از خلیج فارس به مشهد مقدس است.

احسان ارکانی در گفت‌وگو با تسنیم اظهار کرد: پروژه انتقال آب خلیج فارس به مشهد معطل مانده و در این زمینه آب منطقه‌ای خراسان رضوی باید سرعت کار را بیشتر کند.

وی بیان کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت متولی این پروژه است و بودجه آن نیز توسط شرکت‌های صنعتی و معدنی وزارت صمت تأمین و خط سیر پروژه مشخص است و قرار شد مسیر معکوس یعنی از مشهد به سمت جنوب را نیز کلنگ‌زنی کنیم اما آب منطقه‌ای خراسان رضوی باید محور را تخصیص دهد و آزاد کند تا کارگذاری لوله انجام شود زیرا ماشین‌آلات پروژه نیز آماده است.

ارکانی ادامه داد: وزارت نیرو با این پروژه مخالف است و اگر آب بدون نیاز به سدسازی به مشهد برسد قطعاً وزارت نیرو متضرر می‌شود و وزارت نیرو با این مهم مخالف است و از سوی دیگر متولی، وزارت صمت است که باز وزارت نیرو مخالف است!

عضو مجمع نمایندگان خراسان رضوی خاطرنشان کرد: مافیای سدسازی سال‌هاست حتی وزارت نیرو را به بیراهه برده است؛ بسیاری از سدهای فعلی توجیه فنی و اقتصادی ندارد و از سوی دیگر به سایر روش‌های تأمین آب مثل آبخیزداری، احیای قنوات و سیاست‌گذاری سفره‌های آب زیرزمینی و سیاست ممنوعیت تشدید وضعیت بحرانی آب کم‌توجهی شده است.

ارکانی گفت: در بحث انتقال آب از خلیج فارس نیز وزارت نیرو پای کار نیامده و وزارت صمت جلو افتاده و مشخصاً با استفاده از ظرفیت صنایع آب‌بری که به شدت نیاز آبی دارند پای کار آمده‌اند و شرکت انتقال آب خلیج فارس را ایجاد کرده‌اند که گام نخست آن انتقال آب به سیرجان و یزد است و یک خط انتقال نیز به سمت اصفهان می‌رود و یک خط نیز قرار شد از مسیر جنوب به مشهد بیاید.

وی ادامه داد: مفصل برای این موضوع جلسه گذاشتیم و در نهایت قرار شد آب منطقه‌ای در خراسان رضوی پای کار بیاید و این قبیل طرح‌ها باید سریع پیش برود و حتی قرار شد مسیر معکوس از مشهد را نیز شروع و لوله‌گذاری کنیم تا مسیر تسریع شود اما کار در آب منطقه‌ای خراسان رضوی کند پیش می‌رود زیرا باید تاکنون مسیر را مشخص می‌کردند تا کارگذاری لوله انجام شود تا در مدت چند سال آینده شاهد

به کارگیری آب خلیج فارس در صنایع استان باشیم.

ارکانی ادامه داد: معادل آبی که از خلیج فارس برای صنایع استان جذب کنیم به سود آب شرب بهینه‌سازی، ذخیره و در نهایت آزاد می‌شود اما در این زمینه فرصتی طلایی را در حال از دست دادن هستیم و این فرصت تاریخی را باید همه متولیان امر در نظر بگیرند و کلنگ‌زنی و لوله‌گذاری آغاز شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.