تحولات لبنان و فلسطین

چاپ همانند نسخه‌ای از کتاب ارزشمند «کشف الغمة فی معرفة الائمة»، از تُراث ارزشمند فرهنگ تشیع، به کوشش مرکز میکروفیلم نور منتشر شد.

چاپ کتابی درباره اهل بیت(ع) در هند با استفاده از کاغذی با عمر ۳۰۰ سال

به گزارش قدس آنلاین، چاپ همانند نسخه‌ای از کتاب ارزشمند «کشف الغمة فی معرفة الأئمة»، به عنوان یکی از مهم‌ترین نُسَخ خطی شیعه، به کوشش مرکز بین‌المللی میکروفیلم نور در کشور هند انجام شد. از جمله ویژگی‌های نسخه چاپ همانند که از ابداعات مرکز میکروفیلم نور است، استفاده از کاغذهای دست‌ساز با عمر بیش از ۳۰۰ سال، جلدهای دست‌ساز و مُرکب‌های طبیعی است. در این روش تلاش می‌شود تا تمام ویژگی‌های نسخ اصلی حفظ شود.

کتاب «کشف الغمة فی معرفة الأئمة» اثری است به زبان عربی در شرح حال، فضائل و معجزات ۱۴ معصوم(ع) که به کوشش علی بن عیسی اربلی، مشهور به بهاء‌الدین اربلی، محدّث، مورّخ، ادیب و شاعر شیعی قرن هفتم هجری تألیف شده است. اربلی از جوانی به دلیل برخورداری از هوش و استعداد فوق‌العاده و شخصیت برجسته پدرش در سال ۶۳۴ پیش از حمله مغول به اربیل عهده‌دار ریاست دیوان انشای ابوالصلای حسنی، حاکم اربیل بود و با بسیاری از دانشوران عصر خود ارتباط نزدیک داشت.

اربلی با وجود اعتقاد به مذهب شیعه دوازده امامی، با عالمان اهل سنت نیز ارتباط و دوستی داشت؛ البته عالمان برجسته شیعه آن روزگار از دوستان صمیمی او نیز بوده‌اند. او با سید ابن طاووس و خواجه نصیرالدین طوسی ارتباط بسیار نزدیک داشت.

«کشف الغمة فی معرفة الائمة» از مهم‌ترین تألیفات اربلی است. در این اثر شرح حال و زندگانی معصومان و مناقب، فضائل و معجزات آنان آمده است. کتاب دارای دو جزء است؛ در جزء اول فقط به زندگی پیامبر اسلام(ص) و امام علی(ع) پرداخته و آن را در سال ۶۷۸ به پایان رسانده است. وی در جزء دوم به زندگانی حضرت فاطمه زهرا(س) و خدیجه کبری(س) و دیگر امامان پرداخته و آن را در سال ۶۸۷ به پایان برده است.

مؤلف در مقدمه کتاب، به صراحت تشیع خود را اعلام داشته و اهل بیت(ع) را ثانی ثقلین دانسته است. او در تدوین کتاب، عمده مطالب را از آثار و منابع گذشتگان انتخاب کرده و در هنگام گزینش مطالب، روایات اهل سنت را بر روایات شیعه مقدم داشته است تا قبول مطالب برای همگان آسان باشد. وی توضیحات و نقدهای خویش را در ذیل برخی روایات ذکر کرده و در پایان زندگانی هر یک از ائمه(ع)، قصیده‌ای در مدح و ستایش این بزرگواران سروده است. مؤلف با این ابتکار خود، توجه تمام مسلمانان را به مطالب اثر خویش جلب کرده است.

«کشف الغمه» تا کنون چندین بار تلخیص و ترجمه و بخش‌هایی از آن به طور مستقل چاپ شده است. از قدیمی‌ترین نسخه‌های این کتاب متعلق به آستان قدس رضوی است که در سال ۷۰۹ به دست محمد بن محمد حلی صفار کتابت شده است. یکی دیگر از نفیس‌ترین نسخه‌های بازمانده از کتاب «کشف الغمة فی معرفة الأئمة» متعلق به کتابخانه بهاء‌الدین محمد عاملی، معروف به شیخ بهایی است که بعدها به خارج از ایران منتقل می‌شود. این نسخه از روی دستخط شاگرد مؤلف فضل بن یحیی الکاتب نوشته شده است و دارای تملک شیخ بهایی در پشت صفحه آخر است.

منبع: تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.