پذیرفته‌شدن رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقا به‌عنوان عضو ناظر در هفته‌گذشته واکنش‌های زیادی را برانگیخته است.

قاره استعمار زده حامی اشغالگر!

این واکنش‌ها پس از آن بیشتر شد که وزارت خارجه اسرائیل پیوستن تل‌آویو به اتحادیه آفریقا را پس از دو دهه تلاش بی‌وقفه علنی کرد. در نخستین واکنش‌ها برخی از اعضای آفریقا اعلام موضع کردند.شاید بتوان مهم‌ترین واکنش را مربوط به آفریقای جنوبی دانست. این کشور بیانیه‌ای را درباره عضویت رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقا صادر و پیوستن صهیونیست‌ها به اتحادیه مذکور را به شدت محکوم کرد. آفریقای جنوبی در بیانیه خود آورده است: پذیرش عضویت رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقا یک تصمیم ظالمانه است که هیچ توجیهی ندارد. این اقدام بسیار نگران‌کننده است.

وزارت روابط بین‌الملل و همکاری نامیبیا نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد دولت این کشور از تصمیم اعطای عنوان عضو مراقب به تل‌آویو در اتحادیه آفریقا بسیار نگران و مأیوس است. بیانیه مذکور همچنین می‌گوید: دادن عنوان ناظر به تل‌آویو با تشدید فشارهای این رژیم علیه فلسطینیان و نقض حقوق بشر در فلسطین همراه شده است. بر اساس این گزارش، نامیبیا تأکید کرد تصمیم اعطای عضویت به تل‌آویو در اتحادیه آفریقا با اهداف و اصول اتحادیه آفریقا در تضاد است.این کشور در بخش دیگری از بیانیه مذکور حمایت ثابت و همبستگی خود را با مردم فلسطین علیه اشغالگران اسرائیلی اعلام کرد.

صهیونیست‌ها چه به‌دست می‌آورند؟

اما درباره اینکه این عضویت چه منافعی برای صهیونیست‌ها درپی خواهد داشت نیز باید به بیانیه وزارت خارجه الجزایر استناد کرد که گفته است: تصمیم اتحادیه آفریقاهیچ مشروعیتی به تلاش‌های رژیم صهیونیستی -که با تمامی ارزش‌ها، اصول و اهداف نوشته شده در اساسنامه این اتحادیه در تضاد است- نخواهد بخشید و تأثیری بر حقوق مسلم ملت فلسطین از جمله حق آن‌ها در برپایی کشوری مستقل به پایتختی قدس نخواهد داشت.این نهاد اضافه کرد: تصمیم اخیر رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا در خصوص قبول عضویت رژیم صهیونیستی به‌عنوان ناظر این سازمان تأثیری بر حمایت ثابت و فعالانه در قبال هدف عادلانه فلسطین ایجاد نخواهد کرد. مقررات کاری هیچ‌گونه امکانی به ۸۷ کشور ناظر خارج از آفریقا برای تأثیرگذاری بر مواضع این اتحادیه که تنها به کشورهای عضو اختصاص یافته است، نمی‌دهد.

پس چرا صهیونیست‌ها برای به‌دست‌آوردن عضویت اتحادیه آفریقا تا این حد به آب‌وآتش زدند؟ در ادامه بیانیه وزارت خارجه الجزایر یکی از اهداف اسرائیل هیاهوی رسانه‌ای عنوان شده و آمده است: هیاهوی رسانه‌ای در خصوص این موضوع نمی‌تواند به ملزومات اساسی برای تحقق صلحی دائمی و عادلانه در خاورمیانه به شکلی که در آفریقا و تمامی جامعه جهانی ثبت شده است، ضرر وارد آورد.

عضویتی شوکه‌کننده

اما این اقدام اتحادیه آفریقا از سوی گروه‌های مقاومت هم مورد نکوهش قرار گرفته است. در همین ارتباط، حماس در بیانیه‌ای اعلام کرد تصمیم عضویت رژیم صهیونیستی در اتحادیه آفریقا موجب مشروعیت‌بخشی به اشغالگری در سرزمین فلسطین خواهد شد و زمینه را برای ادامه طرح‌های دشمن صهیونیستی برای پایمال کردن حقوق ملت فلسطین و ارتکاب جنایات وحشیانه علیه آن فراهم می‌کند.در این بیانیه آمده است: ما کشورهای آفریقایی را همچون همیشه حامی و پشتیبان خود در مبارزات عادلانه برای رسیدن به آزادی و استقلال می‌دانیم و امیدوار به حمایت قدرتمند و مستمر این کشورها هستیم.

اسماعیل هنیه نیز در نامه‌ای به موسی فکی (رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا) درباره پیوستن رژیم صهیونیستی به این اتحادیه اعتراض کرد. هنیه در این نامه ضمن تشکر و قدردانی از مواضع تاریخی اتحادیه آفریقا در حمایت از مردم فلسطین و تأیید و ستادن حقوق آنها و برخورداری از آزادی و استقلال، گفت: ما در جنبش حماس و در کنار ملت فلسطین با تأسف و تعجب خبر اعطای عضویت به رژیم غاصب صهیونیستی در اتحادیه آفریقا به عنوان ناظر را دنبال کردیم.

رئیس دفتر سیاسی حماس تأکید کرد اشغالگران از عضویت در اتحادیه آفریقا به عنوان پوششی برای نهادینه کردن حضور خود و اجرای طرح‌های استعماری‌شان استفاده می‌کنند و به اشغالگری پلید سرزمین فلسطین و افزایش تجاوزهایشان ادامه می‌دهند.

اما برخی از تحلیل‌گران اوضاع منطقه علت اصلی این رخداد را فعال شدن سازش‌کاران در منطقه خواندند.عبدالباری عطوان (سردبیر روزنامه رأی‌الیوم) نوشت: این تصمیم به معنای یک اتفاق خطرناک برای قاره آفریقاست که همواره و با قدرت در کنار مسائل عربی و به ویژه فلسطین ایستاده بود.او در ادامه با طرح پرسشی درباره چرایی رأی مثبت کشورهای عضو در اتحادیه آفریقا افزود: در حقیقت همه تقصیرها متوجه اعراب و مسلمانان است و خود مسئولان فلسطینی (تشکیلات خودگردان) در رأس این مقصران هستند که پیش از این توافق‌نامه‌های ننگین سازش با رژیم اشغالگر صهیونیستی امضا کردند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.