تحولات منطقه

حرم امامین عسکریین (ع) در سامرا دو بار به دست تکفیری‌ها تخریب شد که اولین بار آنها همزمان با ۲۳ محرم در لباس نیروهای تکاور وارد حرم شده و اقدام به بمب‌گذاری و تخریب حرم کردند.

اولین حمله تکفیری‌ها به سامرا/ حرم امامین عسکریین (ع) چگونه تخریب شد؟
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، ۲۳ محرم سال ۱۴۲۷ قمری مصادف با سوم اسفند سال ۱۳۸۴ شمسی بود که حرم امامین عسکریین (ع) در سامرا برای نخستین‌بار به دست تکفیری‌ها تخریب شد. ساعت حدود هفت صبح برخی از تکفیری‌ها با پوشیدن لباس نیروهای تکاور عراقی وارد حرم شده و خادمان حرم امامین عسکریین (ع) را در یکی از صحن‌های حرم زندانی و مواد منفجره همچون TNT در داخل حرم قرار دادند و محل را ترک‌کردند و سپس حرم مطهر سامرا تخریب شد.

با توجه به حجم بالای مواد منفجره، گنبد حرم امامین عسکریین (ع) و دیوارهای کاشی‌کاری فرو ریخت و حتی برخی مصالح تا شعاع نیم کیلومتری اطراف حرم پرتاب شد. با این وجود، پایه‌های گنبد و بدنه اصلی آن به دلیل استحکام بالا سالم ماند و مشکلی برای آن ایجاد نشد.

پس از این اقدام تروریستی، مراجع سه روز عزای عمومی اعلام کرده و بازارها تعطیل شدند. برخی از مردم نیز به سوی سامرا حرکت کرده و در خانه امام زمان (عج) به عزاداری پرداختند.

مدتی حرم سامرا مسدود شد و زائران امکان تشرف به این مکان مقدس را نداشتند. خادمان ان آستان که در حال خاکبرداری و آماده‌سازی حرم بودند، هر روز قطعه‌ای جدید از طلاکاری گنبد و ضریح را بیرون می‌آوردند و حتی در برخی اوقات تبرکی و نذورات مردم نیز یافت می‌شد.

البته تکفیری‌ها به این تخریب و اقدام تروریستی اکتفا نکرده و ۲۷ جمادی‌الاول سال ۱۴۲۸ قمری همزمان با ۲۳ خرداد سال ۱۳۸۶ برای دومین بار اقدام به بمب‌گذاری در حرم کردند. البته این بار دیگر لباس تکاوران عراقی یا نیروهای خودی را به تن نکرده و به یکباره به سوی خادمان حرم حمله کرده و پس از درگیری با خادمان حرم مطهر امامین عسکریین (ع)، صدای مهیبی از سوی حرم شنیده شد که در ابتدا گلدسته سمت چپ و پس از آن گلدسته سمت راست به صورت کامل تخریب شد.

البته داعشی‌ها هم در ۱۶ خرداد سال ۱۳۹۳ قصد حمله و تخریب حرم امامین عسکریین (ع) را داشتند که با مقاومت مردم و نیروهای امنیتی این حمله خنثی و با شکست داعش همراه شد.

در آن‌دوران که داعش قصد نفوذ و تخریب حرم امامین عسکریین (ع) را داشت، نیروهای ستاد بازسازی عتبات نیز در حال برنامه‌ریزی برای توسعه و بازسازی حرم بودند و حتی از سال‌ها قبل برنامه‌ها برای بازسازی خانه امام زمان (عج) را آغاز کرده بودند؛ به طوری که روند بازسازی حرم و حتی ساخت گنبد جدید از همان سال ۱۳۸۹ آغاز شد.

‌بر همین اساس، گنبدی مطلا و البته بسیار چشم‌نواز برای حرم ساخته و نصب شد که این گنبد با مساحت یک هزار و ۲۰۰ مترمربع به عنوان بزرگترین گنبد اعتاب مقدسه عراق به شمار می‌رود.

 

‌به گفته عباس رضایی‌نسب، رئیس جدید ‌ستاد بازسازی عتبات در سامرا ساخت ضریح حرم امامین عسکریین(ع) که از همان سال‌های اولیه تخریب آغاز شده بود، در سال ۱۳۹۳ تکمیل و سال ۱۳۹۶ نصب و رونمایی شد. هم‌اکنون نیز روند طلاکاری گلدسته‌های حرم در حال انجام است.

‌وی با بیان اینکه‌ طلاکاری گلدسته‌های حرم امامین عسکریین (ع) در هفته‌های آینده تکمیل می‌شود، می‌گوید: تلاش ستاد بازسازی عتبات توسعه و بازسازی این‌مکان مقدس است که امیدواریم با همکاری تولیت ومتولیان این آستان توسعه و بازسازی حرم به خوبی انجام شود.

‌در سال‌های اخیر پس از تخریب حرم امامین عسکریین (ع)، تاکنون‌چندین صحن و شبستان ساخته شده است و این مکان مقدس که در سال‌های گذشته ناامن بود و شاید تعداد زوار آن انگشت‌شمار بود، اکنون با برقراری امنیت شاهد حضور پرشور زوار است و زائران از راه‌های دور و نزدیک به حرم امامین عسکریین (ع) مشرف شده‌و به زیارت می‌پردازند. در این مکان مقدس برخی نیز اسکان می‌یابند و از غذای حضرتی نیز متنعم می‌شوند. در ایام‌ ‌محرم و صفر نیز هر ساله در حرم امامین عسکریین (ع) موکب‌های پذیرایی از زائران راه‌اندازی می‌شود.

 همزمان با سالگرد تخریب حرم امامین عسکریین (ع) برای نخستین‌بار، شب گذشته مراسم عزاداری در حرم امامین عسکریین (ع) برگزار شد.

در حرم امامین عسکریین (ع) سامرا قبور مطهر دو امام شیعیان، امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) است. همچنین حضرت نرجس خاتون (س) مادر امام زمان (عج)، حضرت حکیمه خاتون دختر امام جواد (ع) در این مکان مقدس تدفین شدند. البته حضرت سمانه مادر امام هادی (ع) و مغربیه مادر امام حسن عسکری (ع) و شمار دیگری از خاندان اهل بیت (ع) در حرم امامین عسکریین (ع) در سرداب و نزدیکی ضریح امامین عسکریین (ع) مدفون هستند.

منبع: فارس

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.