تحولات منطقه

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به پیشنهاد دولت آمریکا برای مذاکرات محرمانه و دوجانبه در یک کشور ثالث که منابع رسانه‌ای از عراق در این‌باره نام برده‌اند، با اشاره به مغایرت رفتار  دولت بایدن با ادعای تمایل به احیای برجام، گفت: تا زمانی که رفتار آمریکایی‌ها در عمل و روی زمین تغییر نکند، هیچ شکل و فرمتی از تماس و گفت‌وگو میان ما قابل تصور نیست.

گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا در عراق؟ نه!
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

سعید خطیب‌زاده که به پرسش روزنامه قدس پاسخ می‌داد، با یادآوری اینکه مدت‌هاست بین جمهوری اسلامی و آمریکا گفت‌وگویی نبوده، خاطرنشان کرد: تماس‌های ما پس از برجام در قالب کمیسیون مشترک بود، اما با خروج آمریکا از این توافق هیچ ملاقات مستقیم و غیر مستقیمی بین ما نبوده و موضع ما نیز درباره مذاکره مستقیم روشن است. رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه با اشاره به نقض برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ از سوی دولت آمریکا و تلاش این کشور برای بر هم زدن و اجرا نشدن این توافق حتی از سوی دیگر طرف‌های آن و اعمال تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی و تنبیه کشورها به منظور مانع‌سازی در برابر روابط ایران با جهان تأکید کرد: تا موقعی که این واقعیت‌ها و رفتارها در عمل تغییر نکند، تصور نمی‌شود هیچ تماس و گفت‌وگویی بین تهران و واشنگتن  برقرار شود. مذاکره غیرمستقیم و باواسطه ۱+۴ ما با آن‌ها نیز برای مطمئن شدن از عزم آن‌ها برای بازگشت متعهدانه به برجام و اطمینان از این است که کارشکنی‌ها و پیچیده‌سازی‌های آن‌ها که منجر به بن‌بست در مذاکرات وین شد، تکرار نشود، اما تا این لحظه رفتار آن‌ها تغییر نکرده است.
وی در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار ما درباره اظهارات اخیر جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا که همزمان با تهدید تهران به گزینه‌های روی میز مدعی آمادگی آمریکا برای مذاکره با حسن‌نیت شده بود، گفت: امیدواریم آنچه آقای سالیون عنوان کرده، درست باشد، اما اقدام‌ها و برنامه‌هایی که توسط دولت بایدن اجرا شده، خلاف این است. وی با اشاره به اینکه اگر ذهن مقامات آمریکایی دچار آلزایمر مقطعی شده، باید به آن‌ها یادآوری شود چه طرفی از برجام خارج شده، افزود: این اظهارات بیشتر ما را در مورد نیت آن‌ها دچار تردید می‌کند، ضمن اینکه برخی اظهارات، تکراری و به تعبیر دقیق‌تر بی‌روح و نخ‌نماشده است. آمریکا می‌داند گزینه‌ها چیست و آن‌ها را در افغانستان به نمایش گذاشت.
خطیب‌زاده تصریح کرد: اگر آمریکا روزی که به وین می‌آید، با برنامه اجرایی درست بیاید و سیاست قبلی خودش مبنی بر حفظ بخشی از تحریم‌های ترامپ علیه ملت ایران را کنار بگذارد و انرژی و وقت مجموعه ۱+۴ و ایران را با استدلال‌های بی سروته برای نگه‌داشتن بخشی از تحریم‌ها تلف نکند، توافق برای چگونگی بازگشت آمریکا به برجام و رفع یک‌جا و مؤثر همه تحریم‌ها به‌سرعت انجام می‌شود. 
وی در واکنش به تصویب بودجه ۵/۱ میلیارد دلاری رژیم صهیونیستی برای حمله به تأسیسات اتمی ایران هم این رژیم را عامل ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه خواند و گفت: آن‌ها توان محدود خود و توانمندی‌های ایران را می‌دانند و مطلع‌اند که ما در مورد امنیتمان با کسی شوخی نداریم.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره مذاکرات ایران و عربستان و فشارهای ریاض بر دوستان و متحدان ایران همچون حزب‌الله لبنان و انصارالله و تأثیر آن بر روند گفت‌وگوها، با یادآوری اینکه مذاکرات تهران - ریاض درباره مسائل دوجانبه و منطقه‌ است، تأکید کرد: ما درباره دوستانمان با کسی مذاکره نمی‌کنیم و در کنار دوستانمان هستیم.ریاض هم می‌داند سیاست فشار و محاصره علیه دیگر کشورها مدت‌هاست که اثر خود را از دست داده است.

طعنه به سفارت کره جنوبی
حقآبه هیرمند و پذیرش آن توسط طالبان یکی دیگر از پرسش‌های خبرنگاران در این نشست بود که خطیب‌زاده درباره آن گفت: هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان به اندازه دولت افغانستان در گذشته و نظام‌های قبل از آن متعهد به این موضوع هستند و مهم این است که این‌ها اجرایی شود و قطعاً در تماس‌های دو طرف این موضوع پیگیری می‌شود. وی در واکنش به اقدام سفارت کره جنوبی در هدیه دادن ۲ هزار ماسک به یک بیمارستان در تهران، این اقدام را یک شوخی خواند و با اشاره به پول‌های بلوکه شده ایران در این کشور، گفت: هیچ ملتی تحمل نمی‌کند که دست کشور دیگری در جیبش باشد و بهتر است سئول اموال مردم ایران را پس بدهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.