تحولات لبنان و فلسطین

استفاده مجدد از گازهای تولیدی در صنایع بزرگ مستقر در اصفهان به اذعان کارشناسان می‌تواند علاوه بر جبران کمبود برق و گاز استان، از شدت آسیب های ناشی از ورود این گازها به محیط زیست بکاهد.

بازچرخانی گازهای تولیدی؛ حلقه مغفول مانده صنعت اصفهان

به گزارش قدس آنلاین، امسال ظهور فصل سرما و افزایش  ۲۰ درصدی مصرف گاز در اصفهان، قطعی گاز صنایع و نیروگاه های گازی استان را بدنبال داشت که می تواند موجب کاهش تولید برق نیز بشود.

پُر واضح است در این برهه زمانی، استفاده مطلوب از منابع انرژی بیش از گذشته احساس می‌شود. تولید برق از گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی صنایع بزرگ بخصوص صنایع آهن، فولاد و پتروشیمی می تواند علاوه بر کاهش مصرف انرژی، رونق بخش اقتصاد، اشتغال و خودکفایی و همچنین حفظ محیط زیست برای نسل‌های فعلی و آینده کشور را بدنبال داشته باشد.

بازچرخانی گازهای فرآیندهای صنعتی حاصل از سوختن حامل‌های انرژِی‌ در نیروگاه‌های تولید برق صنایع بزرگ مستقر در اصفهان می تواند علاوه بر تامین نیاز برق این واحدها، ده ها مگاوات برق وارد شبکه سراسری برق کشور کند.

صرفه جویی در صنایع با بهره گیری از گازهای تولیدی آنها

به عقیده کارشناسان، صنایع بزرگ استان با تکیه بر دانش داخلی در قالب طرح های بازسازی، بهسازی و نوسازی در بخش های گازرسانی واحدهای صنعتی مربوطه، می توانند از گرمای گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی خود در گرم کردن بویلرهای نیروگاهی و همچنین شارژ باتری‌های صنعتی واحدهای مربوطه استفاده کنند و بطور متوسط ۶۰ درصد درمصرف انرژی خود صرفه‌جویی کنند.   

کارشناسان معتقدند اگر از این گازها برای تولید برق استفاده نشود، سالانه ۷۰۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی برای تولید برق مورد نیاز صنایع بزرگ استان باید مصرف شود که این میزان معادل مصرف سالانه گاز پنج شهرستان استان است.

 در این میان آسیب های زیست محیطی بدنبال ورود مستقیم این آلاینده ها به هوای اصفهان نیزمساله ای دیگر است.

سرپرست گازرسانی واحد کوره بلند یکی از شرکت‌های تولید آهن اصفهان در این پیوند گفت: گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی تعدادی از صنایع فولاد استان که از طریق "کوره بلند" و احتراق کُک، اقدام به استخراج آهن از سنگ آهن می کنند، ارزش حرارتی بسیار بالایی، بین ۸۰۰ تا هزار کیلوکالری در مترمکعب دارند.

مُسلم نصیری افزود: قدیمی ترین ورایج ترین  روش جداسازی فلزات استفاده از "کوره بلند" است که از آن برای استخراج انواع فلز، از سنگ های معدنی استفاده می شود و کُک نیز که منبع انرژی و احیا کننده اصلی در "کوره بلند"  است از زغال سنگ تولید می شود.

وی تصریح کرد: در این صنایع، این گازها به طور معمول از کوره های بلندی با ارتفاع حدود ۷۰ متر در اثر  واکنش‌ها و فعل و انفعال های شیمیایی موجود در داخل کوره ها ایجاد می شود که ارزش حرارتی بالایی دارند و در بسیاری از فولادسازی های مطرح دنیا از آنها در نیروگاه های اختصاصی برای تولید برق استفاده می شود.     

وی ادامه داد: حجم زیاد حرارت حاصل از گازهای تولیدی در "کوره بلند" کارخانجات تولید آهن و فولاد، استفاده از آن ها را مقرون به صرفه می‌کند و می توان از آن‌ها در بویلرهای نیروگاهی و در باتری های کُک سازی استفاده کرد.

وی با بیان اینکه روش "کوره بلند" تنها در ۱۰ درصد فولادسازی های کشورمان استفاده می شود و به همین دلیل استفاده از گازهای فرآیندی در تولید برق در صنایع فولاد کشور مغفول مانده است، افزود: این روش را نمی توان در همه صنایع فولاد استان و کشور اجرا کرد ولی این راهکار در همه واحد های دارای "کوره بلند"، عملیاتی و اقتصادی است.

تولید ۲۲۰ مگاوات برق با استفاده بهینه از ظرفیت‌های داخلی صنایع

سخنگوی شرکت توزیع برق اصفهان نیز در این پیوند گفت: امسال شاهد خودکفایی یکی از واحدهای فولادسازی استان در خودکفایی برق بودیم که با استفاده بهینه این واحد از گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی محقق شد.

سید محمدرضا نوحی افزود: این واحد با تولید ۲۲۰ مگاوات برق در ساعت باعث جلوگیری از برداشت این میزان انرژی از شبکه سراسری شد که با این میزان تولید می‌توان برق بیش از ۲۲۰ هزار مشترک خانگی را تامین کرد.

وی ادامه داد: تولید برق از بازچرخانی گازهای تولیدی در فرآیندهای صنعتی، دستاوردی مهم در صنعت است و می تواند در صنایع بزرگ فولاد و پتروشیمی استان مورد استفاده قرار گیرد و قسمتی از مشکل کمبود برق و گاز استان را مرتفع کند.

وی تاکید کرد: خاموشی‌ها در تابستان امسال موجب زیان و توقف تولید در صنایع و در برخی موارد منجر به آسیب و خرابی لوازم خانگی مشترکان شد.

به گفته وی این موضوع، میلیاردها تومان خسارت در حوزه مشترکان خانگی و صنایع استانی و ملی بدنبال داشت.

نوحی افزود: آینده نگری نسبت به مصرف حامل های انرژی و منابع زیرزمینی کشور، محوری بودن صنعت فولاد در توسعه صنعتی و نیاز بسیاری از صنایع پایین دست به این صنعت بزرگ، ضرورت بهینه سازی مصرف انرژی در این واحد ها را دوچندان می کند همچنین استحصال نیروی برق از گازهای تولیدی در فرایندهای این واحدها، یکی از مهمترین گام ها در زمینه مصرف بهینه انرژی است.

 نیروگاه اصفهان واقع در دُرچه با ظرفیت ۸۳۵ مگاوات، نیروگاه سیکل ترکیبی شهید محمدمنتظری در شمال غرب اصفهان با یک هزار و ۶۰۰ مگاوات و نیروگاه جنوب اصفهان واقع در شهر جدید مجلسی با ۹۵۴ مگاوات از نیروگاه های بزرگ استان هستند.

نیروگاه های کاشان و زواره هرکدام با ظرفیت ۴۸۴ مگاوات، نیروگاه کارخانه فولاد مبارکه با ۳۱۸ مگاوات، نیروگاه کارخانه ذوب آهن با توان ۲۲۰ مگاوات، نیروگاه انرژی اتمی در نطنز با ۱۲۰ مگاوات و نیروگاه گازی هِسا در شاهین‌شهر با تولید ۶۰ مگاوات از دیگر نیروگاه های حرارتی استان هستند.

شرکت برق منطقه ای اصفهان، متولی تامین و توزیع برق دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری است.

استان اصفهان با بیش از پنج میلیون نفر جمعیت، نزدیک به سه میلیون مشترک برق دارد.

منبع: ایرنا

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.