تحولات لبنان و فلسطین

بیش از هفت سال از آغاز تجاوز نیروهای ائتلاف سعودی به خاک یمن می‌گذرد، در طول این جنگ بارها گزارش‌هایی از بازیگری و نقش امارات در مناطق راهبردی یمن منتشر شده است

کلوخ انداز را پاداش سنگ است...

گزارش‌هایی که حاوی هشدارهایی درباره حضور و نقش‌آفرینی ابوظبی در جنگ علیه یمن بوده است؛ نکته حائز اهمیت در این بین الگوبرداری دقیق امارات از شیوه‌ها و راهبردهای مورد استفاده رژیم صهیونیستی در جریان اشغال فلسطین است.

حالا اما بیش از دو هفته است امارات عناصر سلفی موسوم به «العمالقه» را به استان «شبوه» گسیل داشته تا این نیروها با پوشش هوایی گسترده‌ ائتلاف مشترک سعودی و اماراتی، دو شهرستان از سه شهرستان این استان (عسیلان و بیحان) را از قبایل مصالحه‌گر با دولت نجات ملی اشغال کنند. 

قدس در میزگردی با حضور «سعدالله زارعی» و «عبدالرسول شبیبی» کارشناسان مسائل خاورمیانه تغییر مواضع ابوظبی در منطقه را مورد بررسی قرار داده که در ادامه می‌خوانید.

در روزهای گذشته شاهد افزایش درگیری‌ها بین نیروهای متجاوز و نیروهای مقاومت یمن هستیم. در یمن چه می‌گذرد؟

شبیبی: امارات عناصر سلفی ـ تکفیری موسوم به «العمالقه» را به استان شبوه گسیل داشته تا این نیروها با پوشش هوایی گسترده‌ ائتلاف مشترک سعودی و اماراتی، دو شهرستان از سه شهرستان این استان (عسیلان و بیحان) را از قبایل مصالحه‌گر با دولت نجات ملی اشغال کنند، ولی حملات سنگین این عناصر به‌همراه دولت مستعفی برای اشغال شهرستان عین و حریب مأرب راه به جایی نبرده است.

نیروی مستقر در «شبوه» موسوم به «العمالقه» نیروهایی هستند که پیشتر از سوی امارات برای مقابله با انصارالله تجهیز شده‌اند و تسلیحات ساخت آمریکا را در دست دارند، این‌ها عمدتاً در سواحل غربی یعنی اطراف حدیده مستقر شده‌اند.

با توجه به اینکه امارات اعلام کرده بود قصد خروج از ائتلاف را دارد و برخی از نیروهای خود را از یمن خارج کرده بود اما حضور دوباره اماراتی‌ها در خط مقدم نبرد در نوع خود جالب است. امارات به دنبال چیست؟

زارعی: به نظر می‌رسد تحولات جدید در صحنه منطقه و یمن در حال رخ دادن است و این‌ها بیشتر ماهیت انگلیسی دارند. یعنی هم در صحنه عراق و هم در صحنه یمن و افغانستان شاهد فعال شدن انگلیسی‌ها هستیم. بازیگری اصلی انگلیس در منطقه خاورمیانه نیز  بر عهده امارات است؛ بنابراین باید نفش آفرینی ابوظبی در منطقه را نیز با ماهیت انگلیسی تحلیل و بررسی کنیم.

ما در عراق شاهد آن هستیم که سر رشته برخی ائتلاف‌ها دست انگلیسی‌هاست و هزینه آن‌ها را امارات پرداخت می‌کند. همان‌گونه‌که در یمن نیز ما شاهد یک سلسله تحرکات جدید هستیم و این‌ها در چارچوب راهبرد انگلیسی‌ها در منطقه قابل بررسی است؛ نمودهای در پیش گرفتن این راهبرد را می‌توان در رفتار نماینده دبیرکل سازمان ملل درامور یمن و مذاکرات بین انگلیسی‌ها و عمانی‌ها و رویکرد جدیدی که عمان در قبال یمن اتخاذ کرده و اقدامات مبتنی بر حل مسائل بین ریاض و ابوظبی که از سوی انگلیس دنبال شد، به وضوح مشاهده کرد.

شبیبی: در رابطه با اقداماتی که امارات در کنار رژیم سعودی برای مقابله با رزمندگان دولت نجات ملی در یمن انجام می‌دهد و در حال حاضر بر استان شبوه متمرکز شده است، باید گفت این تحرکات به چند دلیل صورت می‌گیرد.

به‌تازگی مشکلات جدی در روابط واشنگتن و ابوظبی بروز کرده و اماراتی‌ها نگران این مسئله هستند که برخی از قراردادهای تسلیحاتی این کشور با ایالات متحده تحت الشعاع این مسئله قرار بگیرد، از جمله این قراردادها تحویل جنگنده‌های فوق مدرن اف۳۵ است که آمریکا فعلاً این قرارداد را متوقف کرده است. به نظر می‌رسد ایالات متحده از تجهیز و تسلیح نیروهای تیپ «العمالقه»، «طارق عفاش» و مجلس انتقالی یمن توسط امارات ناخرسند است و این قرارداد را محدود کرده‌ برای اینکه تهدید نیروهای خودسر و شبه نظامی در منطقه باید کاهش یابد.

دلیل این مسئله هم این است که افزایش نیروها در یمن می‌تواند بعدها منجر به این شود که دولت غیرقانونی منصورهادی با چالش مواجه شود و سیاست‌های رژیم سعودی هم با مشکل مواجه شود. بنابراین اماراتی‌ها در یک راهبرد ظریف تلاش می‌کنند  این نیروها را از ساحل غربی به استان مأرب گسیل و سعی کنند با فرسایشی کردن توان نظامی این گروه‌ها، به نوعی به تأمین خواسته‌های آمریکا در قبال عدم تجهیز و حمایت از این گروه‌ها نزدیک شوند تا سیاست‌های آمریکا در قبال محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ابوظبی را تعدیل کنند.

درواقع در یک جمع بندی باید بگوییم به نظر می‌رسد اماراتی‌ها در یک برنامه چندگانه سعی دارند نخست با از بین بردن توان رزمی نیروهای موسوم به عمالقه حمایت تسلیحاتی ایالات متحده را باردیگر داشته باشند، دوم حمایت و همراهی خودشان را از ائتلاف سعودی در تجاوز به خاک یمن نشان بدهند و سوم بر سواحل جنوبی یمن تسلط پیدا کنند. تمام این موارد حاکی از آن است که امارات یک راهبرد بسیار خطرناک را در قبال یمن در پیش گرفته است که آتش آن می‌تواند دامن این کشور را در بر بگیرد.در همین رابطه ما شاهد هشدارهای سخنگوی نیروهای انصارالله هستیم که اعلام کرد اماراتی‌هایی که در کاخ شیشه‌ای مستقر هستند باید مراقب باشند به سمت کسی سنگ پرتاب نکنند.

یعنی انگلیس تلاش می‌کند خلأ ناشی از خروج آمریکا از منطقه را پر کند؟

زارعی: البته اشاره بنده به این نیست که انگلیس در صدد پرکردن جای ایالات متحده در منطقه است؛ درواقع اشاره بنده به مدیریت صحنه است؛ یعنی با توجه به پیچیدگی‌های منطقه و تجربه انگلیسی‌ها در منطقه و سیاست‌های نرم تر این کشور در حقیقت لندن در صدد مدیریت صحنه منطقه است و اینجا نیروهای آمریکایی در حکم سربازان طرح انگلیسی عمل می‌کنند. در این راهبرد امارات شاخص ترین کشور است و در یک ترکیب دووجهی این راهبرد لندن را پیش می‌برد.

از یک سو آرام کردن و عادی سازی فضا به گونه ای که طرفین احساس کنند مشکلی وجود ندارد و از طرفی با تغییر نقشه و جغرافیای بحر را تغییر دهند. مثلاً ما در عراق شاهد آن بودیم که آن‌ها به اسم انتخابات وارد شدند و در شرایطی که بیشتر مردم در شرایط عدم مشارکت بودند آن‌ها توانستند با یک مهندسی نتیجه انتخابات را وارونه کنند. چنان‌که می‌بینیم آرا در عراق به نفع محور مقاومت اما کرسی‌ها به ضرر آن است. خب این یک بازی انگلیسی است، چگونه است که اکثر مشارکت کنندگان به مقاومت رأی بدهند، اما هندسه انتخابات به  این گونه‌ شکل بگیرد.

بعد از ۷ سال شرایط را چگونه می‌بینید؟ 

شبیبی: شرایط کنونی درجبهه‌های نبرد و در سپهر سیاسی یمن، با بیش از هفت سال گذشته و ماه‌ها و سال‌های ابتدایی جنگ، زمین تا آسمان متفاوت است. آنچه که امروز در صحنه میدانی و سیاسی بحران یمن مشاهده می‌شود، تغییر راهبردی به سود انصارالله و به زیان سعودی است.

توازن قدرت در میدان نبرد میان انصارالله یمن و سعودی و حامیانش، دچار چنان تغییر اساسی شده که انصارالله اینک از موضع دفاعی به موضع تهاجمی و از موضع تهاجمی به موضع بازدارندگی رسیده و بارها اعلام کرده شرط توقف جنگ، آتش‌بس و لغو تحریم‌های زمینی، هوایی و دریایی یمن است و اینکه هرگز ماجراجویی جدیدی را بی‌پاسخ نخواهد گذارد و کار به جایی رسیده است که مذاکره مستقیم به یکی از گزینه‌های اصلی عربستان تبدیل شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.