پارکهای علم و فناوری بهعنوان یکی از نهادهای اجتماعی مؤثر در امر توسعه فناوری و به دنبال آن، توسعه اقتصاد دانشمحور و اشتغالزایی تخصصی، مورد توجه بسیاری از کشورهای جهان است.
کارشناسان معتقدند پارکهای علم و فناوری، محیطهایی مناسب برای استقرار و حضور حرفهای شرکتهای فناوری کوچک و متوسط، واحدهای تحقیق و توسعه صنایع و همچنین مؤسسههای پژوهشی بوده که در تعامل سازنده با یکدیگر و با دانشگاهها، به فعالیت در حوزههای مختلف فناوری اشتغال دارند.
زمان مطالعه: ۴ دقیقه
امروزه پارکهای علمی، تحقیقاتی و فناوری نقش بسیار عمدهای در پیشبرد اقتصادها ایفا میکنند، پارکهای علم و فناوری علاوه بر امکان فعالیت شرکتهای کوچک و متوسط دانشمحور و کارآفرین در یک محیط اقتصادی، بستر لازم برای انتقال و توسعه فناوری، تولید با ارزش افزوده بالا، جذب سرمایهگذاری خارجی و ورود کارآفرینان و واحدهای صنعتی به بازارهای جهانی را هم فراهم میکنند.
پارک خنثیسازی تحریمها در این ارتباط خراسان رضوی با برخورداری از شرکتهای دانشبنیان قوی و شبکههای زیربنایی مؤثر از ظرفیت قابل ملاحظهای برای جذب سرمایهگذاری در بخشهای مختلف برخوردار است. مشاور ارشد مرکز علم و فناوری خراسان رضوی در این خصوص با اشاره به اینکه در بحث شعار سال وقتی رهبری میفرمایند تولید، حتماً در کنار تولید اقتصاد مقاومتی هم وجود دارد، اظهار کرد: وقتی عنوان میشود دانشبنیان، اقتصاد مقاومتی را هم در کنار خود باید داشته باشد و وقتی صحبت از اشتغال میشود باید یک مدیریت جهادی در کنارش باشد. سیدمحمد هادی عرفانیان تهرانی در گفتوگو با قدس با تأکید بر اینکه حساسیت شعار سال با مراکز دانشبنیان است و باید بتوانیم از تمام ظرفیت این مراکز استفاده کنیم، عنوان کرد: در بحث اقتصاد، صنعت، تولید و اشتغالزایی، مشکل بزرگمان تحریم است که در بحث تأمین مواد اولیه ما را با مشکل مواجه کرده و یکی از کارهای دانشبنیانها همین مهندسی معکوس است و اینکه نخبههای دانشگاهی بدانند که پس از فراغت از تحصیل جایی وجود دارد که مشغول فعالیت شوند و از آنها حمایت میشود. وی با بیان اینکه وقتی در شرایط تحریم کارخانهها با مشکل مواد اولیه مواجه میشوند این دانشبنیانها هستند که میتوانند به کمک آنها بیایند، افزود: در کشور ما تمام معادن، منابع و مواد اولیه وجود دارد واز طرفی در بحث نوآوریها ما باید به گونهای دانشبنیان باشیم که موقتی نباشیم و در عین حال محصولی را تولید کنیم که مختص خود ما و تجارت جهانی نیازمند ما باشد. وی عنوان کرد: دانشبنیانها موتور توسعه کشورها و مراکزی هستند که میتوانند مانع از خامفروشی بسیاری از معادنی باشند که ما در استان داریم و چیزی را دستاورد داشته باشیم که سود بیشتری برای کشور داشته باشد. وی با اشاره به اینکه در خراسان رضوی ظرفیت بسیار بالایی در زمینه دانشبنیانها وجود دارد مثل دانشگاه فردوسی که ورود جدی در این زمینه دارد و علوم پزشکی نیز در این بحث ورود کرده است و همچنین شرکتهای خصوصی و بزرگی داریم که در این زمینه درحال فعالیتاند، ادامه داد: مرکز پردیس خیام، یک مرکز دانشبنیان در مشهد از دو سال پیش در زمینه پیشرانها و شتابدهندهها در حال فعالیت است. وی به طراحی یک شبکه گسترده مجازی در استان به عنوان شبکه نیازسنجی و شبکه مسائل شرکتهای دانشبنیان اشاره کرد و افزود: این شبکه تمام بحث صنعت را دربر میگیرد و نه تنها اختصاص به استان دارد، بلکه حتی استانهای همجوار هم که احساس میکنند در برخی مسائل ضعف و یا مشکل دارند در این شبکه مجازی و شبکه ارتباطی نیازهای خود را بیان میکنند.
صادرات دانش وی بخش دیگر فعالیت شرکتهای دانشبنیان استان را در کشورهای همسایه که میتوانند بسیار فعالیت گستردهای داشته باشند، دانست و عنوان کرد: ما باید بتوانیم دانش خودمان را به سمتی گرایش دهیم که نیازهای کشورهای همسایه را برطرف کنیم، زیرا آن چیزی که برای ما در این تبادلات مهم است اشتغال پایدار است و مرکز علمی فناوری به عنوان پیشران و مرکز کنترل همه این مسائل چه در خصوصیها و چه دولتیها با توجه به زیرساخت دانشبنیان بودن شکل میگیرد. وی درخصوص اینکه در بسیاری از مواقع پروژههای شهری در استان در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار نمیگیرد و با اشاره به اینکه باید تمام شرکتهای دانشبنیان به اندازهای قوی و بهروز باشند که صاحبان پروژهها مجبور باشند پروژههای خود را به این شرکتها واگذارکنند، تأکید کرد: در این زمینه پارک علم و فناوری هم پشتیبان این شرکتها خواهد بود و در اصل متولی و تصمیمگیرنده که بتواند شرکتهای دانشبنیان را نهادینه کند همین پارک علم و فناوری است. وی با اشاره به اینکه بسیاری از شرکتهای دانشبنیان برای تجهیزات اولیه با مشکل مواجهاند که در این زمینه و در سفر اخیر رئیسجمهور به مشهد تصمیمات خوبی گرفته شد، افزود: حمایتها و ظرفیتسازیها دو تصمیمی بود که در این سفر برای دانشبنیانها گرفته شد که در این زمینه خود شرکتها و مسئولان باید یک مطالبهگری داشته باشند و پارک هم نهایت حمایت و تلاش خود را انجام خواهد داد. وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۹ مرکز زیر نظر مجموعه پارک علم و فناوری در حال فعالیتاند، عنوان کرد: مجموعه ICT، مرکز انرژی، مرکز رشد جامع، مرکز رشد فناوری فرهنگی و مرکز کشاورزی که در مشهد وجود دارند باهم الحاق شدند و چهار منطقه دیگر مثل گناباد، تربتحیدریه، نیشابور و سبزوار مراکز شهرستانی هستند که با پارک علم و فناوری همکاری دارند. وی با اشاره به اینکه ما چند صد شرکت داریم که به طور مستقیم با پارک همکاری میکنند، گفت: در همین زمینه شرکتهای بسیار زیاد و هستههای شتابدهنده فراوانی وجود دارد که غیرمستقیم در ارتباط با پارک هستند و به صورت یکپارچه ظرفیتها را تقسیم میکنند.
نظر شما