تحولات منطقه

جنگل‌های زیبای بلوط حوزه زاگرس از جمله استان کهگیلویه و بویراحمد در دو دهه اخیر با مصائب مختلفی دست و پنجه نرم می‌کنند و کارشناسان براین باورند امسال هم دوباره شاهد آغاز سکانس تلخ نابودی این مناطق خواهیم بود.

 آتش دوباره به جان بلوط‌های استان کهگیلویه و بویراحمد می‌افتد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، آتش، آفت و قطع عمدی درختان بلوط با هدف زمین خواری و تصرف اراضی ملی از مصائب جنگل‌های استان کهگیلویه و بویراحمد در ۲۰ سال اخیر بوده و همه ساله شرایط و حال و روز سرمایه‌های ازرشمند زاگرس بدتر می‌شود.

 استان کهگیلویه و بویراحمد  دارای یک میلیون ۴۲۶ هزار و ۳۰۰ هکتار منابع ملی بوده که از این میزان ۸۷۳ هزار و ۶۰۰ هکتار جنگل و ۵۵۲ هزار و ۷۰۰ هکتار آن را مرتع تشکیل می‌دهد و در واقع ۲۰ درصد جنگل‌های زاگرس در این استان واقع شده است.

سرانه جنگل در این استان به ازای هر نفر ۶.۱ هکتار بوده که شامل گونه‌های بلوط، بنه، افرا، زبان گنجشک، زالزالک، گلابی وحشی و...است و در بین سطوح جنگلی ۷ درصد جنگل انبوه،   ۲۹ درصد جنگل نیمه انبوه، ۵۳ جنگل تنک، ۹ درصد درختچه زار و دو درصد جنگل‌های دست کاشت است.

مرتع استان کهگیلویه و بویراحمد ۱۲ درصد مراتع حوزه زاگرس را تشکیل می‌دهد و در بین سطوح مرتعی استان ۳۰ درصد را مراتع خوب، ۳۰ درصد را مراتع متوسط و ۴۰ درصد را مراتع ضعیف تشکیل می‌دهند.

در این سال‌ها به محض سلام فصل‌ گرم سال، آتش در نقاط مختلف جنگلی و مرتعی این استان زبانه می‌کشد و ایستاده درختان تنومند و زیبای بلوط را می‌کشد و آن‌ها را به خاک سیاه می‌نشاند تا جایی که خاکسترش را نیز باد با خود به دور دست‌ها و دور از چشم‌ها می‌برد.

خبرنگاران ما روزهایی را در سال‌های اخیر به یاد می‌آروند که به طور همزمان در یک روز آتش در جنگل‌های زیبای دنا، خامی، خائیز و ...بی رحمانه به جان درختان بلوط می‌افتاد و داد مسئولان و متولیان امر از کمبود امکانات، تجهیزات و نیروهای امدادی شامل قرقبان و محیط بان بلند بود ولی گوش شنوایی برای شنیدن و رفع این مشکلات نبوده و همه ساله قصه پرغصه نداری و نابودی جنگل‌های زاگرس تکرار می‌شود.

آتش‌سوزی در جنگل‌های بلوط استان کهگیلویه و بویراحمد در سال‌های اخیر بخش اعظمی از این جنگل‌ها را طعمه حریق کرد و از پوشش این جنگل‌ها تَلی از خاکستر نصیب طبیعت و نسل‌های آینده شده است.

بدون شک با نزدیک رسیدن فصل گرم سال، مجدد مشکلات و آتش سوزی‌های سال قبل تکرار خواهد شد و باید از هم اکنون مسئولان و متولیان امر آمادگی کامل داشته و برنامه‌ریزی لازم برای رفع کمبودهای احتمالی را داشته باشند.

با توجه به پراکنش مناسب بارش‌ها و رویش انبوه علفزارها و مراتع در جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد در زمستان گذشته و کموبد بارس در بهار  وقوع آتش‌سوزی‌های پی در پی دور از انتظار نیست که متولیان امر باید از همین امروز تا دیر نشده برای مقابله با آتش‌سوزهای احتمالی در هفته‌ها و ماه‌های آینده  به فکر چاره باشند.

طرح‌های مختلفی تدوین شده است

کیامرث حاجی زاده معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: امسال حوزه مدیریت بحران استان سه ماموریت مهم شامل تدوین طرح جامع مدیریت بحران، تدوین طرح جامع آموزشی و همچنین مدیریت خشکسالی و آتش‌سوزی دارد که از هم‌اکنون باید تمهیدات لازم برای مقابله با خشکسالی و آتش‌سوزی‌ها اندیشیده شود.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز گفته است: دیداری با رئیس سازمان جنگل‌های کشور داستم، برآورد کرده بودیم با ۱۰ میلیارد تومان می‌توانیم تا حدودی مشکل آفت جنگل‌های استان را رفع کنیم اما من ۲۰ میلیارد تومان گرفتم و معاونش را صدا زد که سریعاً تیمی وارد استان شود تا میدانی باشت را پایلوت قرار بگیرد و جلوی گسترش آن را به شهرستان‌های دیگر بگیرید.

سید علی احمدزاده افزود: یکی از مشکلات ما در سال گذشته بحث آتش‌سوزی‌ها بود و همه را مکلف می‌کنم جدی آماده و پای کار باشند و امکاناتی که در آنجا بود را هم قرار است دوبرابر شود و نسبت به سال‌های گذشته افزایش دادیم و ما برای مهار آتش‌سوزی‌ها هفده میلیارد تومان در نظر گرفتیم.

به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویراحمد، بیش از ۹۰ درصد از آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی استان توسط عوامل انسانی اتفاق می‌افتد که برخی سهوی و برخی نیز عمدی است.

غلام حسین حکمتیان این را نیز گفته که سال گذشته بیش از ۱۲۷ مورد آتش سوزی در مراتع و جنگل‌ها استان رخ داد که به بیش از یک هزار و ۴۰۰ هکتار از مراتع و جنگل‌ها خسارت وارد کرد. (تصاویر آرشیوی سال گذشته)

منبع: تسنیم

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha