به گزارش قدس آنلاین، هر ساله میلیونها زائر از کشورهای مختلف برای تشرف به حج تمتع به عربستان سفر میکنند. بر همین اساس، اسکان میلیونها زائر با فرهنگ و زبان مختلف در یک شهر موضوعی است که عربستان را وادار به توسعه هتلها در شهرهای زیارتی به ویژه مکه مکرمه کرد.
اسکان زائران در خانههای مکه/ زمانی که تعداد هتلها محدود بود
در سالهای گذشته که تعداد هتلها در مکه مکرمه محدود بود، اسکان زائران در خانهها صورت میگرفت و مسئولانِ اسکان کشورهای مختلف در هر برهه به صورت موسمی خانهای را اجاره و آن را تجهیز میکردند؛ به طوری که در یک خانه افراد در کنار یکدیگر حضور یافته و به نوعی حدود یک ماه با هم زندگی میکردند.
اجاره انباری یا اتاق برای قراردادن وسایل خانه زائران حج به مدت یک سال
همچنین بعد از پایان قرارداد و مناسک حج تمتع، مسئولان یک اتاق یا انباری را کرایه و وسایل را در آنجا نگهداری میکردند تا در ایام حج سال بعد، مورد استفاده قرار گیرد. البته برخی کشورها هم وسایل را به مردم مکه میفروختند و سال بعد، دوباره وسایل جدید خریداری میکردند.
این روند تا حدود ۲۵ سال قبل بسیار مورد توجه بود و حتی اوایل پیروزی انقلاب اسلامی، اسکان زائران کشورمان در مکه مکرمه نیز به این شکل بود. چرا که در آن زمان زائران در خانهها اسکان داده میشدند و خبری از هتل نبود؛ به طوری که در هر خانه اتاقهایی با سایزهای متنوع وجود داشت که در اتاقها از سه تا ۱۲ نفر اسکان داده میشدند.
این نوع اسکان زائران کشورمان در ایام حج تمتع، موجب شده بود که برخی افراد به بهانه رسیدگی به وسایل، هر ساله چند نوبت به عربستان سفر کنند و حتی در ایام حج تمتع نیز به این سفر معنوی مشرف شوند و برخی افراد که تاکنون به این سفر مشرف نشده بودند و سالها منتظر حاجی شدن بودند، نتوانند به زیارت بپردازند.
افزایش هتلها در مکه/ زائران برخی کشورها در ایام حج، شیفتی در هتل اقامت میکنند
با این وجود، به مرور سعودیها هم خانهها را به سبک هتل ساختند و عربستان با تحولاتی روبرو شد و به فکر توسعه هتلها افتاد. بر همین اساس، اسکان زائران خانه خدا نیز تغییر کرد و بیشتر زائران در هتلها اسکان داده شدند. البته هنوز هم با وجود اینکه در عربستان هتلهای بسیار و البته مجللی ساخته شده است، به دلیل بالا بودن هزینه اسکان، زائران برخی کشورها، اسکان متفاوتی دارند و به صورت نوبتی در یک اتاق اقامت دارند.
هتل زائران کشور اندونزی در مکه مکرمه ـ زائران منتظر نوبت اسکان خود و تغییر شیفت هستند
اسکان و استراحت زائران حج تمتع در خیابانهای مکه ممنوع است
در سالهای گذشته زائران کشورهای آفریقایی و همچنین کشورهای محروم و تحت سلطه غرب به دلیل نبود منابع مالی مناسب، مجبور بودند تا زائران را برای تشرف به حج تمتع در جایی خارج از هتلها اسکان دهند و خانههای دور از مسجدالحرام، با قیمتهای پایین توسط مسؤولان حج برخی کشورها اجاره میشد و زائران در آنجا بدون هیچ امکاناتی اسکان داده میشدند.
علاوه بر این، چادرهایی از سوی عربستان پیشبینی شده بود که برخی از زائران در این چادرها اسکان داده میشدند و امکانات محدودیتی داشتند؛ تا جایی که حتی غذای مناسبی هم برای زائران این کشورها در نظر گرفته نمیشد و از حداقلها محروم بودند. برخی از زائران کشورهای مختلف هم که به صورت غیرقانونی وارد مکه مکرمه میشدند، کارتنخواب شده و شُرطههای سعودی مجبور بودند که با آنها برخورد کنند؛ چرا که طبق قوانین اعمال شده از سوی عربستان، همه زائران کشورهای مختلف باید در فضای مسقف، چه هتل و چه خانهها اسکان پیدا کنند و استراحت در خیابانها ممنوع است.
هتل محل اسکان زائران ایرانی در مکه مکرمه
سرانه اسکان هر زائر حج تمتع در هتل حدود ۴ مترمربع است
با وجود اینکه اکنون در عربستان هتلهای بسیاری ساخته شده و مشکلی در تأمین اسکان حجاج وجود ندارد، اما به دلیل بالا بودن هزینه اسکان، همچنان برخی از کشورها وضعیت اسکان متفاوتی را تجربه میکنند و به صورت نوبتی در یک اتاق اسکان مییابند.
با توجه به برنامهریزی وزارت حج عربستان، هر نفر در اتاق هتلها همزمان با ایام حج تمتع باید حدود ۴ متر فضا در اختیار داشته باشد. بر همین اساس یک اتاق ۲۰ متری برای چهار نفر و یک اتاق ۲۵ متری برای ۵ نفر در نظر گرفته شده است و بیش از این تعداد امکان اسکان وجود ندارد. همین امر موجب شده تا برخی کشورها به منظور کاهش هزینهها، اقامت در هتلها را شیفتی کنند و در هر هشت ساعت، گروهی از زائران میتوانند در اتاق هتلها اقامت داشته باشند.
ماشین انتقال تغذیه زائران ایرانی از آشپزخانه مرکزی به هتل محل اقامت
زائران برخی کشورها به صورت گردشی در یک اتاق هتل اقامت دارند
امسال نیز با توجه به بالا رفتن هزینه حج تمتع، وضعیت اسکان زائران به صورت نوبتی در هتلها افزایش یافته است و نه تنها برخی کشورهای آفریقایی، بلکه زائران کشورهای پاکستان، هند، ترکیه و اندونزی نیز به صورت شیفتی در هتلها اقامت دارند؛ به طوری که در طول روز هر هشت ساعت، نوبت به یک گروه از زائران میرسد و این زمان، گردشی است و به این ترتیب هر روز سه گروه زائران در یک هتل اسکان پیدا میکنند و خارج از زمان خود، اجازه ورود به اتاقها را ندارند. به همین دلیل هم در ساعت تغییر شیفت اتاقها، پشت برخی از هتلها در مکه مکرمه ازدحام جمعیت دیده میشود؛ چرا که زائران در حال جابجایی در اتاقها هستند. شاید یکی از دلایل اینکه در گوشه و کنار مسجدالحرام برخی از زائران در حال استراحت هستند، همین امر باشد.
لوکسترین هتل دنیا در جوار خانه خدا
هزینه اسکان در هتلهای معمولی در مکه مکرمه با توجه به خدمات و امکانات، بین ۴۰ تا ۲۵۰ دلار است که این رقم در هتلهای لوکس چند برابر میشود؛ تا جایی که یکی از هتلهای مکه مکرمه به عنوان شیکترین و گرانترین هتل جهان به شمار میرود که این هتل با مساحتی بالغ بر ۱.۴ میلیون مترمربع و ۱۰ هزار اتاق، شبیه قلعهای متشکل از ۱۰ برج ۴۵ طبقه است و در فاصله ۲ کیلومتری از مسجدالحرام قرار دارد. همچنین اتاق یکی از هتلها در نزدیک مسجدالحرام که مشرف به کعبه است، گرانترین اتاق جهان است که هزینه برخی از اتاقها در این هتلها به بیش از ۲۵ هزار دلار یعنی شبی ۷۵۰ میلیون تومان میرسد!
با این وجود، همچنان در مکه مکرمه خانههایی وجود دارد که به نوعی همچون مسافرخانههای پایینشهر است. با این تفاوت که اتاقها بزرگتر و در هر اتاق چند نفر میتوانند اسکان داشته باشند. حتی در برخی از این مسافرخانهها که شبیه خانه است، هیچ تختی هم وجود ندارد و زائران روی زمین و تشک استراحت میکنند.
حجاج کشوری که در هتل و خانه اسکان داده میشوند
اندونزی به عنوان کشوری که بیشترین سهمیه حج تمتع را به خود اختصاص داده است، به این شکل زائران کشورش را اسکان میدهد؛ به طوری که برخی در هتلها و برخی هم در مسافرخانهها اقامت دارند و دلیل اصلی تفاوت هزینه حج تمتع نیز همین اسکان است. بر اساس تحقیقات انجام شده، هماکنون هزینه اسکان در یک مسافرخانه معمولی هر شب حدود ۱۰ تا ۲۵ دلار است که البته این رقم در خارج از ایام حج تمتع بسته به خدماتی که در آن ارائه میشود، کاهش مییابد.
گرانی حج، اسکان شیفتی در هتل را بیشتر کرد
در حج تمتع سال جاری که عربستان به یکباره هزینه حج تمتع را حدود یک هزار و ۲۰۰ دلار برای همه کشوها افزایش داد، با وجود اینکه برخی کشورها هتلها را از قبل رزرو و اجاره کرده بودند، مجبور شدند رزرو خود را لغو و مسافرخانه اجاره کنند. بر همین اساس، امسال زائران کشورهایی همچون اندونزی، پاکستان، هند، ترکیه، الجزایر، مالزی و بسیاری از کشورهای آفریقایی در مسافرخانه اسکان دارند و یا به صورت شیفتی در هتل مقیم میشوند. این در حالی است که کشوری مثل ترکیه، سالهای گذشته بهترین هتلهای مکه را در اجاره خود داشت.
مسجدی کوچک در کنار هتلهای محل اقامت زائران
این امر در حالی است که با همه مشکلات در هزینه حج تمتع، زائران ایرانی هر ساله در هتلهای مناسب اسکان داده میشوند و در حج تمتع سال جاری نیز با وجود اینکه ویزا برای تیم اجرایی دیر صادر شد، به صورت وبیناری اسکان زائران انجام شد و پس از حضور عوامل حج تمتع در عربستان، قرارداد هتلها نهایی شدند و کشورمان برای ۳۹ هزار و ۶۳۵ زائر حج تمتع، ۴۲ هتل در مکه مکرمه و مدینه منوره اجاره کرده است تا زائران با عزت و احترام در اتاقهای سه تا پنج نفره اسکان پیدا کنند.
امسال بیش از یک میلیون زائر از کشورهای مختلف به حج تمتع مشرف میشوند که تاکنون بیش از ۸۰ درصد زائران وارد مکه مکرمه شدهاند. بر اساس قوانین عربستان، هر کشوری پس از مشخص شدن سهمیه حج تمتع، باید نماینده خود را برای اجاره مسکن زائران زیر پوشش به عربستان اعزام کند و قرارداد اسکان زائران تا ۲۵ رمضان باید منعقد شود و به تأیید مقامات سعودی برسد.
انتهای پیام/
منبع: فارس
نظر شما