تحولات منطقه

قانون‌گریزها در استان و مشهد ۸۶هزار کارت‌خوان را غیر فعال کرده‌اند.

فرار از مالیات با کارت به کارت
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، «امکان دارد مبلغ را کارت به کارت کنید یا نقدی بپردازید؟» و بعد هم خیلی مؤدبانه شماره کارت یک غریبه را به تو می دهند تا پول را به حساب او واریز کنی. این مکالمه پر تکرار این روزها بین مشتری ها و فروشنده های مشهدی است. دلیل این درخواست هم واضح است؛ کاهش مبلغ تراکنش دستگاه برای فرار از پرداخت مالیات. اسفند سال قبل بود که در گزارشی به این موضوع که به تازگی بین اصناف مختلف ظهور کرده بود پرداخت، اما حالا این درخواست در مشاغل مختلف، از دندان پزشکی تا نانوایی و طلا فروشی گسترش پیدا کرده است. این افراد گرچه زمان را برای متصل نکردن دستگاه کارت خوان خود به پرونده مالیاتی کش دادند، بالاخره مهلتشان در اسفند سال گذشته به پایان رسید و برای جلوگیری از غیرفعال شدن کارت خوان خود، مجبور به اتصال آن به پرونده مالیاتی شان شدند.


۸۶ هزار کارت خوان غیر فعال شد
کاهش تمایل فروشندگان به استفاده از دستگاه های کارت خوان، در گزارش اقتصادی تیرماه شاپرک نیز که به تازگی منتشر شده مشهود است.
بر اساس این گزارش، حدود ۸۶ هزار دستگاه کارت خوان فروشگاهی (معادل ۱۲ درصد مجموع کارت خوان ها) از ابتدای سال تاکنون در خراسان رضوی و مشهد غیرفعال شده است. دلیل حذف این میزان کارت خوان از چرخه فعالیت نیز دلیلی ندارد جز مالیات. از زمانی که سازمان امورمالیاتی اعلام کرد که در راستای اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، همه دارندگان کارت خوان باید هرچه سریع تر برای الصاق آن به پرونده های مالیاتی قبلی یا تشکیل پرونده مالیاتی جدید اقدام کنند، سرعت کاهش استقبال از دستگاه های کارت خوان افزایش یافت.


کاهش ۵.۴ درصدی مبلغ تراکنش ها
یک نکته دیگر در این گزارش وجود دارد که هرچند به صورت آمار کشوری مطرح شده است، اما نشان می دهد فروشندگان دیگر تمایلی به استفاده از دستگاه های کارت خوان ندارند؛ دلیل این موضوع هم کاهش ۴/۵درصدی مبلغ تراکنش ها در تیر نسبت به خرداد است (البته کاهش قدرت خرید مردم نیز می تواند دلیل دیگر این کاهش
باشد).
از ضعف در سرعت اینترنت و اختلال خطوط مخابراتی بگیرید تا نقص فنی دستگاه کارت خوان، بهانه ای است برای آن دسته از صاحبان مشاغل که بعد از اجرایی شدن قانون لزوم اتصال دستگاه کارت خوان به سازمان مالیاتی، نمی خواهند حساب دخل وخرجشان برای سازمان روشن شود و میزان تراکنش های دستگاهشان افزایش یابد.


کارت به کارت، از نانوایی تا طلا فروشی
تصویر یک تراکنش اینترنتی موفق با مبلغ ۲ هزار تومان را نشانمان می دهد تا باور کنیم موضوع کارت به کارت حتی به نانوایی ها هم سرایت کرده است. محمدی ساکن منطقه الهیه است و برایمان تعریف می کند نانوایی محله آن ها روی یک برگه کوچک با خودکار شماره کارت نوشته و هر چند روز یک بار به بهانه خرابی دستگاه از مشتری ها می خواهد که وجه نان را کارت به کارت کنند. تصور کنید این درخواست علاوه بر وقت گیر بودن باعث افزایش هزینه برای خریدار آن هم در یک خرید جزئی می شود؛ مثلا برای ۲ هزار تومان نان ۲۲۰ تومان از حسابتان کسر می شود؛ این در حالی است که به گفته این همشهری، دستگاه کارت خوان نانوایی هیچ مشکلی نداشته است. اگر این موضوع فقط یک بار و در یک جا تکرار می شد، می توانستیم ماجرا را به گردن اتفاق و شانس بیندازیم، اما وقتی تبدیل به تجربه ای مشابه بین تعدادی از شهروندان مشهدی می شود، دیگر پای بخت و اقبال وسط نیست.
وقتی یک نانوایی درخواست کارت به کارت کند، دیگر از طلافروش چه انتظاری می توان داشت. این تجربه بین مخاطبان پر تکرارتر است که طلافروشان پس از پایان معامله و هنگام پرداخت پول بعد از گفتن «مبارک باشد» و تعارفات معمول، تقاضای خود را برای کارت به کارت مطرح می کنند. هاشمی، یکی از شهروندان مشهدی، درباره تجربه خرید طلا از پاساژ خسروی می گوید: دو هفته قبل یکی از طلافروشان معروف در این پاساژ بعد از نوشتن فاکتور، کارت من را به شاگردش داد تا از دستگاه کارت خوان پایین پاساژ، وجه را کارت به کارت کند و وقتی دلیلش را پرسیدیم، با خنده گفت: بگذارید کمی مالیات ما کمتر شود.
این تجربه ها کم نیست. یکی دیگر از مخاطبان ما از دندان پزشکی می گوید که برای دریافت هزینه درمان، شماره کارت هایی با نام های متفاوت به بیماران می دهد. لباس فروشی در خیابان راهنمایی، مرکز انجام درمان های بهداشتی و زیبایی و ... تجربه های متفاوتی است که مشهدی ها درباره کاهش تمایل فروشندگان به استفاده از دستگاه های کارت خوان برای شهرآرا تعریف می کنند.


مراقب حساب خود باشید
همان طور که گفتیم برخی فروشندگان با مهندسی حساب خود، شماره کارت فرد دیگری را برای واریز پول می دهند و اگر پول نقد هم بگیرند، آن را به حساب شخص سومی واریز می کنند. کسانی که پول این افراد وارد حسابشان می شود، بد نیست بدانند شاید به این زودی ها برایشان مشکلی ایجاد نشود اما اگر گردش مالی حسابشان به طور غیرمنتظره ای افزایش یابد، سازمان مالیاتی به سراغشان خواهد آمد و اگر نتوانند ثابت کنند که این ورودی ها ربطی به درآمدشان نداشته است، مالیات و جریمه آن از جیبشان خواهد رفت.


جریمه ۳۰درصدی برای درخواست کارت به کارت
همان موقع که کارت به کارت به یک روش برای فرار مالیاتی تبدیل شد، مدیرکل امورمالیاتی خراسان رضوی به شهرآرا گفت: آن دسته از واحدهایی که اظهارنامه مالیاتی را به طور شفاف ارائه نمی کنند و در ازای خدمات و فروش از مشتریان، درخواست انجام کارت به کارت می کنند، جریمه ۳۰درصدی بدون بخشش، پرداخت خواهند کرد.
به گفته احمدرضا مدبرنیا این دیدگاه که سازمان مالیاتی بدون رسیدگی و فقط براساس تعداد و مبلغ تراکنش، مالیات دریافت می کند و افراد می توانند از طریق غیرفعال کردن دستگاه های کارت خوان یا متصل نکردن آن به پرونده های مالیاتی یا کاهش تعداد تراکنش ها ازطریق درخواست پول نقد و کارت به کارت قانون را دور بزنند، صحیح نیست. همین امر موجب بروز شائبه هایی می شود که پرداخت ها در محل دیگری انجام می شود و در این صورت، سازمان جریمه های سختی برای این عده از افراد درنظر می گیرد.

انتهای پیام

منبع: شهر آرا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.