تحولات منطقه

براساس اعلام بانک مرکزی، تاکنون در سامانه محچک(سامانه مسدودی حساب‌های چک‌های برگشتی) ۵.۲ میلیون حساب متعلق به صادرکنندگان چک برگشتی به مبلغ ۱۷ هزار میلیارد تومان مسدود شده است. البته، معادل ۳.۵ میلیون حساب با مبلغ ۱۴ هزار میلیارد تومان نیز پس از رفع سوء اثر، رفع مسدودی شده‌اند.

مسدودی ۵.۲ میلیون حساب صادرکنندگان چک‌ برگشتی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، مراسم رونمایی از سامانه محچک(سامانه مسدودی حساب‌های چک‌های برگشتی) و آغاز به کار رسمی این سامانه با حضور رئیس کل بانک مرکزی و برخی از مدیران و مسئولان بانکی برگزار شد.

مهران محرمیان-معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی - در این مراسم آماری از عملکرد سامانه محچک از زمان اجرای آزمایشی تاکنون ارائه کرد.

طبق این گزارش، سامانه "محچک" با قابلیت بکارگیری استعلام، مسدودسازی و رفع مسدودی آنلاین حساب‌های بانکی از هفتم خرداد ماه سال جاری به صورت آزمایشی عملیاتی شد. کاهش زمان اقدام برای رفع سوءاثر چک‌ در کنار افزایش ارزش مجموع چک‌های رفع سوءاثر شده کمتر از ۳ ماه پس از اجرای آزمایشی سامانه‌ محچک (مسدودی حساب‌های چک‌های برگشتی)، از جمله اقدامات این سامانه است.

همچنین، متوسط زمان رفع سوءاثر ۸۰ درصد از مبالغ چک‌های برگشتی چک با کاهش ۶۳ درصدی از ۴۰ روز به ۱۵ روز کاهش یافته است. علاوه بر این، زمان متوسط رفع سوء اثر این چک‌ها با کاهش ۹۰ درصدی از ۳۷ روز به ۳ روز کاهش پیدا کرده است.

بنابر این گزارش، تعداد چک‌های پردازش شده به کل چک‌های برگشتی در سامانه محچک از ۲۲ درصد در ابتدای راه‌اندازی این سامانه به ۱۰۰ درصد چک‌ها پس از هفت هفته رسید. تاکنون در این سامانه ۱.۱ میلیون چک برگشتی پردازش شده که ۵.۲ میلیون حساب متعلق به صادرکنندگان چک برگشتی به مبلغ ۱۷ هزار میلیارد تومان تا کنون مسدود شده است.

همچنین، معادل ۳ و نیم میلیون حساب با مبلغ ۱۴ هزار میلیارد تومان نیز پس از طی کردن فرآیند رفع سوء اثر رفع مسدودی شده‌اند.

سامانه محچک و اجرایی شدن قانون جدید صدور چک هم‌چنین در کاهش زمان اقدام برای رفع سوء اثر چک اثر داشته است؛ در ابتدای سال ۱۳۹۸، افراد صادرکننده چک برگشتی به طور متوسط پس از حدود ۱۵۰ روز برای رفع سوءاثر چک اقدام می‌کردند اما این زمان در حال حاضر به کمتر از یک ماه کاهش یافته است.

طبق این گزارش، روش کار سامانه محچک بدین صورت است که پس از غیر قابل پرداخت بودن یا کسری مبلغ چک، اطلاعات چک برگشتی توسط بانک یا موسسه اعتباری در سامانه یکپارچه بانک مرکزی(سماچک) ثبت و کد رهگیری دریافت می‌شود.

پس از گذشت ۲۴ ساعت از ثبت اطلاعات و در صورت عدم رفع سوء اثر چک، مراتب به سامانه محچک اعلام می‌شود. سامانه محچک موجودی تمام حساب‌های صادرکننده و امضاءکنندگان چک را از شبکه بانکی استعلام کرده و بر اساس موجودی استعلام شده، عملیات مسدودسازی وجوه حساب‌ها به میزان کسری مبلغ چک بر اساس اولویت مشخص شده برای حساب‌ها انجام می‌دهد. در صورت ثبت رفع سوء اثر چک برگشتی در سامانه سماچک نیز، فرایند رفع مسدودی تمام وجوه مسدود شده توسط سامانه محچک آغاز می‌شود.

پس از گذشت بیست و چهار ساعت از ثبت برگشت چک در سامانه بانک مرکزی علاوه بر مسدودسازی وجوه تمام حساب‌های صادرکننده چک نزد شبکه بانکی به میزان مبلغ کسری چک، امکان هرگونه افتتاح حساب و صدور کارت بانکی جدید، پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانتنامه ارزی یا ریالی و گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی برای صادرکنندگان چک برگشتی وجود ندارد.

صادرکنندگان و ذینفعان چک برگشتی می‌توانند با مراجعه به سایت بانک مرکزی به نشانی www.cbi.ir، در قسمت فوتر(پانوشت) وب سایت (https://www.cbi.ir/InquiryMahCheque/۲۳۵۸۶.aspx)، از بخش «استعلام مبالغ مسدود شده حساب‌ها بابت چک برگشتی» از مبالغ مذکور آگاهی یابند.

منبع: ایسنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.