به گزارش قدس آنلاین، «قاسم ژامرت تاکایف» رئیس جمهور قزاقستان با روسای نمایندگیهای سیاسی خارجی مقیم «آستانه» دیدار و در خصوص تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشورش اطلاع داد و همچنین دیدگاههای خود در خصوص برخی از موضوعات بین المللی را در میان گذاشت.
وی با تاکید بر ماهیت برگشتناپذیری خط مشی قزاقستان در جهت دموکراسیسازی و تحولات جامع سیاسی و اجتماعی، گفت: مدل جدید، چرخش منظم قدرت را تضمین و توسعه دموکراتیک دولتداری مدرن قزاقستان را تقویت خواهد کرد. انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری تا چند هفته دیگر با لحاظ کردن این تغییرات برگزار خواهد شد.
این انتخابات یک سنت سیاسی جدید و یک مرحله جدید سیاسی در قزاقستان را ایجاد خواهد کرد. ما هدف اصلی خود را ساختن قزاقستان دارای عدالت تعریف کردهایم که در آن هر شهروندی برای تحقق پتانسیلهای خود از شرایط و فرصتهای برابری برخوردار باشد. ایده عدالت از این پس به هسته اصلی کل سیاست دولت کشور تبدیل خواهد شد که هدف آن بهبود رفاه مردم و پاسخگویی سریع به نیازها و درخواستهای شهروندان است. من و دولتم مصمم به فراهم کردن تمامی شرایط برای برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه ریاست جمهوری هستیم.
تاکایف با بیان اینکه «مسیر اقتصادی جدید قزاقستان هدف ایجاد یک اقتصاد واقعی بازار آزاد را دنبال میکند»، تصریح کرد: انحصارزدایی اقتصاد اولویت ملی ماست. ما در مسیر درستی قرار داریم. نهادهای مالی بین المللی تلاشهای قزاقستان برای رشد اقتصادی را مثبت ارزیابی کردند. ما به اصل اقتصاد باز متعهد بوده و با ۱۸۰ کشور جهان دارای روابط تجاری هستیم. با وجود آشفتگی اقتصادی در سراسر جهان، صادرات ما تقریباً ۴۰ درصد افزایش یافته است. ما قصد داریم موقعیت پیشرو خود در جذب سرمایه گذاری در آسیای مرکزی را بیشتر تقویت کنیم.
رئیس جمهور قزاقستان همچنین بر سهم کشورش در تامین امنیت غذایی منطقهای و جهانی تاکید کرد و گفت که قزاقستان دارای ظرفیتهای قابل توجهی در بخشهای کشاورزی، تولیدی، انرژی و مالی سبز است.
وی بیان کرد: با عرضه سالانه بیش از ۵ میلیون تن گندم و ۱.۵ میلیون تن آرد، ما جزء ۱۰ صادرکننده برتر محصولات غلات هستیم. قزاقستان یکی از بزرگترین تولید کنندگان دانه پنبه و صادر کننده دانههای روغنی است. در عین حال، ما نگران سطح بالای واردات مواد غذایی از خارج هستیم که منجر به تورم میشود. کارشناسان به درستی اشاره میکنند که تورم در قزاقستان منشأ خارجی دارد.
تاکایف به نقش ویژه صنعت حمل و نقل و لجستیک در اقتصاد قزاقستان تاکید کرد و گفت که این حوزه برای تقویت تعامل بین مناطق مهم است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد از ترانزیت زمینی در امتداد کریدور چین-اروپا از خاک قزاقستان عبور میکند. بنابر ارزیابی بانک جهانی، توسعه پتانسیل ترانزیت و حمل و نقل میتواند تا ۱۵ درصد به افزایش تجمعی تولید ناخالص داخلی کشورهای آسیای مرکزی کمک کند. در این رابطه مایلم به اهمیت طرح «کمربند و جاده» اشاره کنم که در اجرای آن قزاقستان جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است. علاوه بر آن، مسیر حملونقل بینالمللی «ترانسخزر» که به عنوان «کریدور میانی» نیز معروف است، در حال پیدا کردن اهمیت فزایندهای در زمینه تأمین انرژی و امنیت غذایی است.
رئیسجمهور قزاقستان از روسای نمایندگیهای سیاسی خارجی و سازمانهای منطقهای و بین المللی خواست تا با صندوق «سامروک خزینه» که یکی از ۳۰ صندوق بزرگ مستقل جهان با داراییهای ۷۰ میلیارد دلاری است، همکاری فعال داشته باشند.
وی تصریح کرد: این صندوق در حال حاضر در حال تحول همهجانبه با هدف افزایش شفافیت و کارایی قرار گرفته است. در این راستا یکی از جهتهای اصلی، خصوصی سازی داراییهای «سامروک خزینه» است. بزرگترین داراییهای این صندوق، از جمله شرکت ملی نفت، شرکت هواپیمایی و راه آهن به زودی عمومی میشود. شرکت ملی نفت و گاز قزاقستان پاییز سال جاری اولین فروش عمومی سهام خود را برگزار میکند.
رئیس جمهور قزاقستان طی همچنین به موضوعات دستور کار منطقهای اشاره کرد و گفت: در مواجهه با آشفتگیهای بی سابقه، قزاقستان به سیاست خارجی متعادل، چند سویه و موثر متعهد است. قزاقستان به طور قاطع به ارزشهای صلح پایدار، همکاری و اعتماد پایبند است. ما از اصل برابری، حق حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها بر اساس منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی حمایت میکنیم.
تاکایف تاکید کرد که قزاقستان و منطقه برای همکاری سودمند متقابل با همه دولتها و سازمانهای ذینفع علاقهمند است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: با افزایش اهمیت آسیای مرکزی در سطوح منطقهای و جهانی، بستر «C۵+» فرصتهای جدیدی را برای گسترش همکاریها با شرکایمان فراهم میکند. در حال حاضر بستر «C۵+» شروع به تعامل فعال با بسیاری از کشورها و اتحادهای منطقهای و از جمله آمریکا، ژاپن، کره جنوبی و اخیراً چین، هند، روسیه و اتحادیه اروپا کرده است. قزاقستان به عنوان اقتصاد پیشرو آسیای مرکزی در توسعه منطقهای و جهانی و همچنین ایجاد پلهایی بین قارهها، فرهنگها و ملتها سهم خود را خواهد گذاشت. در این راستا، ما به مشارکت فعالانه با همه اعضای جامعه جهانی از جمله آ.س.آن، خاورمیانه، آفریقا و آمریکا ادامه خواهیم داد.
رئیس جمهور قزاقستان همچنین بر علاقه مندی کشورش جهت ادامه همکاریها با سازمانهای بین المللی و منطقهای مانند سازمان ملل متحد، کنفرانس تعامل و اعتمادسازی در آسیا، مجمع کشورهای مستقل همسود، سازمان همکاریهای شانگهای و سازمان کشورهای ترک تایید کرد.
علاوه بر آن، تاکایف تاکید کرد که قزاقستان در همکاری نزدیک با سازمان ملل متحد به صورت قاطع از حفظ اصول کلیدی معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای حمایت میکند.
وی تصریح کرد: روند نگران کنندهای در رابطه به افزایش موارد تاکید استفاده از سلاحهای هستهای به چشم میرسد. باید در نظر داشت که انرژی هستهای دستاورد برجسته بشریت است که باید منحصراً استفاده مسالمت آمیز به نفع مردمانمان داشته باشد، نه به عنوان یک سلاح مخرب.
رئیس جمهور قزاقستان ابراز اطمینان کرد که دیپلماسی به عنوان تنها ابزار مدیریت روابط بین الملل، کاهش خطرات و تقویت امنیت و رفاه خواهد بود.
وی در پایان سخنرانی خود بار دیگر بر علاقه مندی قزاقستان برای تداوم روابط دوستانه و سودمند با همه کشورها و سازمانهای منطقهای و بین المللی تاکید کرد و تضمین داد که نهاد ریاست جمهوری و دولت قزاقستان از اقدامات سازنده آنها به طور مناسب حمایت خواهد کرد.
نظر شما