به گزارش قدس آنلاین، مجموعه دو جلدی «دانشنامه زندان سیاسی دوره پهلوی» به کوشش جمعی از پژوهشگران از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شد و در دسترس علاقهمندان به تاریخ معاصر و محققان این حوزه قرار گرفت.
کتاب حاضر در ادامه کارهای تحقیقی در حوزه تاریخ انقلاب اسلامی نوشته شده و تکمیلکننده یکی از بخشهای مهم در زمینه مبارزات انقلابی مردم ایران است. جلد نخست این اثر از حرف «الف» تا «ژ» و جلد دوم از «س» تا «ی» را شامل میشود. محققان در این دو جلد به ارائه توضیحات درباره موضوعات و مسائل مختلف مرتبط را زندانهای سیاسی در دوره پهلوی پرداختهاند.
در معرفی این اثر آمده است: این دو جلد با هدف آگاهسازی اذهان با فضای اختناق و اسنداد حاکم بر کشور در دوره پهلوی، آشنایی خوانندگان با واژگان، اصطلاحات و تعاریف متداول و مرسوم بین زندانیان سیاسی، واگویی برخی وقایع و رویدادهای تاریخی مرتبط با زندان سیاسی و در نهایت بیان زندگینامه مجریان، دستاندرکاران و عوامل این پدیده سیاسی تدوین شده است.
مدخلهای «دانشنامه زندان سیاسی دوره پهلوی» از منابع مکتوب و شفاهی موجود استخراج شده و به ترتیب الفبایی آمده است.
انتشارات سوره مهر همچنین بهتازگی چاپ دوم «بچه بازارچه» را روانه بازار نشر کرده است. کتاب، داستان زندگی نوجوانی با نام حمید قاسمی را در ۹ فصل روایت میکند. قاسمی که از نوجوانان منطقه جوادیه تهران بود، اولینبار در سن ۹ سالگی برای اعزام به جبهه اقدام میکند، اما ناکام میماند.
قاسمی در ۱۵ سالگی موفق میشود که به جبهه اعزام شود و تا پایان جنگ در مناطق مختلف حضور دارد. «بچه بازارچه» در واقع داستان یکی از نوجوانانی است که جنگ به یکباره او را بزرگ کرد.
مرتضی سرهنگی، پژوهشگر نامآشنای حوزه تاریخ شفاهی، در مراسم رونمایی از این کتاب، آن را اینطور توصیف کرد: کتاب «بچه بازارچه» بیان خاطرات صرف یک رزمنده نیست؛ بلکه جغرافیای انسانی و اجتماعی یک جمع را نشان میدهد که در آثار دیگر کمتر به آنها پرداخته شده است. نوشتن خاطرات رزمندگان تا زمانی که حتی یک نفر از آنها باقی باشد، کمک به ثبت وقایعی است که شاید دست تقدیر به باد فراموشی بسپارد اما این نوشتنها هزینه تمام شدهجنگ را برای ملت ما به آیندگان و جهانیان نشان میدهد.
نظر شما